Sylvestergatan 5

Med ett rofyllt läge på en mycket attraktiv adress erbjuds en i år totalrenoverad 2,5:a med kvalitéer utöver det vanliga. Perfektion och omsorg har varit ledorden för alla materialval och snyggt renoverat kök och badrum möter välbevarat 30-tal. Genomgående planlösning, fungerande öppen spis och solig sydvästbalkong mot en snart grönskande innergård blir detta ett hem för dig med högt ställda krav. Bostadsrättsförening med god ekonomi, välskött hus och hiss. Varmt välkomna på visning.


Sylvestergatan 5

Bostadsrätt

2,5 + kök

71 kvm

3 174 kr/mån

2 av 6 (hiss finns)

Enligt överenskommelse

4 475 000 kr

Andelstal: 5,99% Lägenhetsnr: 3 Driftkostnader: 4 700 kr/år varav El: 2 900 kr / Försäkring: 1 800 kr / Personer i hushåll: 2

Planlösning

Rum för rum

Allmänt
+
Ett obeskrivligt lugn ramar in de röda tegelhusen uppe på kullen i anrika Nedre Johanneberg. Stadsdelen känns en smula undangömd, sitt centrala läge till trots, och kvarteren präglas av en rofylld atmosfär. Med grönskan utanför dörren och fågelkvitter i träden är det svårt att tro att man befinner sig fem minuter från Göteborgs paradgata Avenyn. Området erbjuder allt man kan önska och lite därtill. Frukosten på Café Mahogny ger en bra start på dagen och runt hörnet på Soup & the kitchen serveras den perfekta lunchen. Kvällstid så finns allt från stans bästa surdegspizzor på BOV till avsmakningsmeny på gourmékrogen Thörnströms att välja på. Som boende på Sylvestergatan har du nära till både shopping och ett rikt kulturliv med stadsteatern, konserthuset samt konstmuseet. Grönskan vid Humanisten och Näckrosdammen nås med lätthet, likaså Chalmers och Kapellplatsen där du finner ett flertal olika affärer, träningsanläggning och en välsorterad livsmedelsbutik.

Fastigheten är uppförd 1930, precis i skiftet mellan 20-talsklassicismen och 30-talsfunktionalismen, och har varit i privat ägo fram till slutet av 2014 då föreningen förvärvade fastigheten. Föreningen kan beskrivas som familjär och engagerad, har en god ekonomi och har gjort stora investeringar i långsiktigt underhåll som borgar för ett tryggt framtida boende. Sylvestergatan är en lugn och otrafikerad återvändsgata och på andra bostadsplanet på nummer fem, ligger en 2,5:a i absolut toppklass. Minutiöst renoverad i sin helhet, där varje material valts med omsorg. Stor vikt har lagts vid att restaurera och återskapa de tidsenliga detaljerna som smyckar alla rum och mötet mellan sobert 30-tal och klassiska och samtidigt tidlösa materialval imponerar. Alla val följer en röd tråd och skapar en fin helhet tillsammans med de välbevarade originaldetaljer, goda förvaringsmöjligheter och en sydvästvänd balkong mot rofylld gård. Detta är ett hem för er som söker ett boende utöver det vanliga, varmt välkommen in.Hall
+

Ett kliv in och ni möts av lugnet och hemkänslan infinner sig. Från hallen får du en god överblick över lägenhetens disposition och de fina hantverken visar sig redan här. Goda avhängningsmöjligheter erbjuder tillsammans med en tidsenlig klädkammare mycket gott om förvaring. Väggarna är nymålade i vitt, på golvet ligger nyslipad parkett i original som löper vidare in i matsal och vardagsrum.


