Sylvestergatan 5

Välkomna till en ljus 2,5:a på översta originalplan i absolut toppskick, på en av Göteborgs mest eftertraktade adresser. Perfektion och omsorg har varit ledorden för alla materialval där stilfullt kök och badrum möter välbevarat 30-tal. Genomgående planlösning, solig sydvästbalkong med högsta läge, fungerande öppen spis och en mängd originaldetaljer bevarade blir detta hem perfekt för dig som endast nöjer dig med det allra bästa. Välmående förening med god ekonomi, välskött fastighet och hiss.


Budgivare 3
5 100 000 kr
2019-02-19 18:32
Budgivare 1
5 050 000 kr
2019-02-19 17:35
Budgivare 3
5 000 000 kr
2019-02-19 13:50
Budgivare 1
4 850 000 kr
2019-02-19 10:53
Budgivare 2
4 800 000 kr
2019-02-18 20:23
Budgivare 1
4 700 000 kr
2019-02-18 10:10
Visa budhistorik

Sylvestergatan 5

Bostadsrätt

2,5 + kök

73 kvm

3 361 kr/mån

5 av 6 (hiss finns)

Enligt överenskommelse

4 700 000 kr

Andelstal: 6,35% Lägenhetsnr: 00017 Driftkostnader: 4 900 kr/år varav El: 2 400 kr / Försäkring: 2 500 kr / Personer i hushåll: 2

Planlösning

Rum för rum

Allmänt
+
Ett obeskrivligt lugn ramar in de röda tegelhusen uppe på kullen i anrika Nedre Johanneberg. Stadsdelen känns en smula undangömd, sitt centrala läge till trots, och att promenera omkring här inger en känsla av harmoni och avkoppling. Med grönskan utanför dörren och fågelkvitter i träden är det svårt att tro att man befinner sig i en storstad. Även omgivningarna har allt du kan önska; några minuters promenad bort erbjuder Göteborgs paradgata Avenyn ett stort utbud av restauranger, butiker och ett rikt kulturliv med stadsteatern, konserthuset samt konstmuseet. Grönskan vid Humanisten och Näckrosdammen nås med lätthet, likaså Chalmers och Kapellplatsen där du finner ett flertal olika affärer, träningsanläggning och en välsorterad livsmedelsbutik. Är ni sugna på en smakrik och fyllig kopp kaffe så hittar ni Mahogny längst ner på Gibraltargatan vilket starkt kan rekommenderas eller varför inte slå på stort och besöka välrenommerade gourmétkrogen Thörnströms Kök som ni finner runt hörnet på Teknologgatan.

Mitt på Sylvestergatan, närmare bestämt på nr 5, ligger en 2,5:a i absolut toppklass både bokstavligt och bildligt talat. På översta originalplanet med sydvästvänd balkong är den här bostaden svårslagen. Bostaden har genomgått en fantastisk förvandling. Med en otrolig känsla för detaljer, stor dos noggrannhet och exceptionell god smak har lägenheten förädlats till en sann dröm.

Fastigheten som är byggd 1930, precis i skiftet mellan 20-talsklassicismen och 30-talsfunktionalismen, har renoverats sparsamt genom åren. Alla lägenheter i huset är mycket välbevarade och riktigt ögongodis för dig som är byggnadsvårdsintresserad. En fungerande öppen spis pryder vardagsrummet tillsammans med fönsterbrädor i sten, gedigna gjutjärnselement och enstavig parkett i original. Den inre hallen, som idag används som matsal, har platsbyggda vitrinskåp, även dem i original, på var sida om matsalsbordet. Flertalet serveringsskåp och platsbyggda garderober gör att bostaden har gott om förvaring. Lägg där till ett lyxigt badrum med hexagonklinker av marmorgolv och kombinerad tvättmaskin/torktumlare samt ett stilrent kök från Ballingslöv.

