Dela

Excentriskt, färgstarkt och personligt hem bland Långgatorna

Foto: Cim Ek

HEMMA HOS PERNILLA ALGEDE, FRILANSANDE CREATIVE DIRECTOR FÖR ALVHEM

Pernilla bor i en sekelskiftestvåa på Fjärde Långgatan i en fastighet från 1904.

’Jag blev omedelbart förälskad i alla knasiga vinklar, takhöjden, de mörkbetsade brädgolven, stuckaturen, kakelugnen och läget’, säger Pernilla om sitt hem.

Hur trivs du i området?

Jag älskar Linné och områdena runtomkring med restaurangerna på Tredje Lång, Barabicu och Market på Rosenlund, och min absoluta favorit Hello Monkey på Linnégatan. Inredningsmässigt är Market29 i Haga, Floramor & Krukatös vid Magasinsgatan och såklart Alvhembutikerna i Lorensberg och Linné självklara destinationer för mig. Jag cyklar eller går nästan överallt och njuter av att ha Slottsskogen, Änggårdsbergen, kanalerna och hamnstråket alldeles i närheten.

Vad är viktigt för att du ska trivas i ditt hem?

Den rätta känslan går före all form av perfektion. Jag har svårt att analysera varför jag blev så förälskad i just mitt hem men intuition och magkänsla styr mig i det mesta. Likadant är det med inredning, konst och garderob. Det finns ingen strategi utan jag har helt enkelt samlat på mig inredningsdetaljer, möbler, textilier och annat som jag tycker om - och så blir det någon sorts sammanhang för mig allteftersom. Att få sätta min egen prägel är oerhört viktigt för att jag ska känna mig hemma - och att det är lätt att umgås i stora sällskap!

Hur skulle du beskriva ditt hem?

Färgstarkt, brokigt och personligt!

Jag älskar mönster, färg, naturliga material och växter - och det känns aldrig som att jag har tillräckligt med väggar för all konst jag tycker om att omge mig med. Jag inspireras brett och blandar gärna allt jag tycker om; nytt och gammalt, köpt, hittat, skapat eller ärvt.

Jag tycker att mitt hem är helt unikt på så många sätt, mycket tack vare mindre renoveringar och ingrepp vi gjort som skapat stor förändring, främst i hallen, badrummet och klädkammaren - som gjorts om till ’Dressing room’.

Köket tycker jag är charmigt som det är så istället för att byta ut har vi handmålat luckorna och kaklet, byggt in lite speciallösningar och satt på nya fina knoppar i mässing. Spisen från Smeg var en given investering som jag tycker lyfter hela köket!

Favoritmöbel eller inredningsdetalj?

Oj, svårt! Jag är ganska så sentimental så det är få prylar i mitt hem som jag inte älskar.

Soffan i brunt läder är en favorit som också har en lång historia om hur jag kämpade för att få hem den… Jag har över tio olika stolar runt köksbordet och jag är förälskad i dom allihopa. Jag har en växande kimono-samling och en av dem, ett 50-årigt original från japan, har i omgångar fått hänga på väggen med vidsträckta armar. Och så tapeten ’Pioner’ från Lim & Handtryck. Jag är så nördig att jag ibland bara måste gå fram och stryka handen mot väggen, texturen är helt fantastisk!

Vart i hemmet trivs du bäst?

Jag spenderar mycket tid framför min dator när jag redigerar bilder, eller på soffan när jag skissar, men även runt det något överdimensionerade köksbordet där jag gärna och ofta samlar vänner och familj. Jag tittar inte på TV så hemma hos mig blir det bara till att umgås, lyssna på musik eller dansa framför den stora spegeln i vardagsrummet.

Beskriv en favoritdag hemma

Jag vaknar väldigt tidigt och känner att jag ligger steget före alla andra. Dricker en kopp kaffe medan jag redigerar nytagna bilder och lyssnar på Muse. Helst ska det regna, för då är det extra härligt i lägenheten när dropparna smattrar på plåttaket och ingen sol finns som lockar därute. Jag gör en smoothie till frukost och drar sedan igång med något projekt som fått vänta på en ledig dag som denna.

Jag blir helt uppslukad av det jag håller på med och glömmer förmodligen av att äta lunch så när syrran och systerdotter Viola spontant kommer förbi, slänger jag ihop en lätt brunch på pocherade ägg och avokado. Sen leker vi pirat med sängen som piratskepp och rekvisita från mitt dressing room. När dom åkt iväg springer jag ut till Hemköp på Masthuggstorget och handlar mat, tar svängen förbi Linnégatan och köper snittblommor. Väl hemma igen varvar jag och Steve med att städa, laga mat och duka för gästerna. Efter middagen, med alla vänner, blir det dans i vardagsrummet eller så går vi vidare till Barabicu. Kanske avslutar vi med ett glas rött på balkongen om det är en fin natt.

Vad gör du, när du inte konsultar åt Alvhem?

Jag driver mitt eget företag som designer och fotokonstnär. Jag säljer min fotokonst genom webshoppen House of Beatniks och i en rad butiker, däribland Alvhem, som var en av mina första återförsäljare. Min atelier har jag nu flyttat till Alfhemsgatan 6, som ligger bredvid Alvhems lokaler.

Att jag älskar att umgås med mina vänner och min familj har nog inte undgått någon men förutom det är det havet och naturen som ger mig kraft, inspiration och energi.

Jag har många vänner spridda runtom i världen, framförallt Australien där jag bodde i många år, och min sambo har rötter i både Italien och i Skottland, så det finns många anledningar att resa. Jag föredrar spontana arrangemang där jag får dyka djupt in i en ny kultur eller stad, bortom det turistiska. Melbourne, Istanbul och Köpenhamn är favoritstäder; jag gillar kontrasterna och den otroligt rika kulturen med mat, musik, design och livsstil.

Tapeten heter 'Pioner' och kommer från Lim & Handtryck
Väggarna i hall, kök och vardagsrum är målade i färgen Sand från Jotun
Mycket av fotokonsten på väggarna är fotograferade av Pernilla själv och finns på House of Beatniks och i Alvhems butiker
Den stora spegeln finns i Alvhems butiker

Vi rekommenderar


Läs vidare bland fler ämnen

Vill du bli kontaktad? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Captcha-kod

}