Fjärde Långgatan 10 F

Ambitiöst renoverad sekelskiftestvåa där allt är genomgånget in i minsta detalj. Ljusa brädgolv, flyttat kök (2016) och magisk planlösning. Pardörrar, högsta läge utan insyn och balkongen ligger i soligaste söderläge. Lågt belånad brf med mysig innergård. Ej hiss.


Fjärde Långgatan 10 F

Bostadsrätt

2 + kök

61 kvm

3 383 kr/mån

3 av 3 (ej hiss)

Enligt överenskommelse

3 900 000 kr

Andelstal: 6,13% Lägenhetsnr: 141 Driftkostnader: 5 600 kr/år varav El: 3 600 kr / Försäkring: 2 000 kr / Personer i hushåll: 2

Planlösning

Rum för rum

Allmänt
+
Man blir glad av sådant som är välbyggt och renoverat med känsla. Så var beredd på att mungiporna åker upp till tio i två när du sett tvåan på Fjärde Långgatan 10.

Det handlar om ett hem som genomgått en total förvandling sedan ägarparet Camilla och Simon flyttade in för två år sedan. Lägenheten har gått från ordinär till enastående med hjälp av skickliga hantverkare, noggrant utvalda material och stor respekt för det tidiga 1900-talets estetik och design. Vår lägenhet ligger på tredje våningen i vacker fastighet från tiden då Oscar den II var kung över Sverige och Norge.

Bäst är kanske det som inte syns vid en första anblick. All elektricitet i taken är infräst, hela lägenheten är målad i exklusiva kalkfärger från Jotun och tvättmaskinen döljer sig bakom en fiffig lucka i hallen.

Fjärde Långgatan är den mest stillsamma av alla Långgatorna. Nästan ända vid korsningen med Värmlandsgatan visar vi nu en tvåa med kvadraten på rätt ställe: vardagsrum och kök i fil mot gatan, balkong och sovrum mot innergården. Så charmigt. Så annorlunda.

Ägarparet har renoverat med finess och tagit i ordentligt. Inget krut är sparat. Köket till exempel. Förut låg det inklämt mot gården utan plats för matbord. Nu bildar kök och vardagsrum en stor social yta med snygga pardörrar emellan. Köksflytten gjordes 2016 och all inredning är således så gott som ny. Många på middag? Inga problem över alls. Nu kan uppemot tio pers sitta runt ett stort matbord.

Sovrummet fick i och med den nya dispositionen en mer avskild plats i det gamla köket på gårdssidan.

Sammanfattningsvis blir detta ett osedvanligt vackert hem i Göteborgs just nu mest attraktiva stadsdel. Dessutom: förutom en lägenhet i toppskick, så har du här chansen att bli medlem i en lågt belånad bostadsrättsförening med toppläge i Linnéstaden. Brf Fjärde Långgatan 10 har tagit mycket väl hand om sin fastighet och avgifterna har varit oförändrade i flera år.

Inne på föreningens innergård slås man av lugnet. Trots fastighetens läge några kvarter från Linnégatans brus, så kan man verkligen inte tro att man befinner sig mitt i rikets andra stad.

Hall
+
Hallen har bra avhängningsmöjligheter och plankgolvet är nyslipat och mattlackat. Grå kalkfärg på väggarna och i taket sitter infällda spottar. Häng av dig jackan och följ med vidare in i lägenheten.

Kök
+
Ni som letar lägenhet med stort sällskapskök: här är den! Undertecknad har sett många fina hem genom alla år, men den här tvåan berör. På riktigt. Köksflytten ut till gatsidan blev ovanligt lyckad och har gjort plats för riktigt många runt bordet och definitivt mer än en kock. Höga fönster garanterar ljuset och insynen är lika med noll eftersom huset på andra sidan gatan är lägre.
De nuvarande ägarna har sinne för både detaljer och allt det praktiska i ett kök. Stommarna är gråblå, beslagen i läder, arbetsbänk i grön marmor. I kaklet ovan marmorbänken sitter tre ovanligt snygga lampor från Flos som ger bra arbetsbelysning. Vitvaror från Siemens. Att bygga kök hela vägen upp till tak må vara populärt, men här valde Simon och Camilla att behålla stuckaturen i taket, vilket gör att köket får en naturlig inramning. Brädor från tidigt 1900-tal på golvet och grå kalkfärg på väggarna.

