Kastellgatan 20 A

Totalrenoverad 3,5:a med två balkonger, belägen på våning 3 med hiss i vacker sekelskiftesfastighet. Platsbyggt påkostat kök från Lidhult & stort badrum med både dusch & badkar. Vackra luftiga rum i fil med stuckaturer, brädgolv & pardörrar. Lyxig walk-in closet & planlösning med många möjligheter. Mycket välskött förening!


Kastellgatan 20 A

Bostadsrätt

3,5 + Kök

110 kvm

4 790 kr/mån

3 av 6 (hiss finns)

Enligt överenskommelse

6 300 000 kr

Andelstal: 8,26% Lägenhetsnr: 00005/1301 Driftkostnader: 5 000 kr/år varav El: 3 500 kr / Försäkring: 1 500 kr / Personer i hushåll: 2

Rum för rum

Allmänt
+
I vackert sekelskifteshus från 1906 med hiss, har Alvhem nöjet att erbjuda ett hem som överträffar det mesta. Ett hem som bör tilltala dig med högst ställda krav på boendet. 110 renoverade kvadrat, fördelade på 3,5 rum och kök. Tre möjliga sovrum, platsbyggt påkostat kök från högklassiga Lidhult, två soldränkta balkonger i öst och väst och ett renoverat rymligt badrum klätt i kalksten med både duschavdelning och badkar med lejontassar. Som om detta inte vore nog, kan detta hem dessutom skryta med ett utmärkt läge på populära Kastellgatan samt en mängd vackra sekelskiftesdetaljer som vackert bevarats från när huset uppfördes eller återskapats med största respekt och kunnande. Takhöjden är slående med skiftande dekorativa stuckaturer och takrosetter i näst intill samtliga rum, fönster i tre väderstreck, nydragen el med strömbrytare från Eljo Renova, originalbrädgolv med höga fotlister, vackra spegeldörrar, serveringsskåp och en walk-in closet. Lägenhetens paradnummer är det stora sociala köket med köksö med maskinell utrustning från Miéle, som skapats efter en minutiös ombyggnation och duktiga hantverkare.

Kastellgatan är för många göteborgare en favoritgata. Gatan löper några få kvarter från Skansbergets fot och jämsides med Linnégatan. Gatan är till för att fingå, strosa eller spatsera. För dig som gillar arkitektur och äldre byggnadsverk är en promenad i det absoluta närområdet full av intressanta stopp. Titta till exempel in på Naturhistoriska museet vid Slottsskogen. Eller gör ett spontanbesök i Oscar Fredriks kyrka, som vid tiden för invigningen 1897, var Göteborgs högsta byggnad.

Närmaste spårvagnshållplats heter Olivedalsgatan och ligger bara några steg bort. Till läroverk som Handelshögskolan, KTB och Göteborgs Universitet cyklar du lika snabbt som du räknar till 200. Känner du för att varva ner och smita undan från stadslivet för en stund finns flera gröna parker att tillgå, bland annat Slottsskogen och Vasaparken. Hungriga och kaffesugna behöver aldrig vika av från de allra närmaste kvarteren. Franskt, indiskt, svenskt (!), italienskt, japanskt - det är bara att välja! Känner du för något riktigt göteborgskt, typ en Halv special, ta den på gatuköket vid Hagabion. Bättre middagar intas bäst på Hello Monkey eller nyöppnade Bistro Odette, granne med oss på Alvhem. Tvärs över gatan erbjuder surdegsbageriet Alvar och Ivar nybakat surdegsbröd och bakverk.


