Linnégatan 52

Vacker sekelskiftesvåning om fem rum och stort kök. Tre rum i fil mot Linnégatans solsida. Två fungerande kakelugnar och en balkong i bästa läge. Köket och två sovrum klassiskt mot gården. Badrum och gästtoalett. Hörnfastigheten på Linnégatan 52 är ett fantastiskt sekelskifteshus, väl omhändertaget och bevarat både interiört i entré samt trapphus och exteriört. Och innan du kliver in genom porten välkomnar en för tiden typisk förträdgård. Lågt belånad bostadsrättsförening med stora hyresintäkter.


Linnégatan 52

Bostadsrätt

5 + kök

159 kvm

5 526 kr/mån

3 av 6 (hiss finns)

Enligt överenskommelse

9 200 000 kr

Andelstal: 5,79265% Lägenhetsnr: 5 Driftkostnader: 9 000 kr/år varav El: 6 000 kr / Försäkring: 3 000 kr / Personer i hushåll: 2

Planlösning

Rum för rum

Allmänt
+
Vacker sekelskiftesvåning om fem rum och stort kök. Tre rum i fil mot Linnégatans solsida. Två fungerande kakelugnar och en balkong i bästa läge. Köket och två sovrum klassiskt mot gården. Badrum och gästtoalett. Hörnfastigheten på Linnégatan 52 är ett fantastiskt sekelskifteshus, väl omhändertaget och bevarat både interiört i entré och trapphus och exteriört. Och innan du kliver in genom porten välkomnar en för tiden typisk förträdgård.

På våning tre finns denna intakta sekelskiftesvåning om fem rum, möblerbart hallrum och serveringsgång. Den genomgående planlösningen med stora fönster åt två väderstreck tillsammans med det höga läget gör att lägenheten upplevs som oerhört ljus och luftig. Med den stora balkongen mot Linnégatan ges full uppsikt över stadens puls och utsikt bort mot Slottsskogens grönska. Läget i sydväst innebär sol stora delar av dygnet. All den ursprungliga sekelskiftescharmen finns bevarad i form av cirka 3,2 meters takhöjd, vackra tak med stuckatur, fina profilerade lister, bröstpaneler, massiv ekparkett i fiskbensläggning, gedigna gjutjärnselement och så vidare.

Vardagsrum
+

Det höga läget över Linnégatan ger ett ljust intryck redan i hallen. Pardörrar in till vardagsrummet med två höga fönster mot gatan och utgång till balkongen med underbart solläge från morgon till kväll. Här finns en fungerade kakelugn med tidstypisk dekor, höga fotlister, ett vackert golv, stuckatur och takrosett.

Matsal
+

Via de glasade pardörrarna med dörrtrycken i original når man matsalen. Ett storslaget rum med en fantastisk stuckatur, bröstpaneler längs väggarna och två höga fönster mot Linnégatan. Här finns plats för stora sällskap vare sig man använder rummet i sin klassiska mening, som matsal, eller som familjens allrum. Vacker gräddvit kakelugn i en ovanligare form, som självfallet funkar att elda i. Stavparkett i ek, i fiskbensläggning, med dekorativ fris.

Det tredje rummet i fil
+

Nästa rum i fil används idag som master bedroom. Ett rum med skön volym och härligt ljus. Det gamla brädgolvet framtaget och ger rummet en annan karaktär. Stuckaturer och takrosett även här.

Serveringsgång
+

Från alla rum nås den gamla serveringsgången, och via den hittar man även till badrum och gästtoalett.

Badrum
+

Badrummet renoverades 2012 och uppfyller alla moderna krav. Stramt helkaklat med vita väggar och klinker i varmare ton på golvet. Golvvärme, tackdusch med vikväggar i glas, handdukstork och förberett för installation av tvättmaskin (el framdragen).

Sovrum
+

Ytterligare ett stort sovrum, detta med läge mot den lugna gården. Vackert trägolv, plats för både säng och skrivbord och garderober på rad.


Det mindre sovrummet har också lugnt gårdsläge. Charmigt med den välvda väggen och det fina brädgolvet. Idag används rummet som arbetsrum och här är lätt att komma till ro vid skrivbordet.

Gästtoalett
+

Gästtoalett i liknande utförande som badrummet, även den renoverad 2012. Ett nätt handfat som inte tar för mycket plats i anspråk.

Kök
+

Det stora köket har plats för hela familjen till frukost. Varmt och ombonat med teglet framtaget på väggen mot köksingången. Vita snickerier med pärlspont på täcksidor, vitt kakel satt i halvt förband och diskho i porslin passar väl med lägenhetens hundraåriga historia. Golvvärme, hel kyl och frys i rostfritt och integrerad diskmaskin.

Övrigt
+

Till lägenheten finns ett stort förråd. Bostadsrättsföreningen är medlem i en samfällighet som förvaltar den stora gemensamma innergården. Här finns lekplats, fastighetsexpedition, tvättstuga med hela fyra tvättstationer, återvinningsstation och mycket annat.

