Dela

Att tänka på inför bostadsköpet

Boka tid hos banken
Ett bostadsköp är för många den största affären man någonsin genomför. Därför är det viktigt att hålla koll på alla delar som ett köp innebär. När det är dags att köpa bostad är det första du behöver göra att boka in ett möte med banken. Då går ni tillsammans igenom din ekonomi för att se vad de kan erbjuda dig i form av lån. Ett lånelöfte från banken är nödvändigt både för din och säljarens trygghet. Banken tar fram en boendekalkyl så att du får veta vad ditt maxtak är när du ska lägga ett bud på en bostad. I kalkylen gör man också beräkningar över eventuella räntehöjningar och andra kostnader som kan uppstå när man äger en bostadsrätt.

När du ansöker om lån gör banken en bedömning utifrån din ekonomi och din betalningsförmåga. Enligt Finansinspektionens bestämmelser kan man idag låna upp till 85 procent av marknadsvärdet på bostaden, vilket innebär att man ska ha femton procent i eget kapital.

Så fungerar amorteringskravet
Numera måste man amortera på sitt bolån. Det betyder att man utöver räntan även betalar av på lånet. Alla nya bolån över 50 procent av bostadens värde måste amorteras. Om bolånet sträcker sig över 70 procent av värdet är du skyldig att betala minst två procent av totalskulden varje år. Om lånet är lägre än 70 procent av värdet, men högre än 50 procent, kan man diskutera med sin bank hur mycket man ska amortera. Det lägsta alternativet är dock en procent.

Spekulantregister
När översikten av din ekonomi är klar, och du har fått ett lånelöfte av banken, kan du börja leta efter en bostad som passar dig. Det är ofta en process som tar tid och därför väljer många att vara med i vårt spekulantregister. Det betyder att du väljer vilka kriterier du har för din framtida bostad och i vilken stadsdel du helst vill bo. Sedan kontaktar vi dig via mejl eller SMS när det finns lägenheter ute till försäljning som överensstämmer med dina önskemål.

Vi rekommenderar


Läs vidare bland fler ämnen

Vill du bli kontaktad? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Captcha-kod

}