Dela

Hemma hos Catja Björklund

Foto: Cim Ek Text: Pernilla Algede

Catja, en sann kreatör både i sinnet och till yrket, bor sedan fyra år på Kungshöjd tillsammans med sambon Emil och hunden Heston. Från Smålands djupa skogar flyttade hon till Göteborg för nästan sjutton år sedan, för att studera på Kulturverkstan. Hennes kreativa bana har sedan kantats av alltifrån skrivande och grafisk formgivning till projektledning och styling inför fotograferingar. På sin lediga stund målar hon tavlor. I samband med att hon nu säljer sin lägenhet på Hvitfeldtsgatan via Alvhem så tog vi några minuter för att prata inredning, konst och livet på Kungshöjd.

Hur har ni trivts på Kungshöjd?

Vi älskar området och har under dessa åren lärt känna ungefär halva Kungshöjd. Vi bor dessutom i den absolut bästa bostadsrättsföreningen. Med bara tio lägenheter i föreningen har vi kunnat lära känna varandra och skapat en härlig gemenskap. Trots att vi nu flyttar till Linné så kommer vi ändå att träffas, då vi blivit goda vänner med många av våra grannar.

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?

Jag skulle nog beskriva min inredningsstil som personligt levande. Jag vill inte att det ska se ut som en hotelllounge i mitt vardagsrum eller ännu värre, som en Mio-katalog. Jag vill gärna omge mig med prylar och detaljer som betyder något, som resminnen och ärvda saker, som blandas med nya grejer som jag verkligen tycker är snygga. Sen så gillar jag fortfarande de vita trägolven med vita möbler som sen kryddas med färg. Även om jag kan tycka att det mörka grå och svarta är väldigt snyggt, på bild.

Vad är viktigt för att du ska trivas i ditt hem?

Balans är det viktigaste för mig. Det handlar om allt från hur möbler är placerade till antal prylar på en hylla. Eftersom mitt hem också måste fungera som mitt yogatempel är balansen extra viktig. Att det känns harmoniskt.

Och så ogillar jag verkligen att ha saker omkring mig som jag tycker är fula. Jag vill att allt från tallrikar till sängkläder ska kännas som en del i en helhet och helst ska de också få mig att må så bra som möjligt. Jag har vid varje flytt rensat ut sånt som inte betyder nåt eller som jag inte tycker om. Jag har till och med svårt för att ha ett fult decilitermått, även om det ligger i en låda.

Catjas konst är färgstark, uttrycksfull och abstrakt. Hon målar i akryl, helst i större format, och nästan enbart med palettkniv och med sina händer.

Hur skulle du själv beskriva din konst?

- Den är färgglad. Ibland som en attack av färger. Och även om den är abstrakt så kan man hitta olika små symboler som betyder mycket för mig här och var i tavlorna. Men det är inte alltid betraktaren upplever tavlorna på det sätt som jag gör. Vilket jag tycker känns fantastiskt.

Hur kom det sig att du började måla?

- Jag har alltid målat, både min mamma och pappa är väldigt vassa med blyetspennan, kanske ligger det lite i blodet? Det var självklart att välja Estetisk linje på gymnasiet, till syo-konsulentens stora förfäran, för att få måla och rita varje dag. Efter studenten jobbade jag som assistent till konstläraren på min gamla skola i ett år innan jag fortsatte studera konst och design på folkhögskola. Därefter har jag utvecklat mitt skapande på egen hand. Vilket syns tydligt när man kollar tillbaka på bilder från mina konstutställningar, det händer saker i livet och det syns även på duken.

Vad inspirerar dig i ditt skapande?

- Livet. Det kan vara större händelser men ibland bara en tanke. Det syns ofta vilket humör jag varit på när jag målat. Både på färgval och vilken form jag gett färgen. Jag målar i stort sett bara utifrån känslor. Väldigt sällan målar jag på beställning, men jag gjorde faktiskt det ganska nyligen för Batteriboet, där min tavla skulle bli ett mönster till en box som folk kan beställa gratis för att ha till sina gamla förbrukade batterier. Som en snygg mellanstation innan man går till återvinningen. Det var otroligt kul. (Titta och beställ gratis på www.batteriboet.se)

Har du någon förebild, i din roll som konstnär?

- Jag inspireras av folk jag möter och saker jag ser, men jag har ingen konstnär så som är en förebild på det sättet. Däremot så ser jag upp till min kusin Ellen Ehk Åkesson som är keramiker och verkligen har lyckats efter år av hårt arbete att ta sig både till Seol och Paris med sin konst. Ekta är också en konstnär som jag gillar och som vi har tre verk från hemma. Och så måste jag såklart nämna Eric Magassa som jag någon gång ska köpa en tavla av...

Just nu kan ni kika på hennes verk i en utställning på Salong IT ovanför Bar Centro mittemot NK och vi kan varmt rekommendera ett besök !

- Det är roligt att hänga sin konst på mer oväntade ställen. Som till exempel inne på en hårsalong. Tavlorna hänger där till sista januari så gå gärna dit och titta!

Vi rekommenderar


Läs vidare bland fler ämnen

Vill du bli kontaktad? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Captcha-kod

}