Kök och serveringsgång
+

En klassisk serveringsgång binder samman hallen med köket. Samtliga serveringsskåp har omsorgsfullt renoverats, går ända upp till tak och erbjuder gott om förvaring. Splitternytt kök med vita och släta luckor och bänkskiva av Carraramarmor med underlimmad ho och den ljusa marmorn återfinns även i den djupa fönsternischen. Den maskinella utrustningen som är helt oanvänd består av; gasspis med varmluftsugn, kolfilterfläkt, kyl/frys och integrerad diskmaskin. Köket är otroligt väldisponerat och här ryms ett mindre matbord för 2-4 personer. Genom det stora fönsterpartiet mot gården börjar ljuset flöda in strax efter lunch och utanför står snart träden i full blom. Den djupa fönsterbänken i marmor, fina listverk och det vitmålade brädgolvet påminner om husets ålder.Sovrum och balkong
+

Precis som köket vetter också sovrummet mot gården, och det rofyllda läget bäddar för en god natts sömn. Precis lagom stort och luftigt och här ryms med enkelhet en dubbelsäng, nattygsbord och en förvaringsenhet om så önskas. Allt i tidsenlig tappning och med originaldörrar från huset. Väggarna är även här nymålade i vitt framhäver listverken på ett ypperligt vis och på golvet ligger brädgolv i original som gråmålats i en vit slitstark kulör.

Via balkongdörrar i tidsenlig stil nås balkongen som har det perfekta läget mot sydväst. Här kommer solen fram strax efter lunch under vår och sommartid och stannar till kvällen. Balkongen uppfördes under 2016 och omges av ett nätt räcke i smide och härifrån blickar ni ut över den grönskande gården i souterräng. Detta blir som ett extra rum under sommarhalvåret och är den perfekta platsen för både eftermiddagskaffet och middagen!Matsal
+

Det "halva" rummet är ett funktionellt rum med många olika användningsområden. Med sin centrala placering i bostaden sammanbinder det sovrum, vardagsrum och hall. Idag disponeras det som en matsal men det lämpar sig lika väl som kontor eller ett bibliotek. Rummet har en fin inramning av vackra listverk och två pampiga platsbyggda vitrinskåp som restaurerats på var sida om matsalsbordet som ger gott om förvaring. Här gör sig den genomgående planlösningen påmind med ljus från två håll. Väggarna är släta och målade i vitt och på golvet ligger en enstavig originalparkett i massiv ek som löper vidare in i vardagsrummet. Parketten har slipats och behandlats med en hårdvaxolja som ger golvet en fin lyster.Vardagsrum
+

Öppenheten mellan vardagsrummet och matsalen ger en rymlig atmosfär och vardagsrummet är cirka 20 kvadratmeter stort. Två stora fönster med djupa fönsternischer vetter mot Sylvestergatan och här ryms det mesta man önskar ha i ett vardagsrum och den kvadratiska formen ger många olika möbleringsalternativ. Nätta listverk, diskret takrosett, gediget gjutjärnselement och en fungerande öppen spis smyckar rummet.Badrum
+

Totalrenoverad och snyggt badrum från 2019. Badrummet nås från hallen via en tidstypisk spegeldörr. Än en gång slås man av kvalitén och här finns inget annat att önska. Väggarna är klädda i falsat vitt kakel och golvet pryds av ljusgrå plattor. Givetvis underliggande elburen golvvärme för maximal komfort. Badrummet är utrustat med dusch, tvättmaskin, torktumlare, kommod med förvaring, vägghängt spegelskåp samt dimbara spotlights.


Övrigt
+

Dessa 71 kvadrat har som tidigare nämnts renoverats minutiöst under 2019. All el är nydragen i lägenheten och samtliga väggar och tak har renoverats och målats om. Originaldetaljer har renoverats och restaurerats. All renovering är fackmannamässigt utförd och intyg på VVS- och el-arbete överlämnas till blivande köpare.
Cykelförråd och soprum nås finns i bottenplan. Föreningen har satt in tvättmaskiner i samtliga lägenheter, därför finns ingen gemensam tvättstuga.
Kabel-tv samt bredband levereras av Bredbandsbolaget. Grundutbudet av kanaler ingår i avgiften.
Till lägenheten hör ett litet förråd om ca 2 kvm som finns en halvtrappa ner från entréplan. Här kommer man även ut till gården. En öppen gård där Sylvestergatan ligger på "solsidan". Här kan man med andra ord njuta av solen från tidigt på våren till sent på hösten.

