Dela

5 originaldetaljer till sekelskiftesköket

Bild: Byggfabriken Text: Matilda Pernryd, Byggfabriken

Många kök under 1800-talets slut och 1900-talets början var ganska spartanska. De flesta kök bestod ofta av en enkel arbetsyta med en hylla ovanför med det nödvändigaste inom husgeråd nära till hands. Vattnet hämtades på gården och maten tillagades på en stor vedeldad ugn i gjutjärn. I en del välbärgade hem kunde det se lite annorlunda ut med arbetskök som sköttes av tjänstefolk.

Det som kännetecknar tiden runt sekelskiftet är mörka träslag och gärna målade ytor som imiterar ädlare träslag, rikt dekorerat. Detta följer med in i köken. Sekelskiftets stora arbetskök hade ofta öppna hyllor för kastruller och verktyg. Förutom profiler på den överfalsade luckans ram var även fyllningen profilerad. De avslutades även allt som oftast med en krönlist upp mot taket. Även i de bättre bemedlade hemmen var köken ofta små och svårarbetade, befolkade av pigor och hushållerskor. När det gäller just originalstil för kök i mindre, äldre hus kanske det är mer korrekt att kalla dem för kök i sekelskiftesstil anpassat för moderna behov.

Materialet för tiden var mässing. Stilmässigt för sina färgmässiga likheter med guld, det allra finaste materialet. På bilden ovan ses ett nyproducerat kök i sekelskiftesstil från Byggfabriken med klassiska vred i mässing och skålhandtag, även dessa i mässing. Köket är traditionsenligt målat med linoljefärg i kulören ljusgul.

Porslin är också ett vanligt material för köket kring sekelskiftet. Porslinsknopparna finns i flera olika storlekar och med skruv i mässing och senare i förnicklad mässing.

En serveringsgång med skåp och lådor där porslin och husgeråd likt denna var vanlig i de flesta stadsvåningar. I hyllan syns karaktäristisk snickarglädje. Skåpen i serveringsgången är original med nya handtag av förnicklad mässing från Byggfabriken. Köksinredningen inne i köket är ny, måttbyggd av Byggfabriken i sekelskiftesstil.

Vanligt i kök av sekelskifteskaraktär är det klassiska slipade musslinglaset som går att beställa när du köper ett kök från Byggfabriken. Här ser vi åter de flitigt använda skåpsvreden, fast denna gång i förnicklad mässing som blev allt vanligare när vi har passerat sekelskiftet 1900.

Byggfabriken bygger måttanpassade kök i massivt virke efter gamla ideal från sekelskifte till funkis vad gäller kvalitet och estetik. Med knoppar, handtag och gångjärn i originalstil och originalkvalitet. Anpassade efter vår tids krav vad gäller arbetsytor bänkhöjder, lådor med glidbeslag för fullutdragbara trälådor och plats för vitvaror.

Vi rekommenderar


Läs vidare bland fler ämnen

Vill du bli kontaktad? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Captcha-kod

}