Dela

En femhundra år gammal hantverkstradition

Sedan 1600-talet har man tillverkat papperstapeter i Sverige, ungefär hundra år efter det att pappersindustrin kom igång. Men redan under medeltiden framställdes en typ av vävtapet med tryckt mönster i klibbig färg eller färgat lim som sedan dekorerats med ullstoff i samma färg. Under renässansen blev tapetkonsten högsta mode bland den mest välbärgade adeln i Frankrike och England, tillsammans med det stora intresset för konst och litteratur som spreds med hjälp av boktryckarkonsten från sent 1400-tal. Sveriges äldsta bevarade tryckta papperstapet sägs finnas i det Rosenvingeska huset i Malmö och tros vara från 1570-talet.

Fram till 1800-talet gjordes allt papper på ark, av linne- hampa- och bomullslump. Motiven skapade man genom att skära ut mönster i en trästock som man sedan målade - ett block för varje färg - och tryckte på arken, sk blockprinting. Tapetklistret kokade man på råg- eller vetemjöl och vatten.

Därefter, runt 1830, började papper tillverkas på rulle, och man övergick till att valstrycka tapeter. Mönstret skars ut i en rund stock och på detta sätt kunde man göra tapeter både snabbt och billigt – och tillgängligt för fler. De flesta hem i Sverige ska ha varit tapetserade mot slutet av århundradet och historien säger att det var anledningen till att bonden inte längre tillät djuren inne i stugan…. Han ville skydda tapeterna från att bli uppätna av hönorna.

Mot slutet av 1800-talet blev det svårare att få tag på råvaran till pappret, varför man istället började använda träslipmassa till papperstillverkningen. Detta resulterade i en stor försämring i kvalitet och därför hittar vi stora skillnader hos tapeter från denna period, beroende på hur påkostad den är. Under 1900-talet började man använda pappersmassa av högre kvalitet och under 1950-talet började man ytbehandla limfärgstapeter så att man fick en tvättbar yta med större motståndskraft mot smuts och nötning, en revolution inom tapetindustrin.

Idag är tapeten igen högsta mode, ofta kombineras både tapet och målade väggar i våra hem och vi vågar igen mycket mer när det gäller att låta väggarna tala för sig själva. Pappers- och vinyltapet är vanligast, där den sistnämnde används i t ex kök där risken för slitage är större. I dag används, hos en del tillverkare, syntetiska bindemedel och ytskikt för att uppnå de traditionella limtryckta tapeternas utseende och egenskaper, men med de moderna tapeternas tvättbarhet.


Vi rekommenderar


Läs vidare bland fler ämnen

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!