Hall
+
Efter att ha passerat det välskötta trapphuset med golv av marmor och tagit hissen upp till våning tre, välkomnar en stor hall i vinkel med infällda dimbara spotlights och skiffersten på golvet. Hallen är rymlig och blicken vandrar automatiskt upp mot taket och dess stuckatur. Plats för avhängning finns både till höger och vänster om entrén. Skiffergolvet fortsätter vidare in i en inre möblerbar hall. Här finns plats för förslagsvis en skänk, byrå eller sittmöbel. Längs motsatt vägg har de nuvarande ägarna låtit platsbygga garderober med vita profilerade dörrar. Väggarna är tapetserade med en tidstypisk tapet från Engelska Tapetmagasinet. Tapeten skänker värme och trivsel åt detta hem men den ramar också fint in stuckaturen och de höga fotlisterna. Lite längre in i hallen har ett tidstypiskt serveringsskåp byggts med infälld belysning. Detta skänker ytterligare förvaring.

Sällskapsrum/Sovrum
+
Med stort fönster och glasade dörrar ut till balkongen i väster, erbjuder detta rum gott om plats för både dubbelsäng, arbetshörna, soffa eller fåtölj. När barnen bodde hemma var här ett föräldrasovrum, idag har man lyxen att välja. Ljuset flödar in från de höga fönstren och den generösa takhöjden om dryga tre meter ger en härlig rymd åt rummet. Golvet pryds av bevarat brädgolv som målats vitt och väggarna är tapetserade med tapeter från Engelska Tapetmagasinet. Det vitmålade taket ramas in av ovanligt pampig stuckatur och en vacker takrosett. Tidstypiska spegeldörrar avskiljer sovrummet från både vardagsrummet och hallen. Med utgång från detta rum nås lägenhetens härliga balkong. Balkongen av smide (helt ny) blir utan tvekan det extra rum man om sommaren drömmer om. Här finns plats för både bord, stolar och växter. Läget kan inte vara bättre, med ett näst intill spikrakt västerläge kan man här njuta av solen från lunch till sena kvällen och det höga läget ger en rogivande känsla med utsikt över grannhusens takåsar.

Vardagsrum
+
Med två höga fönster mot Kastellgatan i väster och utsikt över grannens takåsar, blir vardagsrummet till en naturlig plats för både umgänge och avkoppling. Här ryms både soffgrupp, tv-möbel, matsalsbord och exempelvis en bokhylla. Bevarat brädgolv gör tillsammans med stuckatur, takrosett och höga profilerade lister, sekelskifteskänslan påtaglig. Höga pardörrar avskiljer vardagsrummet från sovrummet. En av väggarna är klädd med en mönstrad tapet, de övriga är tapetserade i en ljus sandfärgad nyans. Även härär golvet målat i en vit nyans. Vardagsrummet nås från både sovrummet som ligger i fil och den inre hallen i anslutning till köket. Grannen ovanför har byggt sitt kök i detta rum - möjligheter finns att göra det med om man vill.

Kök
+
Man blir lycklig av sådant som är välbyggt, genuint och genomtänkt. Sådant som känns äkta. Just den känslan får man när man kliver in i detta stora platsbyggda kök från Lidhults. Det märks att inget lämnats åt slumpen och detta är ett kök av kvalitet som kommer kännas lika genuint idag som i framtiden. Köket genomgick den största förändringen vid renoveringen av detta hem. Här snålade man inte in på något utan lät skapa det drömkök som skulle kunna möjliggöra en social punkt för både kocken och gästerna. Kökets massiva luckor av ask har handmålats i antikvitt på plats och dekorerats med synliga gångjärn och uttrycksfulla knoppar. Själva stommen är byggd i vinkel och förvaringen har optimerats i form av överskåp med luckor delvis av vitrin och underskåp. Dess antikvita nyans plockas även upp i den stilsäkra bänkskivan av kalksten. Allt är smakfullt upplyst av infällda downlights både under och i skåpen. Bakom bänkskivan sitter ett vitt liggande kakel. I mitten av köket har en köksö byggts med samma material som övriga köket. Handmålade profilerade luckor av massiv ask och skiva av kalksten. Köksön är också medelpunkten för här kan gästerna slå sig ner och mingla medan kocken lagar mat på den planlimmade extra breda induktionshällen från Miéle. Köksön har en översittande fläkt (Fjäråskupan) samt inbyggda lådor för förvaring. Men Snickarens jobb slutade inte här. Köket har också fått en platsbyggd soffa framför fönstret samt en köpmansdisk och tidstypisk pärlspont på väggarna. Den maskinella utrustningen består av en extra bred kyl i borstat stål från Mièle, intill den en inbyggd varmluftsugn, en tallriksvärmare, en lyxig kaffemaskin och över den en inbyggd micro. Intill diskhon som är dubbel, finns en integrerad tystgående diskmaskin. Som en kontrast till det antikvita har teglet knackats fram på en del av en vägg samt massiva plank bevarats som vid renoveringen hittades inuti väggen. Kökets fönster mot innergården släpper in gott om ljus och kvällstid belyses köket av infällda spotlights med dimmer. Golvet pryds av samma mörkbetsade ekparkett som i den inre hallen och sovrummet mot gården.

