Olivedalsgatan 16

Ovanligt vacker och smakfull lägenhet i välhållen fastighet på eftertraktad adress i Linné. Belägen på högsta ordinarie våningsplan med höga fönster mot väster. Alla listverk, golv, dörrar, stuckaturer är i original. Låg avgift & hiss.


Olivedalsgatan 16

Bostadsrätt

2 + kök

63 kvm

2 377 kr/mån

5 av 5 (hiss finns)

Enligt överenskommelse

3 800 000 kr

Andelstal: 2,52% Lägenhetsnr: 18 (1501) Driftkostnader: 4 800 kr/år varav El: 3 000 kr / Försäkring: 1 800 kr / Personer i hushåll: 2

Planlösning

Rum för rum

Allmänt
+
Linné benämns ofta som "staden i staden". Med sitt breda utbud, varierande bebyggelse och rikliga grönska är det en beskrivning som känns träffsäker. På Olivedalsgatan 16, två gator norr om Linnéplatsen, döljer sig en förening vars historia är lång där huset har drivits i privat ägo sedan 1930. Tack vare detta är både skicket på fastigheten och föreningens ekonomi god. Alla renoveringar har utförts med en varsam hand och föreningen har varit mån om att behålla den ursprungliga 20/30-talskaraktären. Detta är något som märks tydligt. Redan i trappuppgången slås du av hur välbehållen fastigheten är med tidstypisk hiss, rustika trappsteg av sten, svart smidesräcke och tidsenliga färgsättningar.

Högst upp i huset på hörnet av Olivedalsgatan/Alfhemsgatan ligger denna välbevarade lägenhet om 63 kvadratmeter. Den klassiska 20/30-talsandan genomsyrar lägenheten med vackra golv i fiskbensparkett, djupa fönsternischer med mörka stenskivor, stuckatur, takrosetter, spegeldörrar, originalgarderober och fina listverk. Det höga läget ger tillsammans med fönster mot väster ett härligt ljusinsläpp och vy över takåsarna.

Här behöver du inte lägga tid och pengar på att fräscha upp ytskikten då samtliga ytskikt är mycket väl genomgångna och väggarna är bredspacklade. Färgvalen är genomtänkta och lyfter diskret fram stuckatur och de vita snickerierna i bostaden. Lägenheten har tidigare öppnats upp mellan köket och vardagsrummet vilket blivit väldigt lyckat, ett sällskapskök med en öppen och luftig känsla. Goda förvaringsmöjligheter finns i både hall, kök och sovrum. Till lägenheten finns både ett vinds- och källarförråd.
I trapphuset finns gemensamma balkonger och hiss. Föreningen har precis byggt i ordning en lyxig bastu som man har tillgång till som medlem i föreningen.

Olivedalsgatan har byggnation främst från det förra sekelskiftet. Vissa hävdar att Olivedalsgatan har Linnéstadens bästa läge med några av stadens populäraste restauranger runt kvarteret samtidigt som gatan har väldigt lite trafik. En välsorterad matbutik med delikatessavdelning ligger bara en tvärgata bort och tvärs över finns en ekologisk butik där närproducerat och hållbart lockar många.
Fyra italienska restauranger ligger inom en radie på 200 meter och skulle du tröttna på det har du klassiska rätter på Manfreds där Wienerschnitzel är ett måste. Lite högre upp ligger prisbelönta Björk & Bambu med mat från det Asiatiska köket. Längre ner på gatan kommer en liten fransk bistro som lätt kan bli en favorit.
Snett nedanför lägenheten breder grönskan i Slottsskogen ut sig. Den omtyckta parken har använts till rekreation och motion i över hundra år och är ett populärt tillhåll för människor i alla åldrar. Några minuter bort ligger vackra naturreservatet Änggårdsbergen med snirkliga promenadstigar som långsamt sträcker sig upp för berget och bjuder på en hänförande utsikt över Göteborg. Perfekt inte minst för alla i området som har hund. Här finns även prisade Botaniska Trädgården som anses vara en av de ledande i världen. På en kort promenads avstånd nås uppskattade lekplatsen Plikta, som med sin stora lekplats är ett paradis för de små.