Rummen disponeras enligt följande

Hall/Kapprum
+
En luftig välkomnande känsla infinner sig redan i hallen. Det finns så mycket fina välbevarade attribut redan i hallen, originalparkett, massiva spegeldörrar, vissa med fönsterglas, höga fotlister och avhängning i separat kapprum. Innanför kapprummet finns dessutom en klädkammare så förvaring råder det ingen brist på.

Badrum
+
Nås från hallen via tidstypisk spegeldörr. Badrummet är ett fint hantverk och materialval för den kräsne. Väggarna är klädda i vitt kakel och golvet pryds av hexagon i marmor med underliggande elburen golvvärme. Badrummet är utrustat med duschhörna med glasdörrar, kombinerad tvättmaskin/torktumlare från Elektrolux, vägghängd WC, kommod med förvaring, vägghängt spegelskåp samt dimmbara spotlights.

Kök/Serveringsgång
+
En serveringsgång binder samman hallen med köket. Jag kan inte nog understryka hur mycket förvaring den här bostaden har att erbjuda, serveringsgången är bara ett exempel. Den leder oss in i ett stilfullt kök från Ballingslöv. Stilrent och minimalistiskt i sitt utförande. Köksinteriören består av släta luckor i en snygg ljusgrå kulör, vitt kakel ovan arbetsbänken som är av vit komposit. Den maskinella utrustningen är rostfri och kommer från Siemens. Maskinparken består av kyl/frys, ugn, induktionshäll, fläkt, mikro samt integrerad diskmaskin (45 cm).
Köket vetter mot gården och ett stort fönster ger fri utsikt över stadens takåsar. Den djupa fönsternischen är av marmor, på golvet ligger furuplank i original och som komplement till köksskåpen finns ett gammalt serveringsskåp bevarat i ena hörnet. Här finns också plats för ett matbord för 2-4 personer.

Sovrum/Balkong
+
Precis som köket vetter också sovrummet mot gården, vars lugn bäddar för god nattsömn. I detta rum utgörs förvaringen av en över 4 meter lång och oerhört praktisk skjutdörrsgarderob. Som om inte detta vore nog finns det ytterligare två inbyggda klädskåp i nischen mellan sovrum och matsal. Sovrummet väggar är målade in en ljust grå kulör som framhäver rummets fantastiska snickerier.
Här ifrån nås kanske Göteborgs bästa balkong? Vad mer kan man begära än sol från mitt på dagen till solnedgång, högsta läget i huset (med andra ord, ingen balkong ovanför) och en storslagen utsikt!

Matsal/Kontor/Bibliotek
+
Det halva rummet är ju såklart ett fullt funktionellt rum med många olika användningsområden. Rummet är centralt placerat i bostaden och angränsar till sovrum, vardagsrum och hall. Säljaren använder rummet som matsal men det lämpar sig lika väl som kontor eller ett bibliotek. Rummet har en fin inramning av vackra listverk och två pampiga platsbyggda vitrinskåp på var sida om matsalsbordet. Den genomgående planlösningen skänker ljus från två håll.

Vardagsrum
+
Hela 21 kvm stort vardagsrum med enstavig originalparkett, diskret takrosett i typisk 30-talsstil och som pricken över i:et - en fullt fungerande öppen spis. Två stora fönster vetter mot Sylvestergatan och utanför skymtar delvis himmel och delvis tegelfasad. I rummet ryms det mesta man önskar ha i ett vardagsrum och den nästintill kvadratiska formen gör det lätt att möblera.

