Dela

Berättelsen om Kungshöjd


Området har utvecklats något enormt de senaste tio åren och några av Göteborgs bästa restauranger har poppat upp längs med Rosenlundskanalen, Esperantoplatsen och vidare ner till Magasinsgatorna

Sofia Vansvik, Mäklare på Kungshöjd

En befäst stadsdel
För 400 år sedan var Kungshöjd en viktig del i det befästa Göteborg. Spåren av historien som vi kan se idag är bastionen Carolus XI Rex, vid Esperantoplatsen, med sin mäktiga mur mot väster och ett par bastionsspetsar som skjuter ut från bergssidan i söder. Delar av stadsmuren finns också kvar. Under lång tid fanns det inga vanliga hus på Lilla Otterhällan, som området ursprungligen hette. Det var först i början av 1900-talet som bostadskvarter började byggas i form av tegelhus med fem till sju våningar. Det var också då som Kungshöjd fick sitt nuvarande namn. Den militära karaktären lever dock kvar, till exempel i byggnaderna på platåns yttre kant mot söder, som har formen av en försvarsmur och liknar Artillerietablissemanget som tidigare låg här uppe.

Dagens Kungshöjd
Det nuvarande Kungshöjd är såväl vibrerande, med trendiga restauranger och butiker, som rofylld med småskaliga och familjära kvarter. Alvhems mäklare Sofia Vansvik beskriver Kungshöjd som en riktig ”hotspot”.

– Området har utvecklats något enormt de senaste tio åren och några av Göteborgs bästa restauranger har poppat upp längs med Rosenlundskanalen, Esperantoplatsen och vidare ner till Magasinsgatorna. Enligt Sofia Vansvik har man stadens bästa utsikt från Arsenalsgatan där man kan se ut över de södra delarna med sju kyrktorn och med Skansen Kronan och hamninloppet i väster.

– Här uppe tar många en kaffe eller picknick sommartid och njuter av stillheten och utsikten. Kanske beror stadsdelens lugn på avsaknaden av bussar och spårvagnar; samtidigt är det nära till så mycket: Vasa- och Linnéstaden, Haga och Avenyn, samt till knytpunkterna Järntorget, Domkyrkan och det nya Skeppsbron med Södra Älvstranden och hamnstråket.

Området har utvecklats något enormt de senaste tio åren och några av Göteborgs bästa restauranger har poppat upp längs med Rosenlundskanalen, Esperantoplatsen och vidare ner till Magasinsgatorna.

Esperantoplatsen
Om man promenerar från Järntorget i riktning mot Kungsgatan passerar man Esperantoplatsen vid Rosenlundskanalen. Det är också en plats som har förändrats mycket de senaste åren även om den internationella prägeln finns kvar sedan länge. Här ligger Språkcaféet som är en samlingsplats för såväl utländska som svenska studenter. På kvällarna arrangeras språkutbyten då man pratar olika språk vid olika bord. Precis i närheten ligger också Förlagshuset där flera förlag, tidskrifter, översättare och kulturella nätverk håller till. Numera ligger också den populära restaurangen Lagerhuset på entréplan.

_DSC7796.jpg
Export HD-10.jpg

Bröd köper jag på Surdegsbageriet, blommor från Floramor och Krukatös och äter gör jag gärna på Market, Barabicu och Hello Monkey.

Sofia Vansvik, Mäklare på Kungshöjd

Guldkorn
Sofia Vansvik berättar att ett av hennes guldkorn är espressobaren Piccolino.
– Det är ett litet hål i väggen på autentiskt italienskt vis med livliga diskussioner studsande mellan väggarna. Missa inte juicerna! betonar hon.
– Bröd köper jag på Surdegsbageriet, blommor från Floramor och Krukatös och äter gör jag gärna på Market, Barabicu och Hello Monkey.

Arkitektur
Majoriteten av byggnaderna på Kungshöjd har nationalromantisk arkitektur men det finns också ett och annat funkishus. En speciell gata är Luntantugatan som är mycket brant och delvis består av trappor i två avsatser och närmare 50 trappsteg. Den förbinder Kungsgatan med Hvitfeldsgatan. I början av 1800-talet var Luntantu namnet på ett värdshus men exakt var namnet kommer ifrån vet man inte. Kanske var det en förvanskning av ”London view” som de engelska sjömän som besökte krogen kallade det.

Många stannar
Många bor länge på Kungshöjd.
– Man kanske flyttar runt inom området men det är få som väljer andra stadsdelar. Ger man sig av är det ofta till villa. Jag har själv gjort den resan – tre flyttar i kvarteren under sju års tid för att sedan landa i hus lagom till vårt första barn kom. Men någon gång vill jag tillbaka, avslutar Sofa.

Vi rekommenderar


Läs vidare bland fler ämnen

Vill du bli kontaktad? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Captcha-kod

}