Hall
+
Innanför den massiva ytterdörren omfamnas du av en välkomnande och rejäl hall med nymålade väggar och ett ljusmålat originalbrädgolv. De brutna nyanserna på väggarna, i blågrå och svartgrå ton, skapar spänning och framhäver de fina vita listverken och de tidsenliga spegeldörrarna. I taket finner du stram stuckatur och en takrosett. Halldelen är stor och rymmer avhängningsmöjligheter, förvaring och plats för ett skrivbord för den som önskar. Den rymliga klädkammaren huserar idag som ett kryp in för barnen. Överskåp och ett originalskåp ger goda förvaringsutrymmen innanför ytterdörren. Häng av dig jackan och fortsätt in i bostaden!

Badrum
+
I anslutning till hallen, avskilt från de sociala ytorna, finner du lägenhetens badrum. Helkaklade väggar i ljusa toner. Golvet pryds av klinker och en vacker gammal spegeldörr skiljer av badrummet från hallen. Ytan är rymlig och erbjuder idag dusch, handdukstork, handfat med översittande spegel samt wc-stol. Plats finns för ett badkar eller tvättmaskin.

Kök
+
Vidare in i lägenheten finner du köket med separat matplats. Köket renoverades 2012 med vit köksinredning i vinkel. Öppningen mellan kök och vardagsrum har skapat plats för ett större och mer socialt kök. Ovanför bänkskivan av valnötslaminat sitter fasat vitt kakel och spotlights. Golvet utgörs av ljusgrått laminatgolv. Köket är utrustat med induktionshäll och varmluftsugn från Electrolux med översittande köksfläkt (Franke), integrerad diskmaskin och inbyggd micro från Whirpool. Vid matplatsen, och i den gamla öppningen in till sovrummet, finns separat kyl och frys i fullhöjd från Bosch.

Matplats
+
I anslutning till köket finns en mycket trivsam matplats. Detta utrymme är som gjort för umgänge och social samvaro. Här ryms med lätthet ett bord för sex till åtta vänner. Efter middagen känns det naturligt att förflytta sig in till vardagsrummet som ligger intill både köket och matplatsen. Matplatsen ramas in med fina listverk, stuckatur, takrosett och tidstypisk fiskbensparkett.

Vardagsrum
+
Vardagsrummet bjuder på raka linjer i form av massiv stavparkett i fiskbensläggning, fin stuckatur, takrosett, breda fotlister och ett stort fönsterparti med djup nisch av sten. Västerläget i huset ger i kombination med den generösa takhöjden, ett ljust och luftigt rum. Väggarna är släta och nymålade i en bruten mörkgrå ton som tillsammans med det vitmålade taket ger en neutral bas att inreda efter. Vardagsrummet erbjuder plats för både soffgrupp, soffbord, tv-möbel, läshörna och bokhylla.

Sovrum
+
Sovrummet nås idag via vardagsrummet men för den som vill finns möjligheten att öppna upp den igensatta ingången mellan sovrum och matplats. Idag har passagen blivit en praktisk garderob. Ett stort fönster mot väster med nisch av mörk rustik sten vetter ut mot Alfhemsgatan och låter kvällssolen finna sin väg in över den klassiska ekparketten i fiskbensläggning. Den massiva fönsterbrädan ger tillsammans med de bevarade spegeldörrarna den känsla man eftersträvar i ett hus från 1930. I taket finner du stuckatur och takrosett. Ena hörnet erbjuder förvaringsmöjligheter i form av en platsbyggd garderob med en vackert profilerad spegeldörr från husets begynnelse. Sovrummet erbjuder plats för en dubbelsäng, nattduksbord och förslagsvis en fåtölj, skrivbord eller en klädhängare.

Ansvarig mäklare

Jim Wetterling

Partner / Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 17

jim@alvhem.com

Förening

Brf Alvhemsgatan 6

Övre delen av Linnéstaden, närmast Slottsskogen, har alltid varit oerhört eftertraktad. Kvarteren uppfördes under åren 1924-30 och består av enhetligt bebyggda tegelfastigheter, de flesta mycket välbevarade. Många av fastigheterna har intakta förträdgårdar och stora öppna innergårdar.
Bostadsrättsföreningen Alvhemsgatan 6 äger en ovanligt välhållen hörnfastighet med två ingångar, en från Olivedalsgatan 16 och en från Alfhemsgatan 6. Till huset medföljer två vackra trapphus med mycket av 20-talskaraktären bevarad och i gott skick. En charmig liten hiss finns i respektive trapphus och även små gemensamma balkonger.