Övrigt
+
Cykelförråd och soprum nås finns i bottenplan. Föreningen har satt in tvättmaskiner i samtliga lägenheter, därför finns ingen gemensam tvättstuga.
Kabel-tv samt bredband levereras av Bredbandsbolaget. Grundutbudet av kanaler ingår i avgiften. Lägenhetsinnehavaren betalar själv för bredband.
Till lägenheten hör ett litet förråd om ca 1 kvm som finns en halvtrappa ner från entréplan. Här kommer man även ut till gården. En öppen gård där Sylvestergatan ligger på "solsidan". Här kan man med andra ord njuta av solen från tidigt på våren till sent på hösten.
Föreningens ekonomiska förvaltning och lägenhetsförteckning sköts av SBC. Uthyrning i andra hand kräver styrelsens godkännande och bedöms från fall till fall.
Boendeparkering gäller i området och därmed finns det möjlighet att köpa boendekort för ca 525 kr/mån. För mer information om områdets stäckning samt pris besök; www.goteborg.se/boendeparkering. Det finns även möjlighet till garage/p-plats via Q-park i garaget vid Gibraltargatans vårdcentral, Gibraltargatan 1. Kostnaden är 915 kr/mån. Just nu finns inga lediga platser men det är ett stort garage med hög omsättning på platser så väntetiden är förhållandevis kort.

Ansvarig mäklare

Andreas Lundberg

Partner / Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 06 62

andreas@alvhem.com

Assisterande mäklare

Anna Wählisch

Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 64 65

anna@alvhem.com

Förening

Brf Sylvestergatan 5

Nedre Johanneberg är en välbevarad stadsdel med stora kulturhistoriska värden. Området präglas av rustika stenfastigheter, omsorgsfullt uppförda mellan 1924-1930. Stadsplanen upprättades av Albert Lilienberg år 1917 och Nedre Johanneberg var den första etappen i utbyggnad, vilken även omfattade området mellan Eklandagatan och Södra Vägen. Fastigheterna är ritade av dåtidens mest anlitade arkitekter och är därför individuellt utformade men uppfattas som en sammanhängande helhet genom sin gemensamma höjd, takutformning och materialanval.
I denna anrika stadsdel ligger Brf Sylvestergatan 5, vilken sedan 2014 äger fastigheten Johanneberg 5:2. Den magnifika rödteglade fastigheten är inget undantag från den övriga bebyggelsen i området. Huset är byggt år 1930 i 1920-talsklassicistisk stil med inslag av efterföljande funktionalismen som så ofta kombineras i byggnader uppförda i brytpunkten mellan de två stilarna. Huset är 6 våningar högt, varav 5 originalplan samt en vind som för närvarande inreds till ytterligare en lägenhet. Föreningen består av totalt 18 lägenheter, varav 16 bostadsrätter och 2 hyresrätter. Dessutom finns ett källarplan med förrådsutrymmen och huset vilar stadigt på berg vilket tacksamt med för att frågor kring grundförstärkning helt kan bortses från. Föreningen äger även sin mark och påverkas således inte heller av justerad tomträttsavgäld.

Brf Sylvestergatan 5 är en familjär förening och i fastigheten huserar en bra blandning av unga och äldre, vilka alla är måna om en hög boendekvalité. Styrelsens engagemang är stort och föreningen har investerat oerhört mycket i långsiktigt underhåll de senaste åren och har en välmående fastighet i sin ägo. Ett citat från årsredovisningen 2016 ger en god bild av föreningen och dess medlemmar,

"Det känns betryggande att vi under det gångna året lyckats genomföra så pass många avsevärda förbättringar av fastighetens tekniska standard, vilket på många sätt är en stor framtidssäkring för föreningen. Att vi är en liten förening med en engagerad styrelse och korta beslutsvägar har varit en viktig nyckel i detta arbete".

Ekonomi
Föreningen har en stabil och god ekonomi. De två hyresrätterna är i föreningens ägo och utgör således en dold intäkt då försäljningsintäkten från dem tillfaller föreningen den dag de avyttras och ombildas till bostadsrätt. De båda hyresrätterna är 2,5:or som ligger högt upp i huset och en försäljning av dem båda bör resultera i att föreningen kan mer än halvera sin belåning. De två hyresrätterna, tillsammans med en parkeringsplats står för cirka 21 % av föreningens totala intäkter. Den medlem som innehar parkeringen får fritt överlåta den till annan boende i huset. Föreningen disponerar även över två mindre förråd, vilka inbringar 15 000 kr/år. Ekonomin i föreningen får anses vara god och renoveringarna de senaste åren, undantaget monteringen av balkongerna, har betalats med pengar ur föreningens kassa. Föreningen utför även årligen en amortering om 200 000 kr och i dagsläget finns inga planer på att höja avgifterna.