Badrum
+
Totalrenoverat och utbyggt badrum som renoverats enligt konstens alla regler. Här finns både en duschavdelning med vikbara duschväggar av glas, en lyxig takdusch samt en inkaklad lite nisch med infälld belysning. Badrummet har också utrustats med ett badkar på lejontassar och inbyggd extra bred kommod från Aspen. På kommoden vilar ett lika brett handfat i porslin från Duravit med inkaklad spegel och infälld belysning. Nischen som kommoden byggts in i har kaklats med ett vitt mosaikkakel för att bryta av badrummets övriga ytskikt som består av svartgrå skiffer i olika nyanser och storlekar. Golvet har fått ett nytt bjälklag med underliggande golvvärme och i taket sitter infällda spotlights med dimmer. Badrummet är också utrustat med wc-stol och idag står även ett vitt skåp intill för ytterligare förvaring.

Sovrum
+
Med tyst läge mot föreningens innergård och utgång till lägenhetens andra balkong i öster, ligger det andra sovrummet. Den ovanligt stora smidesbalkongen är nybyggd och bekostades av medlemmarna själva. Den har onekligen breddat känslan av rummet och på morgonen är det mysigt att inta frukosten här i lugn och ro. Rummet inrymmer en dubbelsäng men kan också användas som gästrum eller barnrum. Väggarna är tapetserade med en mönstrad tapet, även de kommer från Engelska Tapetmagasinet. Golvet pryds av en mörkbetsad massiv ekparkett.

Walk-in closet/Sovrum
+
I samband med renoveringen lät man göra om planlösningen för att öppna upp och optimera ytorna. Det tredje sovrummet valde man att göra om till en lyxig walk-in closet men tack vare att rummet har ett litet fönster och inredningen är enkel att ta ur så kan detta rum även användas som gästrum, arbetsrum eller barnrum för den som önskar. Golvet pryds av en vit heltäckningsmatta. Under den ligger ett mörkt infärgat ekgolv från Kährs (Aruba naturoljad ek). Golvet är slipningsbart 3 - 4 gånger. Väggarna är vitmålade och som en detalj har tegelväggen knackats fram. Intill detta rum har ett praktiskt städskåp byggts iklätt i tidstypisk massiv pärlspont och med spegeldörrar från 1906.

Ansvarig mäklare

Sandra Guerrero

Partner / Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 11

sandra@alvhem.com

Förening

Brf Kastell 20

Brf Kastell 20 är en charmig och relativt liten förening som förvärvade fastigheten Kommendantsängen 6:9 år 2001. I bottenplan finns en affärslokal (möbelrenovering) med hyresrätt som huserat länge i huset. Byggnadens totalyta är enligt taxeringsbeskedet 1 447 m², varav 1 332 m² utgör lägenhetsyta och 115 m² utgör lokalyta.

De flesta bostadshusen i kvarteret Kastellanen (kvarter nr 6), där fastigheten ligger, byggdes mellan 1905-1907. Kastellgatan 20 färdigställdes i maskinslaget tegel år 1906 efter två års byggande. Liksom flera andra hus på Kastellgatan ritades den av Olof M Holmén.

