Olivedalsgatan 16

Vacker tjugotalslägenhet i välhållen fastighet på eftertraktad adress. Hörnlägenhet med höga fönster åt två väderstreck. Genomgående bra ytskikt, och många fina detaljer, stilren stuckatur, fiskbensparkett, snickerier, pardörrar mm. Brf med god ekonomi. Hiss finns.


Olivedalsgatan 16

Bostadsrätt

3 + kök

70 kvm

2 821 kr/mån

1 av 5 (hiss finns)

4 290 000 kr

Andelstal: 2,99% Lägenhetsnr: 3 (1103) Driftkostnader: 0 kr/år varav Personer i hushåll: 3

Rum för rum

Allmänt
+
Linné benämns ofta som "staden i staden" och med sitt breda utbud, varierande bebyggelse och rikliga grönska är det en beskrivning som känns träffsäker. På Olivedalsgatan 16, två gator norr om Linnéplatsen, döljer sig en förening vars historia är lång och där huset har drivits i privat ägo sedan 1930. Tack vare detta är både skicket på fastigheten och föreningens ekonomi god. Alla renoveringar har utförts med en varsam hand och föreningen har varit mån om att behålla den ursprungliga 20/30-talskaraktären. Detta är något som märks tydligt. Redan i trappuppgången slås du av hur välbehållen fastigheten är med tidstypisk hiss, rustika trappsteg av sten, svart smidesräcke och tidsenliga färgsättningar.
En och en halv våning upp ligger denna välbevarade lägenhet om 70 kvadratmeter. Den klassiska 20/30-talsandan genomsyrar lägenheten med vackra golv i fiskbensparkett, djupa fönsternischer med mörka stenskivor, stuckatur, takrosetter, spegeldörrar, originalgarderober och fina listverk.

Olivedalsgatan har byggnation främst från det förra sekelskiftet. Vissa hävdar att Olivedalsgatan har Linnéstadens bästa läge med några av stadens populäraste restauranger runt kvarteret samtidigt som gatan har väldigt lite trafik. En välsorterad matbutik med delikatessavdelning ligger bara en tvärgata bort och tvärs över finns en ekologisk butik där närproducerat och hållbart lockar många.
Fyra italienska restauranger ligger inom en radie av 200 meter och skulle du tröttna på det har du klassiska rätter på Manfreds där Wienerschnitzel är ett måste. Lite högre upp ligger prisbelönta Björk & Bambu med mat från det Asiatiska köket. Längre ner på gatan kommer en liten fransk bistro som lätt kan bli en favorit.
Hall
Bra med avhängningsmöjligheter direkt innanför entrén samt en stor inbyggd ursprunglig garderob, som döljs bakom ett draperi. Golvet pryds av vacker stavparkett i ek. Hallen öppnar upp mot övriga rum i lägenheten.

Kök
+
En originaldörr med fina glaspartier leder in till köket som gjordes om för några år sedan. Köket kommer från Marbodal med släta vita luckor och en grafitgrå Virrvarr bänkskiva. Maskinparken består av kyl/frys, integrerad diskmaskin, båda från Husqvarna, inbyggd ugn, induktionshäll och mikro från Whirlpool. Ett stort fönster gör köket ljust och trivsamt. Intill fönstret finns en perfekt yta för ett matbord med plats för fyra till fem matgäster. En dimbar spotlightskena i taket samt inbyggda spotlights ovanför arbetsbänken ger ett bra arbetsljus. Det finns de i fastigheten som låtit ta bort väggen mellan köket och det intilliggande arbetsrummet, för att få ett större kök, med ljusinsläpp från två fönster. Alternativt byta plats på extra rummet och köket för att kunna göra en mer öppen planlösning med kök och vardagsrum ihop.

Barnrum
+
Vägg i vägg med köket ligger ett mindre rum som idag används som barnrum men som utan vidare även kan fungera som arbetsrum eller gästrum. Här finns plats för enkelsäng. Vitmålat plankgolv och släta väggar. Utanför rummet, i anslutning till den inre hallen, finns en ursprunglig inbyggd garderob med plats för en hel del.


Vardagsrum
+
Vardagsrummet är verkligen lägenhetens hjärta med en härlig rymd och stort nog att rymma både matbord, soffgrupp och läshörna. Tak med stilren stuckatur, takrosett och massiv oljad ekparkett i fiskbensläggning - precis som det ska vara i en fastighet från 1920-talet. Allt i mycket gott skick.

Sovrum
+
I fil med vardagsrummet ligger det stora sovrummet. Rummet ligger härligt i vinkel, med två höga fönster, ett mot Olivedalsgatan och ett mot Alvhemsgatan, vilket ger ett fint ljusinsläpp. Rummet är stort nog för både en rejäl dubbelsäng, en arbetsplats eller en läshörna för den som önskar. Två inbyggda ursprungliga garderober tar hand om förvaringen på ett fördelaktigt sätt. På golvet ligger en ekparkett av modernare snitt, under finns det troligen plankgolv att ta fram eller, om man har tur, samma fina stavparkett i fiskbensmönster som i vardagsrummet. På de djupa massiva fönsterbänkarna finns gott om plats att placera både växter och belysning. En bred öppning som pryds av två vackra skjutdörrar bidrar till att öka känslan av rymd i lägenheten.