Föreningens ekonomiska förvaltning och lägenhetsförteckning sköts av SBC. Uthyrning i andra hand kräver styrelsens godkännande och bedöms från fall till fall.

Boendeparkering gäller i området och därmed finns det möjlighet att köpa boendekort för ca 525 kr/mån. För mer information om områdets stäckning samt pris besök; www.goteborg.se/boendeparkering. Det finns även möjlighet till garage/p-plats via Q-park i garaget vid Gibraltargatans vårdcentral, Gibraltargatan 1. Kostnaden är 915 kr/mån. Just nu finns inga lediga platser men det är ett stort garage med hög omsättning på platser så väntetiden är förhållandevis kort.

Ansvarig mäklare

Andreas Lundberg

Partner / Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 06 62

andreas@alvhem.com

Assisterande mäklare

Anna Wählisch

Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 64 65

anna@alvhem.com

Förening

Brf Sylvestergatan 5

Nedre Johanneberg är en välbevarad stadsdel med stora kulturhistoriska värden. Området präglas av rustika stenfastigheter, omsorgsfullt uppförda mellan 1924-1930. Stadsplanen upprättades av Albert Lilienberg år 1917 och Nedre Johanneberg var den första etappen i utbyggnad, vilken även omfattade området mellan Eklandagatan och Södra Vägen. Fastigheterna är ritade av dåtidens mest anlitade arkitekter och är därför individuellt utformade men uppfattas som en sammanhängande helhet genom sin gemensamma höjd, takutformning och materialanval.
I denna anrika stadsdel ligger Brf Sylvestergatan 5, vilken sedan 2014 äger fastigheten Johanneberg 5:2. Den magnifika rödteglade fastigheten är inget undantag från den övriga bebyggelsen i området. Huset är byggt år 1930 i 1920-talsklassicistisk stil med inslag av efterföljande funktionalismen som så ofta kombineras i byggnader uppförda i brytpunkten mellan de två stilarna. Huset är 6 våningar högt, varav 5 originalplan samt en vind som för närvarande inreds till ytterligare en lägenhet. Föreningen består av totalt 18 lägenheter, varav 16 bostadsrätter och 2 hyresrätter. Dessutom finns ett källarplan med förrådsutrymmen och huset vilar stadigt på berg vilket tacksamt med för att frågor kring grundförstärkning helt kan bortses från. Föreningen äger även sin mark och påverkas således inte heller av justerad tomträttsavgäld.

Brf Sylvestergatan 5 är en familjär förening och i fastigheten huserar en bra blandning av unga och äldre, vilka alla är måna om en hög boendekvalité. Styrelsens engagemang är stort och föreningen har investerat oerhört mycket i långsiktigt underhåll de senaste åren och har en välmående fastighet i sin ägo. Ett citat från årsredovisningen 2016 ger en god bild av föreningen och dess medlemmar,

"Det känns betryggande att vi under det gångna året lyckats genomföra så pass många avsevärda förbättringar av fastighetens tekniska standard, vilket på många sätt är en stor framtidssäkring för föreningen. Att vi är en liten förening med en engagerad styrelse och korta beslutsvägar har varit en viktig nyckel i detta arbete".