Utförda renoveringar
Föreningen tar mycket väl hand om sitt hus och sedan föreningen förvärvade fastigheten har de genomfört flertalet stora renoveringar. Under 2014 byttes elstammarna till alla lägenheter och huvudstammarna för avlopp relinades. Alla lägenheter utrustades med tvätt och torkmaskiner och man påbörjade förberedelser för byggnation av en vindsvåning. Under 2015 såg man över fönstren och de flesta fönster renoverades och målades. Samma år renoverades källaren och nya källarförråd byggdes. Under 2016 lades nytt tak, fasaden mot gården målades om, fönsterblecken restaurerades och 11 nya balkonger uppfördes. En ny hissmotor installerades och hissen anpassades till att även försörja vindslägenheten. Reliningen av de kvarstående avloppsstammarna genomfördes och skorstenar, ventilationer och imkanaler lagades. Även TV- och bredbandskabeln byttes ut under 2016. Under föregående år byttes huvudstammen från kommunens avloppsnät in till fastigheten och man installerade en inspektionslucka och avloppsfälla i samband med det för att framtidssäkra eventuell råttproblematik. Våren 2018 har man planterat på framsidan och i samband med det rullat ut ny gräsmatta vid förträdgården.

Kommande renoveringar
Fönster till två lägenheter kommer att målas under året och hisskorgen skall renoveras i samband med att renoveringen av vindslägenheten är färdigställd. Man för även diskussioner om att installera nya säkerhetsdörrar med samma utformning som nuvarande dörrar. Beslut gällande säkerhetsdörrar tas av medlemmarna på stämma.

Övrigt:
Föreningens ekonomiska förvaltning och lägenhetsförteckning sköts av SBC. Uthyrning i andra hand kräver styrelsens godkännande och bedöms från fall till fall. Överlåtelseavgift, cirka 1140 kr, samt eventuell pantsättningsavgift, cirka 445 kr, erlägges av köparen. Kabel-tv samt bredband levereras av Bredbandsbolaget. Grundutbudet av kanaler ingår i avgiften. Lägenhetsinnehavaren betalar själv för bredband.

Cykelförråd och soprum nås i bottenplan och till lägenheten hör ett källarförråd om cirka 3-4 kvadratmeter, beläget en halvtrappa ner från entréplan. Föreningen har satt in tvättmaskiner i samtliga lägenheter, därför finns ingen gemensam tvättstuga. Från entréplan kommer man ut till gården. En öppen gård där Sylvestergatan ligger på "solsidan" och här kan man njuta av solen och härliga grillkvällar från tidigt på våren till sent på hösten.

Boendeparkering gäller i området och därmed finns det möjlighet att köpa boendekort för cirka 525 kr/mån. För mer information om områdets stäckning samt pris besök; www.goteborg.se/boendeparkering. Det finns även flertalet garage och parkeringshus i området. I parkeringshuset på Gibraltargatan 1 erbjuds nattparkering och man får parkera mellan klockan 17 på eftermiddagen till 9 på morgonen samt helger och röda dagar till en kostnad om 450 kr/månad (Lediga platser finns, avstämt 2018-05-02). I parkeringshuset Chabi kan man parkera dygnet runt till en kostnad om 915 kr/månad (förhållandevis kort kö per idag, avstämt 2018-05-02).

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: 30-talsfastighet

Byggnadsår: 1930

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 2-glas

Energiprestanda: Ingen deklaration har utförts

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!