Badrum
+
Helkaklat badrum med både badkar samt en mindre tvättmaskin. Badrummet renoverades i samband med stambytet 1987. Kommod och porslin har fått uppdateringar på senare år. Skulle man vilja renovera badrummet så kanske det är idé att flytta ingången till långsidan för att på så sätt få en bättre disposition av badrumsinredningen.

Övrigt
+
Till lägenheten hör ett vindsförråd på ca 4kvm samt ett källarförråd på ca 3kvm.
I Föreningens lägenhetsförteckning står den registrerad som en 2,5a.

Ansvarig mäklare

Jim Wetterling

Partner / Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 17

jim@alvhem.com

Assisterande mäklare

Anna-Kajsa Nylander

Reg. Fastighetsmäklare

0703-959526

anna-kajsa@alvhem.com

Förening

Brf Alvhemsgatan 6

Övre delen av Linnéstaden, närmast Slottsskogen, har alltid varit oerhört eftertraktad. Kvarteren uppfördes under åren 1924-30 och består av enhetligt bebyggda tegelfastigheter, de flesta mycket välbevarade. Många av fastigheterna har intakta förträdgårdar och stora öppna innergårdar.
Bostadsrättsföreningen Alvhemsgatan 6 äger en ovanligt välhållen hörnfastighet med två ingångar, en från Olivedalsgatan 16 och en från Alfhemsgatan 6. Till huset medföljer två vackra trapphus med mycket av 20-talskaraktären bevarad och i gott skick. En charmig liten hiss finns i respektive trapphus och även små gemensamma balkonger.

Fastigheten har varit i privat ägo ända sedan den uppfördes 1930 något som i högsta grad borgar för ett välhållet hus med god ekonomi. 2005 valde de boende att ombilda från Fastighetsaktiebolag till Bostadsrättsförening.

Föreningen består idag av 35 lägenheter, samtliga bostadsrätter. Föreningen äger vidare 4 lokaler som inhyser; en frisersalong, en tatueringsstudio, en reklambyrå och mäklarfirman Alvhem.

I källaren finns även föreningens väl fungerande tvättstuga med tre tvättmaskiner, torktumlare samt centrifug. Dessutom finns ett större torkrum, ett hobbyrum där man kan slipa och måla bäst man vill och en gemensam bastu som precis är nyrenoverad.

Fastigheten är ansluten till ComHem samt Bredbandsbolaget för bredbandsnät, fiber med 100 MB. Föreningen har 5 p-platser för uthyrning i anslutning till fastigheten, kostar ca 635 kr/månad. Kösystemet är rullande med kort väntetid under senare år. Boendeparkering kostar annars ca 635 kr/månad eller från ca 1.000 kr/månad för p-plats i närliggande garage. Föreningen har en inhyrd fastighetsskötare som löpande tittar till fastigheten.

Ekonomi
Ekonomin i föreningen bedöms som stabil, trots mycket stora investeringar under senare år. Föreningens lån uppgår till ca 14,8 miljoner kronor (knappt 6 200 kr i skuld/kvm, efter slutförd grundförstärkning), medan fastighetens taxeringsvärde är ca 45 Mkr. Hyresintäkterna från lokalerna står för ca 27 procent av den totala omsättningen. Styrelsen arbetar aktivt på att omförhandla avtalen för hyreslokalerna för att öka hyresintäkterna.
Gjorda renoveringar
Fastigheten har löpande renoverats sedan den uppfördes och anses vara i ett mycket gott skick. En mycket omfattande men ändå varsam ROT-renovering utfördes 1987 då stambyte gjordes, nya fönster sattes in, tak och innergård renoverades samt lägenhetsdörrar byttes ut. Under 2008 byttes alla termostater ut för att få effektivare värmeekonomi. En omfattande översyn av husets ventilationssystem slutfördes under våren 2009. Under 2008-2009 totalrenoverades även föreningens innergård med ny beläggning, ny cykelförvaring samt nya planteringar. Även framsidan mot Alvhemsgatan fräschades upp med ny gatsten, gräsmatta osv. Taket tvättades och målades under 2010. En del av investeringarna har bekostats med lån men huvuddelen finansierades med fonderat kapital. Tio av föreningens medlemslägenheter lät under 2010 på egen bekostnad bygga balkonger in mot gården. Grundförstärkning genomfördes under 2014. Under 2015 tilläggsisolerades brandmuren till grannfastigheten på Alvhemsgatan och lite takunderhåll genomfördes. Under 2016 så förbättrades fogarna i fasaden. Man har filmat och spolat stammarna, utan anmärkningar. Och en hel del mindre saker har gjorts, se årsredovisningen för detaljer.

Kommande renoveringar
En ny underhållsplan har tagits fram av styrelsen. Inga större renoveringar finns planerade.

ComHems TV-utbud ingår i hyran.

Fiberbredband via Bredbandsbolaget finns indraget i lägenheten (kräver separat abonnemang).

Föreningen ligger i hörnet Alfhemsgatan 6 och Olivedalsgatan 16, innanför byggnaderna ligger den gemensamma gården. På gården finns idag utemöbler, grill, cykelställ och sopåtervinning.

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: 20-talsfastighet

Byggnadsår: 1930

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 3-glas

Energiprestanda: 123 kWh/m2 enligt energideklaration utförd 2009-06-02 00:00

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!