Kastellgatan 13 B

Underbar etta om 37 kvm, tyst belägen i vackert sekelskifteshus med solig balkong mot en lummig innergård. Många vackra sekelskiftesdetaljer bevarade i form av vitsåpade brädgolv, gjutjärnselement, stuckatur och takrosett. Nyrenoverat kök med mycket förvaring. Välskött BRF med god ekonomi. Snabbt tillträde möjligt!


Kastellgatan 13 B

Bostadsrätt

1 + kök

37 kvm

1 817 kr/mån

2 av 5 (ej hiss)

Enligt överenskommelse

2 700 000 kr

Andelstal: 3,58% Lägenhetsnr: 7/1092 Driftkostnader: 1 800 kr/år varav Försäkring: 1 800 kr / Personer i hushåll: 1

Planlösning

Rum för rum

Allmänt
+
Sekelskiftesettan som vi stolt presenterar är ett hem som bör tilltala dig som söker ett hem med det lilla extra. Perfekt belägen på våning två mot en tyst innergård med en drömlik balkong i ett av Kastellgatans vackra sekelskifteshus. Luftiga kvadratsmarta rum med renoverat kök och många vackra sekelskiftesdetaljer bevarade. Höga treluftsfönster med fri vy över den lummiga innergården, nymålade ytskikt, genomgående brädgolv, stuckatur och gjutjärnselement utgör tillsammans med den neutrala färgskalan en finstämd mix mellan gammalt och nytt. Att föreningen dessutom är oerhört välskött och stabil är ett stort plus. Det fria läget med himlen i horisonten gör att man nästan glömmer att man är i en storstad. Att lägenheten dessutom har en smidesbalkong hör till ovanligheterna. Få är de ettor som kan stoltsera med ett extra rum i form av en balkong. Om sommaren intas både frukosten och middagen här och är det varmt så är det skönt att njuta av en kaffe och en bra bok i eftermiddagens solstrålar.

Kastellgatan är för många göteborgare en favoritgata. Gatan löper några få kvarter från Skansbergets fot och jämsides med Linnégatan. Gatan är till för att fingå, strosa eller spatsera. För dig som gillar arkitektur och äldre byggnadsverk är en promenad i det absoluta närområdet full av intressanta stopp. Eller varför inte ta en promenad till Änggårdsbergen, Haga, ta en kaffe på någon av de alla uteserveringar som just öppnat.

Närmaste spårvagnshållplats heter Olivedalsgatan och ligger bara några steg bort. Till läroverk som Handelshögskolan, KTB och Göteborgs Universitet cyklar du lika snabbt som du räknar till 200. Känner du för att varva ner och smita undan från stadslivet för en stund finns flera gröna parker att tillgå, bland annat Slottsskogen och Vasaparken. Hungriga och kaffesugna behöver aldrig vika av från de allra närmaste kvarteren. Franskt, indiskt, svenskt (!), italienskt, japanskt - det är bara att välja! Känner du för något riktigt göteborgskt, typ en Halv special, ta den på gatuköket vid Hagabion. Bättre middagar intas bäst på Hello Monkey eller nyöppnade Bistro Odette, granne med oss på Alvhem. Några portar bort erbjuder surdegsbageriet Alvar och Ivar nybakat surdegsbröd och bakverk.


Hall
+
Ena stunden befinner du dig i vimlet av människor och restauranger. Nästa slås du av lugnet som råder på föreningens grönskande innergård. Styr du stegen mot porten till vänster och följer den massiva trappan av sten upp till våning två, välkomnar en charmig liten entré med avhängningsmöjligheter till vänster i en nisch. Lite längre in i köket finns inbyggda garderober för de ytterkläder man inte vill ha synliga. Från hallen kommer man direkt in i köket. Häng av dig och stig på - detta är ett hem att förälska sig i!