Ansvarig mäklare

Anna-Kajsa Nylander

Reg. Fastighetsmäklare

0703-959526

anna-kajsa@alvhem.com

Assisterande mäklare

Jim Wetterling

Partner / Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 17

jim@alvhem.com

Förening

Brf Karl Xll

Brf Karl Xll är en mycket välskött förening bestående av 20 lägenheter med bostadsrätt (yta 2 437 kvm) och 3 lokaler (om totalt 298 kvm) som står för goda hyresintäkter. Föreningen förvärvade den vackra fastigheten som är uppförd 1905, redan 2002 och man har under dessa år verkligen tagit hand om huset och förädlat skicket på bästa sätt. Fastigheten är ett av få hus i Linné med intakta våningar sedan huset uppfördes i början på förra århundradet. Stämningen bland de boende är mycket god och många av medlemmarna har bott länge i huset. Styrelsen strävar efter att hålla fastigheten i bästa skick med stort fokus på god grannsämja och ett trivsamt boende.

Ekonomi
Ekonomin i föreningen bedöms som mycket god. De långfristiga skulderna för bokslutet 2017 uppgick endast till 5 190 000 kronor, trots stora investeringar i huset, att jämföra med fastighetens taxerade värde som uppgick till drygt 70 miljoner. Detta ger ca 2 100 kr/kvm bostadsyta att jämföra med snittet för området, som ligger på ca 6000 kr/kvm bostadsyta. Vid förvärvet av fastigheten 2002 ombildades inte alla lägenheter till bostadsrätter utan ett antal valde att bo kvar med hyresrätt. Dessa hyresrätter är nu samtliga sålda och ombildade till bostadsrätter och pengarna har använts dels till att amortera ner föreningens lån, dels till investeringar i fastigheten. Årsavgifterna uppgår till endast 487 kr per kvm vilket också det är lägre än snittet för området.

Av de tre lokalerna som är i föreningens ägo genereras årligen intäkter som motsvarar cirka 40 procent av de totala intäkterna, vilket bidrar mycket till föreningens goda ekonomi. I lokalerna finns restaurangen Hello Monkey, ett växlingskontor samt en frisör.

Gjorda renoveringar
Under 1970 och 80-talet genomfördes en ROT renovering då stammar och avlopp byttes ut. På 1990-talet byggdes vindslägenheter och hiss nyinstallerades. En omfattande renovering av fastighetens fasad, fönster och balkonger gjordes 2010. Föreningen har lagt ner mycket pengar och stor möda på att återställa sina två trapphus i tidsenligt nyskick. Resultatet är mycket fint med ny färgsättning, renoverade golv och entréport, helt ny entré, ny belysning osv. Vidare har samtliga radiatorer setts över och hela värmesystemet injusterats med syfte att minska energikostnaderna. Man har gjort en mindre renovering av ytskikt i portgång Majorsgatan 12, stora porten har målats om samt porten in till 12:an. 2015 renoverades skorstenarna så att samtliga kakelugnar/ öppna spisar kunde tas i bruk. Föreningen har konstaterat att fastigheten delvis grundförstärkts under 90-talet och man gör kontinuerliga mätningar på grunden vartannat år. Enligt senaste mätningarna har det knappt varit mätbara förändringar. Sammanfattningsvis kan man konstatera att Brf Karl Xll äger en mycket välhållen fastighet med bibehållen god ekonomi.

Kommande renoveringar
Föreningen följer en 30-årig uppdaterad underhållsplan som tagits fram av byggkonsult Ola Westerlund på Vågen AB. Styrelsen har god kontroll på fastigheten och medel finns budgeterat för framtida underhåll. Under 2019 kommer fasad, fönster, tak och landgångar att renoveras. I samband med renoveringen kommer bostadsrättsföreningen upptaga nya lån och höja månadsavgiften med 10%.

Parkering
Boendeparkering M4 gäller för området. För cirka 650 kr/ månad parkerar du på valfri plats märkt med boendeparkering inom hela området. Se mer information på Göteborgs stads hemsida. Inom några minuters promenad från bostaden finns även flertalet parkeringsgarage. Fråga mäklaren för mer information.

Gemensamma utrymmen
Till lägenheten finns ett stort förråd. Bostadsrättsföreningen är medlem i en samfällighet som förvaltar den stora gemensamma innergården. Här finns lekplats, fastighetsexpedition, tvättstuga med hela fyra tvättstationer, återvinningsstation och mycket annat.

Övrigt
HSB har hand om den ekonomiskaförvaltningen . För mer information om föreningen, se föreningens hemsida http://dinbrfsida.se/brfkarlxii/. Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar. Tv och bredband finns via Com Hem.

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1905

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 2-glas

Energiprestanda: 164 kWh/m2 enligt energideklaration utförd 2010-02-08 00:00

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!