Dela

Kreativ mäklare med hjärtat i köket

Foto: Fredrik J Karlsson

Här hälsar vi på hos Tony och hans familj i Linné, ett varmt och personligt hem där Tony, fru Charlotte och tonåringarna Josef och Hilda samsas om fem rum och kök på 159 kvadrat. Man förälskar sig snabbt i det första rummet, biblioteket, som ligger i fil med vardagsrummet och 19-årige Josefs rum. Man känner att här bor en familj som umgås, inspireras, läser och skapar - framförallt i köket – i sitt hem. Det sistnämnda bekräftas också när vi känner den ljuvliga doften, när Tony snabbt lagar till en Italiensk lunch. Och ja, vi fick med oss receptet... Familjen flyttade in i lägenheten på Olivedalsgatan (mitt emot Alvhems kontor faktiskt) för cirka sju år sedan när de blev trångbodda i trean på Nordhemsgatan.

Tony, hur tänkte ni när ni skapade ert hem?

För oss var det viktigt att båda ungdomarna äntligen skulle få varsitt sovrum och att det fanns två badrum, balkong och hiss. Som bostadsköpare får man alltid kompromissa med något och i vårt fall blev det våningsplanet. Vi hade gärna bott högre upp i huset men tack vare söderläget blir det ljust även på plan 2. Vi har i stort sett bara moderna möbler, med undantag för det stora arbetsbordet/matbordet i biblioteket. Det användes ursprungligen (runt förra sekelskiftet) som ett domarbord på ett slott i Närke’.


Biblioteket är kanske det rum vi använder mest. Här sitter vi och jobbar och lyssnar på musik.

Tony Henschel

Vad är bästa med ert hem?

- Vi bor ju ganska stort och det finns plats för projekt. Man kan låta saker ligga framme utan att det blir kaos direkt. Det är lätt för barnens kompisar att sova över och det är nära till alla nöjen i stan.

När familjen har många gäster röjer de undan alla datorer och dukar upp middag på det stora bordet. Bokhyllan är maffig och innehåller läsning om allt från Freuds teori (Tony´s fru Charlotte är psykolog!) till hur man trimmar tvåtaktsmotorer. Tony har jobbat som journalist och tidningsdesigner i nästan 25 år och det händer att han tar ett och annat re-designuppdrag fortfarande - då är biblioteket platsen för hans skapande!

Vardagsrummet ligger i mitten av de tre rummen i fil mot gatan. Planlösningen är intakt sedan lägenheten byggdes i början av 1900-talet. Här hålls ofta födelsedagsbjudningar och en och annan studentmiddag. Burspråket gör att man kan se ända ner till Linnégatan och upp mot Nordosten.

Köket hade inte renoverats sedan i början på 80-talet, så familjen kunde med gott samvete riva ut den gamla inredningen. Det lagas mycket mat i det här hemmet och de försöker att äta middag ihop i stort sett varje dag.


Hela familjen nyttjar frekvent allt vad närområdet har att erbjuda och går gärna till fots så mycket vi bara kan.

Avslutningsvis, hur trivs ni i Linné?

- Vi handlar mat på Hemköp eller FRAM på Nordenskiöldsgatan och när vi inte lagar mat hemma så äter vi gärna på Hello Monkey, DubbelDubbel, Cyrano eller någon annan krog i närområdet. Hilda går andra året på naturvetenskapliga programmet på Donnergymnasiet och Josef är mitt emellan utbildning och jobb. Han jobbar extra som läxhjälpare på Studieakademien och som värvare för Greenpeace. Både Hilda och Josef är väldigt intresserade av samhällsfrågor, så det gäller att hänga med för att ha en chans i debatterna hemma vid köksbordet!

Tack till Tony för att vi fick kika in i din värld - och tack för den utsökta lunchen!

Text: Pernilla Algede
Bild: Fredrik J Karlsson
Hem & Mat: Tony Henschel

Vi rekommenderar


Läs vidare bland fler ämnen

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!