Kök
+
Köket är ofta en viktig plats i många hem. I sekelskiftesettor brukar det vara svårt att hitta ett kök där man kan ha ett matbord och samtidigt kunna laga mat utan att det känns för trångt. I detta hem är köket litet av hjärtat. Ljust och rymligt med plats för både matlagning och middagar runt matbordet som erbjuder plats för 2-4 personer. Köket renoverades 2015 och är av bra kvalitet med maskinell utrustning från Siemens.
Förvaringen är mycket genomtänkt i form av profilerade över- och underskåp i vitt. Den maskinella utrustningen kommer från Siemens och består av en induktionshäll med översittande fläkt, en integrerad diskmaskin samt en varmluftsugn i praktisk brösthöjd. Intill diskmaskinen finns en kyl/frys i vitt med ett charmigt vinställ ovanpå. Ovanför bänkskivan av massiv ek sitter ett vitt klassiskt kakel. Att sekelskiftesettor dessutom har en egen smidesbalkong är också väldigt ovanligt. Med utgång från köket öppnar glasade pardörrar upp till en drömlik balkong som vetter åt föreningens lummiga innergård. Balkongerna byggdes för några år sedan och bekostades av varje enskild medlem. Solens strålar letar sig in både på morgonen och kvällen och detta blir utan tvekan det extra rum man om sommaren drömmer om. Gå ner till husets "egna" surdegsbageri Alvar och Ivar och njut av en god frukost. Känslan av att befinna sig i en storstad känns avlägsen trots det centrala läget och man inser snabbt hur unikt detta är. Lägenhetens generösa takhöjd är påtaglig och de nymålade väggarna i färgen Skandinaviskt Ljus från Jotun harmonierar fint med det ljusa brädgolvet.

Vardagsrum
+
Vardagsrummet är ovanligt trivsamt och kvadratsmart. Här ryms både soffa med soffbord, tv-möbel, skrivbord och en bredare säng. Det insynsskyddade läget ger tillsammans med det breda treluftsfönstret med överljus ett härligt ljusinsläpp. Fönstret har vred från husets begynnelse och de djupa massiva fönsterbrädorna ger den känsla man eftersträvar i ett hus från 1908. Vyn som erbjuds ger en skön frihetskänsla. Innergården är ovanligt öppen och välskött och tack vare det höga läget kan man följa hur solen rör sig under dagen. På eftermiddagen och kvällen letar den sig in över grönskan på gården och det är svårt att tro att man befinner sig mitt i centrala Göteborg. Faktum är att läget är så lugnt så att man om sommartid kan sova med fönstret öppet om man önskar. Väggarna är nymålade även i detta rum i samma nyans som köket. Den varma tonen framhäver stuckaturen som löper runt hela rummet. Golvet pryds av massiva brädor och tillsammans med andra bevarade originaldetaljer är detta rum mycket inbjudande.

Inre hall
+
Mellan allrummet och badrummet finns en inre hall som lämpar sig utmärkt för förvaring. Idag finns här garderober som är 40 cm djupa och öppnas på kortsidorna för att inte stjäla plats på bredden. Den inre hallens väggar är målade i vitt och själva garderobsdörrarna är tapetserade med en tapet från Cole & Son. Golvet består även här av massivt brädgolv. Den tilltagna takhöjden gör att man kan bygga förvaring på höjden.

Badrum
+
Badrummet renoverades av föreningen i samband med stambytet 2005 och har helkaklade väggar i vitt med matchande ljusgråa klinkerplattor på golvet. Duschen har fått sin naturliga plats i en nisch vilket lämnar plats för både wc-stol och handfat med översittande spegel. Et väggskåp erbjuder förvaringsmöjligheter och på väggen intill duschen sitter en handdukstork som ger varma handdukar.

Ansvarig mäklare

Sandra Guerrero

Partner / Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 11

sandra@alvhem.com

Förening

Brf Kastellgatan 13

Bostadsrättsföreningen Kastellgatan 13 förvärvade den fina välbevarade fastigheten Kommendantsängen 5:4 år 2000. Fastigheten bebyggdes 1908 och består av ett flerbostadshus (gatuhus och gårdshus) i 6 våningar med inredd vind mot Kastellgatan. Huset har en vacker tidstypisk fasad i ljust tegel med ett flertal balkonger. Föreningen har en gemensam lummig innergård och mot den finns ett antal gemensamma balkonger i trapphuset som vetter mot nordväst. Brf Kastellgatan 13 är en mysig och levande förening med många eldsjälar. Detta syns inte bara i den extremt välskötta ekonomin, utan också i byggnadens skick och den välskötta gården. Huset består av 22 lägenheter, varav 21 bostadsrätter och 1 hyresrätt (en tvåa om ca 70 kvm). Föreningen har även en hyresrättslokal i markplan som är uthyrd. Den totala bostadsytan uppgår till 1 374 kvm och lokalytan till 108 kvm. Årets taxeringsvärde uppgick till 35 313 000 kr.