Ekonomi
Föreningen har en stabil och god ekonomi. De två hyresrätterna är i föreningens ägo och utgör således en dold intäkt då försäljningsintäkten från dem tillfaller föreningen den dag de avyttras och ombildas till bostadsrätt. De båda hyresrätterna är 2,5:or som ligger högt upp i huset och en försäljning av dem båda bör resultera i att föreningen kan mer än halvera sin belåning. De två hyresrätterna, tillsammans med en parkeringsplats står för cirka 21 % av föreningens totala intäkter. Den medlem som innehar parkeringen får fritt överlåta den till annan boende i huset. Föreningen disponerar även över två mindre förråd, vilka inbringar 15 000 kr/år. Ekonomin i föreningen får anses vara god och renoveringarna de senaste åren, undantaget monteringen av balkongerna, har betalats med pengar ur föreningens kassa. Föreningen utför även årligen en amortering om 200 000 kr och i dagsläget finns inga planer på att höja avgifterna.

Utförda renoveringar
Föreningen tar mycket väl hand om sitt hus och sedan föreningen förvärvade fastigheten har de genomfört flertalet stora renoveringar. Under 2014 byttes elstammarna till alla lägenheter och huvudstammarna för avlopp relinades. Alla lägenheter utrustades med tvätt och torkmaskiner och man påbörjade förberedelser för byggnation av en vindsvåning. Under 2015 såg man över fönstren och de flesta fönster renoverades och målades. Samma år renoverades källaren och nya källarförråd byggdes. Under 2016 lades nytt tak, fasaden mot gården målades om, fönsterblecken restaurerades och 11 nya balkonger uppfördes. En ny hissmotor installerades och hissen anpassades till att även försörja vindslägenheten. Reliningen av de kvarstående avloppsstammarna genomfördes och skorstenar, ventilationer och imkanaler lagades. Även TV- och bredbandskabeln byttes ut under 2016. Under föregående år byttes huvudstammen från kommunens avloppsnät in till fastigheten och man installerade en inspektionslucka och avloppsfälla i samband med det för att framtidssäkra eventuell råttproblematik. Våren 2018 har man planterat på framsidan och i samband med det rullat ut ny gräsmatta vid förträdgården.

Kommande renoveringar
Fönster till två lägenheter kommer att målas under året och hisskorgen skall renoveras i samband med att renoveringen av vindslägenheten är färdigställd. Man för även diskussioner om att installera nya säkerhetsdörrar med samma utformning som nuvarande dörrar. Beslut gällande säkerhetsdörrar tas av medlemmarna på stämma.

Övrigt:
Föreningens ekonomiska förvaltning och lägenhetsförteckning sköts av SBC. Uthyrning i andra hand kräver styrelsens godkännande och bedöms från fall till fall. Överlåtelseavgift, cirka 1140 kr, samt eventuell pantsättningsavgift, cirka 445 kr, erlägges av köparen. Kabel-tv samt bredband levereras av Bredbandsbolaget. Grundutbudet av kanaler ingår i avgiften. Lägenhetsinnehavaren betalar själv för bredband.

Cykelförråd och soprum nås i bottenplan och till lägenheten hör ett källarförråd, beläget en halvtrappa ner från entréplan. Föreningen har satt in tvättmaskiner i samtliga lägenheter, därför finns ingen gemensam tvättstuga. Från entréplan kommer man ut till gården. En öppen gård där Sylvestergatan ligger på "solsidan" och här kan man njuta av solen och härliga grillkvällar från tidigt på våren till sent på hösten.

Boendeparkering gäller i området och därmed finns det möjlighet att köpa boendekort för cirka 525 kr/mån. För mer information om områdets stäckning samt pris besök; www.goteborg.se/boendeparkering. Det finns även flertalet garage och parkeringshus i området. I parkeringshuset på Gibraltargatan 1 erbjuds nattparkering och man får parkera mellan klockan 17 på eftermiddagen till 9 på morgonen samt helger och röda dagar till en kostnad om 450 kr/månad (Lediga platser finns, avstämt 2018-05-02). I parkeringshuset Chabi kan man parkera dygnet runt till en kostnad om 915 kr/månad (förhållandevis kort kö per idag, avstämt 2018-05-02).

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: 30-talsfastighet

Byggnadsår: 1930

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 2-glas

Energiprestanda: Ingen deklaration har utförts

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!