Dela

Grönskande mäklarhem med god utsikt

Foto: Cim Ek

HEMMA HOS MARCUS HAMILTON BORG, VD PÅ ALVHEM

Marcus bor på Trollåsen i Askim tillsammans med sambo och två barn. De letade egentligen efter ett bevarat 60-talshus men föll för läget och utsikten.

- Att se ut över södra skärgården och färjorna som går förbi i horisonten ger en härlig frihetskänsla. När huset skulle införskaffas stod jag ute på balkongen och såg ut över havet. Minns att min tanke då var att vyn var oslagbar att den i princip aldrig kommer att förändras, medan allt det bakom mig, dvs huset faktiskt går att ändra… vilket jag sedan har gjort, i ganska stor omfattning, berättar Marcus.

161121_Marcus-2_lr.jpg
161121_Marcus-1_lr.jpg

I hemmet bor Matilda som jobbar som fastighetsmäklare, Walter (5 år) som vill blir fastighetsmäklare, John (2 år) som inte vet vad en fastighetsmäklare är, och Marcus.

- Jag är uppväxt i området och känner i stort sett till varenda gata och sten i Askim, så detta är hemma för mig. Närheten till både havet och naturen gör att vi trivs otroligt bra då vi alla uppskattar en promenad i skogen såväl som ett dopp. Familj och många vänner bor och jobbar i närområdet, vilket bjuder på spontana besök och gör saker och ting lite mer praktiskt.

- Visst saknar man restauranger och det kulturella utbudet vi hade i stan, men att bo i villa är en annan sak. Det är en viss känsla att äga sin egen markplätt. Sedan är det inte så långt om man vill åka in till stan. Under vinterhalvåret promenerar vi ofta ner till Askimsbadet och går ut på den nya piren, som vi döpt till ”Göteborgs svar på Venice beach”. Det är en lagom promenad för både äldre och yngre ben. Känner vi för lite mer natur så brukar vi ta oss upp och runt Sisjön och Sandsjöbacka naturreservat. Ibland blir det ett stopp för bad i sjön eller i havet. Vi har några mindre naturområden som ligger precis utanför dörren där vi plockar svamp och leker med barnen. Är vi sugna på en bit mat så ger vi oss ner till Nya Hovås för att besöka våra vänners ställe Sorelle Bistro, som alltid har något gott på menyn.

Vad är viktigt för att du ska trivas i ditt hem?

Att hemmet är personligt, avslappnat, insynsskyddat, rent och snyggt. Till detta skall kylen vara fylld, brasan tänd och alla familjemedlemmar hemma.

Hur syns din personlighet i ditt hem?

Vi har nog ovanligt mycket växter hemma. Vi brukar skämta om att man kan se en ”grön tråd” i vår inredningsstil. Vårt hem består av fina saker från Alvhems butiker, designklassiker och ett och annat loppisfynd.

Vilken är din favoritmöbel eller inredningsdetalj?

Favoritmöbeln är vår köksö, om man nu kan kalla det en möbel. När köket renoverades så valde vi att göra den extra stor, så alla kan samlas runt den, sittandes som ståendes för att umgås. Vi har också en dagbädd placerad mellan kök och matplats omringad av massa växter, böcker och magasin. Där ligger ofta någon eller några familjemedlemmar i väntan på att maten skall serveras.

Vart i hemmet trivs du bäst?

I köket, bakom köksön. Där lagar jag gärna mat, brygger ibland öl och har bra koll på vad som pågår på våningsplanet och på havet.

Har du renoverat eller gjort några större förändringar på ditt hem sedan du flyttade in?

Litegrann... Huset gick igenom en ganska omfattande renovering som påbörjades under 2012 och avslutades 2015. Det var tyvärr inte så mycket att spara på och i huset, förutom grunden och stommen. Det blev allt från nytt värme-/el- och ventilationssystem till nya fönster/fasad/golv/kök/badrum och utbyggnad på 60 kvm. Under gång blev det en hel del personliga val och design, som te x köksinredningen som jag valde att rita själv i Excel för att sedan låta en snickare i Lerum få ihop. Ibland undrar jag om det inte vore enklare om vi bara rivit hela huset för att bygga ett helt nytt. Men det är skillnad mellan ett helt nytt och helt renoverat hus, där jag föredrar renoverat utan exakt kunna förklara vad det är som gör att känslan blir bättre.

Beskriv en favoritdag hemma

En favoritdag i hemmet… Måste erkänna att hela familjen nog är lite morgontrött så vi vaknar långsamt. Ofta kommer även lillkillarna in och kryper upp i sängen för att somna om tilsammans. Efter det går jag upp, är det helg så kan det gärna bli en bastusession i vår nya bastu, kanske med en löprunda innan om vädret tillåter. Frukosten som gärna får pågå länge består av en balja te och mackor, ibland framför brasan om vädret är ruggigt.

Är det fint väder så kan det bli lite trädgårdsarbete, ibland med hela familjen. Oftast övergår det snabbt till lek på gräsmattan. Inte sällan är det något som skall fixas på eller i huset. Då är det bara ta fram verktygslådan och energin. Lunch lagar vi gemensamt innan det är siesta för barnen. Då passar jag på att lägga mig på dagbädden för att läsa en tidning, riva av mailen eller bara låta ögonen vila lite...

När eftermiddagen kommer börjar vi planera kvällen. Jag uppskattar att umgås med vänner och bjuda på middag, så har vi besök så påbörjar jag gärna maten. Grillen tänds tidigt när man bor i villa. Är det helg så såsas det till sena kvällstimmen innan nattsömnen tar vid.

Vad gör du när du inte jobbar?

Då jag inte ansvarar för verksamheten på Alvhem så umgås jag så mycket jag bara kan med min familj. De ger mig energi och lycka. Till detta uppskattar jag att umgås med familj och vänner, vara i naturen, nära havet och laga god mat. Önskar jag kunde ha lite mer tid att utöva någon sport, men det får bli löpning så fort utrymme finns. Gillar att renovera och skapa, men nu när tiden inte räcker till så får jag agera mer som byggherre än som hantverkare. Har ett litet bilintresse, främst för äldre sportbilar, där designen härstammar från England eller Tyskland. Båtliv och fisketurer tycker jag om men det är tyvärr väderberoende då man börjat blir lite bekväm av sig...:-)

Vi håller just nu på att planera förändringen på utsidan huset. Uteplatserna skall få en hel del grönska där vi skall försöka få till en pergola med klätterväxter. Vår strävan är att huset både skall se ut och bli mer organiskt. Detta genom ett nytt sedumtak och pergolan med klätterväxter, dessutom hoppas vi kan få till ett rymligt orangeri på trädgården. Då kan jag börja odla min egen humle. Hur skall tiden räcka till…

Vi rekommenderar


Läs vidare bland fler ämnen

Vill du bli kontaktad? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Captcha-kod

}