Fastigheten har varit i privat ägo ända sedan den uppfördes 1930 något som i högsta grad borgar för ett välhållet hus med god ekonomi. 2005 valde de boende att ombilda från Fastighetsaktiebolag till Bostadsrättsförening.

Föreningen består idag av 35 lägenheter, samtliga bostadsrätter. Föreningen äger vidare 4 lokaler som inhyser; en frisersalong, en tatueringsstudio, en reklambyrå och mäklarfirman Alvhem.

I källaren finns även föreningens väl fungerande tvättstuga med tre tvättmaskiner, torktumlare samt centrifug. Dessutom finns ett större torkrum, ett hobbyrum där man kan slipa och måla bäst man vill och en gemensam bastu som precis är nyrenoverad.

Fastigheten är ansluten till ComHem samt Bredbandsbolaget för bredbandsnät, fiber med 100 MB. Föreningen har 5 p-platser för uthyrning i anslutning till fastigheten, kostar ca 600 kr/månad. Kösystemet är rullande med kort väntetid under senare år. Boendeparkering kostar annars ca 635 kr/månad eller från ca 1.000 kr/månad för p-plats i närliggande garage. Föreningen har en inhyrd fastighetsskötare som löpande tittar till fastigheten.

Ekonomi
Ekonomin i föreningen bedöms som stabil, trots mycket stora investeringar under senare år. Föreningens lån uppgår till ca 14,8 miljoner kronor (knappt 6 200 kr i skuld/kvm, efter slutförd grundförstärkning), medan fastighetens taxeringsvärde är ca 45 Mkr. Hyresintäkterna från lokalerna står för ca 27 procent av den totala omsättningen. Styrelsen arbetar aktivt på att omförhandla avtalen för hyreslokalerna för att öka hyresintäkterna.
Gjorda renoveringar
Fastigheten har löpande renoverats sedan den uppfördes och anses vara i ett mycket gott skick. En mycket omfattande men ändå varsam ROT-renovering utfördes 1987 då stambyte gjordes, nya fönster sattes in, tak och innergård renoverades samt lägenhetsdörrar byttes ut. Under 2008 byttes alla termostater ut för att få effektivare värmeekonomi. En omfattande översyn av husets ventilationssystem slutfördes under våren 2009. Under 2008-2009 totalrenoverades även föreningens innergård med ny beläggning, ny cykelförvaring samt nya planteringar. Även framsidan mot Alvhemsgatan fräschades upp med ny gatsten, gräsmatta osv. Taket tvättades och målades under 2010. En del av investeringarna har bekostats med lån men huvuddelen finansierades med fonderat kapital. Tio av föreningens medlemslägenheter lät under 2010 på egen bekostnad bygga balkonger in mot gården. Grundförstärkning genomfördes under 2014. Under 2015 tilläggsisolerades brandmuren till grannfastigheten på Alvhemsgatan och lite takunderhåll genomfördes. Under 2016 så förbättrades fogarna i fasaden. Man har filmat och spolat stammarna, utan anmärkningar. Och en hel del mindre saker har gjorts, se årsredovisningen för detaljer.

Kommande renoveringar
En ny underhållsplan har tagits fram av styrelsen. Inga större renoveringar finns planerade.

ComHems TV-utbud ingår i hyran.

Fiberbredband via Bredbandsbolaget finns indraget i lägenheten (kräver separat abonnemang).

Föreningen ligger i hörnet Alfhemsgatan 6 och Olivedalsgatan 16, innanför byggnaderna ligger den gemensamma gården. På gården finns idag utemöbler, grill, cykelställ och sopåtervinning.

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: 30-talsfastighet

Byggnadsår: 1930

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 3-glas

Energiprestanda: kWh/m2 enligt energideklaration utförd 1970-01-01 00:00

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!