Dela

Byggfabriken tipsar: så renoverar du tidsenligt

Alvhem gillar gamla lägenheter med originaldetaljerna bevarade. Ni som följt vårt mäkleri under snart 10 år kan inte ha missat att vi brinner för byggnadsvård och renovering med respekt för tidsandan. Ni kan tro att vi blev glada när Byggfabriken bestämde sig för att öppna butik i Göteborg sommaren 2015. Mitt emot vårt kontor på Olivedalsgatan dessutom!

Vi ställde fem frågor till Dennis Olsson, som är säljare och bebyggelseantikvarie på Byggfabriken:

Efter Malmö, Kivik och Stockholm öppnade ni på Västkusten. Vad vill göteborgarna ha hjälp med? Är det något som skiljer det sig från övriga riket?
– Genomgående får personalen i våra butiker liknande frågor. Det handlar mycket om att anpassa eller återställa varsamt med hänsyn till lägenheten eller huset. Däremot skiljer sig förhållandena lite i olika delar av landet, till exempel när det gäller regionala arkitekturstilar och färgsättningar.

Vilken sorts färg ska jag använda till en lägenhetsrenovering?
– Byggfabriken säljer linoljefärger och Auro ekologiska vägg- och takfärger. Vi upplever att båda dessa färgtyper vinner mark, speciellt bland våra kunder som är miljömedvetna. Linoljefärgerna har tyvärr kämpat i motvind under andra hälften av 1900-talet men nu är det många som börjar använda dem igen. Vill man få fina resultat och samtidigt upprätthålla en svensk målartradition är linoljefärgen det självklara valet. Dessutom är den dryg, och därmed förhållandevis billig.

Ni tillverkar en hel del av sortimentet själva?
– Ja, förutom att vi har egen produktion av många av de beslag, knoppar och krokar vi säljer, tillverkar och monterar Byggfabrikens egna snickare våra platsbyggda kök.

Apropå beslag, detaljerna är viktiga för helheten i en inredning, eller hur?– Många av Byggfabrikens kunder väljer att byta ut handtag på lådor, knoppar på skåp, krokar i hallen eller trycken på sovrumsdörren. Ibland behöver de bytas på grund av slitage, kompletteras med något extra eller i andra fall vill en själv förändra sitt hem – sätta sin egen prägel. Vissa gör en insats för att försöka återskapa något som lägenheten har förlorat genom åren. Precis som lite färg kan förändra en miljö kan ett byte av knoppar i köket ge ett helt annat uttryck och dessutom är det en enkel sak att göra själv.

Plastmattor som döljer trägolv, de är väl bara att riva bort?
– Helt ogenomtänkt ska man inte riva bort plast- eller linoleummattan. Den typen av mattor har en lång och trogen tjänst i svenska hem. Det har dock blivit vanligare att ”lyfta på plastmattan” eftersom detta ibland kan avslöja fina trägolv. Förvisso är det oftast ganska enkla trägolv som var avsedda som undergolv, men det går ofta bra att slipa och behandla dem med goda resultat. Vi upplever också att det är fler och fler som satsar på att lägga in nya, massiva trägolv i äldre lägenheter. Både nya och gamla trägolv kan behandlas på många olika sätt. Vårt tips är att börja med att fundera på hur du skulle vilja att ditt trägolv ska se ut i framtiden och hur mycket tid du är villig att lägga på det.

Vi rekommenderar


Läs vidare bland fler ämnen

Vill du bli kontaktad? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Captcha-kod

}