Ekonomi
Föreningen har en oerhört god ekonomi med en total belåning om knappt 2,9 mkr enligt senaste årsredovisningen. Detta motsvarar ca 2050 kr/kvadratmeter bostadsyta, vilket är långt under snittet för Göteborg som ligger på ca 6000-7000 kr. Efter flera år med stora överskott beslutade man att sänka avgifterna med 8,4% from 2016-01-01. Detta gör att resultatet för 2016 är lägre än tidigare år, men ändå ett positivt resultat om drygt 150 000 kr efter avskrivningar om ca 230 000 kr. Årsavgifterna uppgår nu i genomsnitt till 496 kr per kvadratmeter och år och det finns i dagsläget inga planer på ytterligare justeringar av avgifterna (avstämt med styrelsen 2017-11-02). Föreningen har en hyreslokal som inbringar ca 145 000 kr/år samt en hyresrätt kvar som den dagen den ombildas och säljs blir ett skattefritt tillskott till föreningens kassa. I dagsläget står hyresintäkterna för ca 25 % av de totala intäkterna. 2011 byggdes två nya lägenheter på vinden som stärkt föreningens ekonomi.

Genomförda renoveringar
Sedan 2001 har fortlöpande renovering av fastigheten skett och man anser sig nu ha ett hus i mycket gott skick. Under 2005 byttes vatten- och avloppsstammar och samtidigt renoverades samtliga badrum. Man har utfört renovering och målning av alla fönster samt gårdsfasaden, installerat nya termostater, målat om trapphus samt renoverat hyreslokalen. Under 2011 gjordes stora arbeten i form av att man installerade hiss i trapphuset i huvudingången på 13 A, plåttaket byttes ut, fasaden mot gatan renoverades, trapphuset i 13 A målades samt balkongerna som vetter ut mot gatan renoverades. Samma år byggdes dessutom 2 nya lägenheter på vinden och man passade även på att bygga 12 nya balkonger in mot gården. Under 2013 byggdes ytterligare 3 balkonger och trapphuset kompletteringsmålades. Under 2016 har man installerat bredband via Bredbandsbolaget i samtliga lägenheter.

Kommande renoveringar
Styrelsen genomför kontinuerligt åtgärder enligt den underhållsplan med teknisk beskrivning och åtgärder som togs fram 2015. För de närmsta 10 åren avsätts 100 000 kr/år i en underhållsfond. Fastigheten är i mycket gott skick och först år 2030 planeras nästa stora åtgärd, vilket är ett fönsterbyte.

Övrigt
Lägenhetsförteckningen samt den ekonomiska förvaltningen sköts av Riksbyggen. Föreningen äger marken som fastigheten står på och påverkas således inte av tomträttsavgäld. Andrahandsuthyrning ska ansökas hos styrelsen. Juridisk person beviljas ej medlemskap. Överlåtelse- och pantsättningsavgift tas ut enligt stadgar.

På baksidan finns föreningens lummiga innergård. Här finns möjlighet att parkera cykeln, njuta av en god bok på föreningens uteplats som också erbjuder lekmöjligheter för barnen. Innergården är öppen i västerläge med gräsmatta, träd, buskar, och sittmöjligheter. Innergården erbjuder också ett välsorterat soprum för glas, papper, kartong, kompost och hushållssopor.

Gemensam tvättstuga finns i markplan på gården. Den är utrustad med två rejäla tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare och mangel. Här är det lätt att få tider då många av lägenhetsinnehavarna har egna tvättmöjligheter i lägenheterna.


Till lägenheten medföljer ett vindsförråd. .

Kabel-tv och 100 Mbit fiber ingår mot ett obligatoriskt tillägg till avgiften. Detta är inräknat i månadsavgiften som anges.

Boendeparkering gäller i området. 635 kr/mån (www.trafikkontoret.goteborg.se).

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1908

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 2-glas

Energiprestanda: 123 kWh/m2 enligt energideklaration utförd 2009-03-25 00:00

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!