I husen som uppfördes mellan 1900-1910, installerades oftast endast utslagsvask med avlopp i lägenheternas kök. Kallvatten hämtades i en pump på gården. Förmodligen såg det likadant ut på Kastellgatan 20. Oftast fanns en separat köksingång till lägenheterna som användes av den husligt anställde. De separata köksingångarna finns ännu i dag kvar i fastigheten. 1925 installerades WC i fastighetens alla lägenheter. Tidigare fick de boende använda de gemensamma toaletterna ute på innergården. Där avträdesbyggnaden, det vill säga utedassen, låg finns i dag, hundra år senare, soprummet. Dagens soprum byggdes dock 1938 för att användas som bilgarage. Samma år installerades badrum i alla lägenheter.

Ekonomi
Föreningens ekonomi är mycket god med en kassa som uppgår till ca 1 500 000 kr. Under 2015 såldes den sista hyresrätten i föreningen, vilket gav ett fint tillskott i kassan. Lokalintäkterna från lokalen uppgår till ca 15 % av de totala intäkterna och de e långfristiga skulderna uppgår till ca 5,5 mnkr, efter att man amorterat ca 1,5 mnkr. Inga avgiftshöjningar är planerade i dagsläget (snarare har man pratat sänkning av avgiften). Den genomsnittliga avgiftsnivån ligger på ca 500 kr/ /kvm bostadsyta inklusive bredband. Detta får anses bra då snittet i Göteborg ligger på ca 600 kr/kvm bostadsyta.

Genomförda renoveringar
1992: El- och vattenstammar byttes.
1992: Nyinstallation av hiss, omputsning av fasad, omläggning av tak, renovering av balkonger samt nya fönster.
2001: Innergården renoverades.
2004: Renovering av tvättstugan.
2005: Blästring samt målning av plåttaket.
2006: Balkongerna renoverades.
2008: Fasaden mot gården och samtliga fönster målades om.
2012: Ny avfuktare i torkrummet.
2013: Ommålning av trapphuset.
2015: Såldes en av föreningens hyresrätter vilken inbringade kapital till kassan
2016: Spolades avloppsstammarna
2017: De befintliga balkongerna mot Kastellgatan revs och byttes ut. Man byggde också nya balkonger mot innergården, dessa bekostades av medlemmarna själva.
2017: Byte av vattenpump för att få bättre vattentryck i lägenheterna
2017: Ett avtal skrevs om med Com Hem för att låta bredband ingå i månadsavgiften

Kommande renoveringar
Föreningen har antagit en ny underhållsplan som sträcker sig fram till 2044. Hissarna kommer att renoveras och fönstren kommer troligtvis att målas efter att balkongerna är på plats. Porten mot gatan kommer att renoveras. Det finns 1,5 Mkr i kassan för att finansiera stora delar av detta.

Övrigt
Bredband ingår i månadsavgiften. Föreningen har ett avtal med en fastighetsskötare som sköter den löpande skötseln av fastigheten.
Gemensam renoverad tvättstuga finns med ingång från innergården. Det finns två tvättmaskiner, en torktumlare och torkrum. Tvättid bokas med bokningscylinder. Du kan tvätta alla dagar i veckan mellan kl 8.00-20.00.

På innergården finns sommartid både utemöbler och grillmöjligheter. Innergården har även ett soprum med bra källsortering. Cyklar kan placeras antingen i cykelstället ute på innergården eller i cykelrummet som finns i källaren som hör till gatuhuset.

Till lägenheten medföljer ett källarförråd om ca 3,5 kvm. Föreningen tillhandahåller inga parkeringsplatser. Dock gäller boendeparkering (ca 650 kr/mån) i området och det finns också närliggande garage med kösystem.

Lägenhetsförteckningen samt den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC. Föreningen beviljar andrahandsuthyrning sex månader åt gången efter beslut av styrelsen. Överlåtelseavgift faktureras säljaren (1112,50 kr). Pantsättningsavgift faktureras låntagare (445 kr).

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1906

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 2-glas

Energiprestanda: 129 kWh/m2 enligt energideklaration utförd 2009-06-16 00:00

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!