Dela

Välkomnande, genomtänkt och inspirerande så det förslår

HEMMA HOS ALVHEM-MÄKLAREN JIM WETTERLING

Jim bor i en härlig sekelskifteslägenhet, mitt på Kastellgatan i Linné, tillsammans med sin sambo Johanna och deras döttrar Astrid 4 år och Stina 2 år.

”Vi köpte lägenheten för fyra år sedan och det vi föll för var potentialen som lägenheten hade. Storleken var perfekt och inget hade gjorts på många år så här kunde vi få det precis som vi ville.”

Jim och Johanna har renoverat sitt hem från grunden och in i minsta detalj.

- Det var egentligen inget fel på lägenheten när vi köpte den men den saknade känslan. Hela huset hade totalrenoverats av Wallenstam på 90-talet, då de var hyresrätter, och mycket av ”hyresrätt”-känslan satt kvar i lägenheten. Parkettgolv och vävtapeter i både tak och fönstersmygar och dörrfoder och golvlister hade, till viss del, bytts ut mot raka låga lister. Det var mycket som inte hörde hemma i denna typ av lägenhet, berättar Jim.

-Den första nöten att knäcka var planlösningen. Vi ville ha ett större kök och få ihop de sociala ytorna bättre. Min sambo var helt övertygad om att vi behövde byta disponering av rummen för att få till det, vilket vi också gjorde, och det med ett riktigt bra resultat. Från att ha haft ett halvtrångt kök in mot gården fick vi ett kök på 25 kvm i ett av de stora rummen i fil ut mot gatan.

Kökssnickerierna och alla detaljer ville vi ha i så tidstypisk stil som möjligt. Vi valde därför bort de massproducerade kökstillverkarna och gick istället till ett mindre lokalt kökssnickeri (Stilkök), vilket resulterade i det platsbyggda kök vi alltid hade drömt om.

Halva lägenheten hade vackra originalbrädgolv medan andra halvan saknade dem. För att få allt enhetligt valde vi därför att komplettera med nya grangolv inlagda på gammaldagsvis med springor mellan planken. Och precis som för 100 år sedan valde vi att såpa-behandla, både de nya och de gamla golven samtidigt, vilket gjorde att de blev väldigt lika. Ett otränat öga ser faktiskt ingen skillnad. Ett såpa-behandlat golv är dessutom inte bara snyggast, det är också klart skönast att gå på.

Hur trivs ni i området?

Att bo mitt i stan, med allt utbud av restauranger och krogar, är fantastiskt. Och med små barn är närheten till Plikta i Slottsskogen helt suveränt.

Hur skulle du beskriva ert hem och inredningsstil?

Gästvänligt, inspirerande och genomtänkt!

Jag har aldrig varit fäst vid speciella möbler, utan känt att jag velat anpassa dem efter hemmet. De möbler du älskade för tre år sedan är sällan favorit idag. Jag tycker man tröttnar ganska fort på möbler, kanske för att man som mäklare ser mycket hela tiden.

Däremot är jag väldigt fäst vid det bestående, exempelvis garderober, som i nio fall av tio är fula men nödvändiga. Oftast står de där i en rad och det enda de gör är att fylla en funktion, så varför inte ta det steget längre, måla in dem, bygg en sockel med en hög profilerad golvlist runt, sätt en krönlist i ovankant och helt plötsligt har du en platsbyggd vacker och funktionell möbel.

Vi rekommenderar


Läs vidare bland fler ämnen

Vill du bli kontaktad? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Captcha-kod

}