Dela

Alvhem-Malin står upp för mäklaretiken i SVT Dold

4 frågor till Malin Tulldahl, mäklare på Alvhem …

... som nyligen smygfilmades av SVT:s program Dold och då fick frågan om hon kunde tänka sig att rigga en budgivning.

Hur var det att bli utsatt för dold kamera?

– Jag blev faktiskt ganska upprörd när reportern som utgav sig för att vara säljare ringde och berättade att han filmat mig. Jag gillar inte att bli lurad, men när jag förstod syftet kändes det bättre. Efter att klippet visats har jag fått många fina kommentarer.

Misstänkte du något?

– När jag kom tillbaka till kontoret sa jag till kollegorna att jag träffat på en underlig kille som ställde konstiga frågor. Men, inga frågor är för dumma och jag tänkte att det kanske var för att han var ung och sålde för första gången.

För dem som inte sett programmet, vad hände?

– Reportern filmade 17 olika mäklare med dold kamera och frågade först om lockpriser och sedan om han kunde ha med en kompis i budgivningen för att trissa upp priset. Jag blev rätt ställd. Det är en fråga jag aldrig fått förut. På filmen ser man hur obekväm jag känner mig och hur jag tar avstånd från diskussionen med hela mitt kroppsspråk. Det var nog därför han senare ville intervjua mig utan dold kamera.

Hur gör du för att upprätthålla god mäklarsed och agera ärligt?

– Att följa våra regler är självklart. Dessutom tycker jag att det är viktigt att ha förståelse för att det är en stor affär. Det handlar om riktiga människor, pengar och känslor – har man det som utgångsläge kommer man långt. Då fuskar man inte med folks pengar eller driver med deras känslor. Egentligen handlar det om att vara en god medmänniska.

Se hela inslaget här

... och 2 till Marcus Hamilton Borg, VD på Alvhem:

Hur kan man som kund vara säker på att Alvhem följer reglerna?

– Det är nog en av nycklarna till vår framgång. Vi arbetar på ett så litet geografiskt område och har så många återkommande kunder. Om vi inte sätter både köpares och säljares intressen i fokus vid varje affär skulle nog vår saga se annorlunda ut. Våra mäklare strävar efter en så transparent försäljningsprocess som möjligt. I dagsläget är det även lag på att mäklaren för mäklarjournal och budgivningslista. Dem ger vi alltid ut till både köpare och säljare som en extra trygghet.

Vad är det för lagar och riktlinjer ni följer?

– Först och främst följer vi Fastighetsmäklarlagen till punkt och pricka. Vi på Alvhem har också regelbundna utbildningar inom juridik, etik och moral samtidigt som vi dagligen diskuterar för att stötta, hjälpa och utveckla varandra. Vi har dessutom ett nära samarbete med Fastighetsmäklarförbundet, som bistår med löpande information och uppdateringar. Deras skickliga jurister fungerar som bollplank när vi utför våra uppdrag.

Vi rekommenderar


Läs vidare bland fler ämnen

Vill du bli kontaktad? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Captcha-kod

}