Vardagsrum
+
Pardörrar med speglar skiljer de två rummen i fil mot gatan. Rummet är riktigt stort, lätt att möblera, skönt att slappa framför tv:n i. Rummet omgärdas av höga golvlister och tre meter ovan golv sitter originalstuckaturen kvar. Grå väggar, dubbla fönster ut mot Fjärde Långgatan och originalbrädor, nyslipade och lackade. Precis som det ska vara i ett hus från förra seklets början.

Sovrum
+
Resultatet av den stora renoveringen för två år sedan blir särskild när man ser resultatet i sovrummet. Gott om plats för dubbelsäng med nattygsbord, en hel vägg med förvaring. Originalbrädorna är här svarta. Väggarna är målade i drömsnygg blå kalkfärg.

Balkong
+
Husets bästa balkong med tanke på både väderstreck (söder) och det höga läget. Här finns platsbyggd förvaring och allt ramas in av ett elegant svart smidesräcke. Att grilla med gasol är ok i föreningen.

Badrum
+
Det enda som inte är alldeles nyrenoverat, men badrummet gjordes om grundligt så sent som 2013. Kakel från golv till tak, klinker på golv med underliggande värme. Handduksvärmare finns, liksom ny kommod och nytt spegelskåp. Takspottarna ger ett fint ljus. Alldeles utanför badrummet finns en garderob med tvättmaskin och torktumlare.

Övrigt
+
Ett förråd om ca 10 kvm finns på vinden en trappa upp. När och om det blir byggnation av lägenheter på vindsplan blir förrådet något mindre, men ytterligare ett förråd kommer att finnas i källaren.

Tvättstuga
+
Ligger i källaren tvärs över gården. Innehåller två Mielemaskiner och en torktumlare.

Ansvarig mäklare

Tony Henschel

Partner / Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 13

tony@alvhem.com

Förening

Brf 4:e Långgatan 10

Brf 4:e Långgatan 10 förvärvade fastigheten Masthugget 1:10 med adress Fjärde Långgatan 10 D, E och F år 2003. Den fint renoverade fastigheten från 1905 består av 16 bostadsrätter fördelade på fyra våningsplan och 1 004 kvm samt 1 gemensamhetslokal om 14 kvm. Lägenheterna består av 13 tvåor och 3 treor.

Ekonomi
Ekonomin i föreningen bedöms som stabil, främst med anledning av att de riktigt kapitalintensiva investeringarna i fastigheten är gjorda. Man är dessutom lågt belånade och de långfristiga skulderna uppgår till ca 4 770 000 kr, vilket motsvarar ca 4 750 kr/kvadratmeter bosatdsrättsyta att jämföras med snittet för Göteborg på ca 6 000 - 7 000 kr/kvadratmeter. I dagsläget har föreningen ca 1 mkr i kassan, vilket i kombination med den låga belåningen och fastighetens skick avspeglar en mycket god ekonomi. Under 2014 sänktes avgifterna med hela 15 % och har sedan dess legat oförändrade. I dagsläget planeras ingen förändring av avgifterna (avstämt med ordförande 2018-09-13). Fastighetens totala taxeringsvärde uppgår till ca 17,5 mkr, varav ca 10,1 mkr avser byggnad och ca 7,4 mkr avser mark.
Föreningen har sålt vinden till 4D bygg, det som väntas fås in är ca 3-3,5mkr för ytan. Bygglovsansökan har inlämnats.

Gjorda renoveringar
Föreningen gjorde en ROT-renovering 1981-1982. Övriga större renoveringar som är gjorda är omputsning av fasad och omläggning av tak 2004. Badrummen renoverades 2003-2004. Under 2006 renoverades trapphusen. Fönstermålning samt balkongbygge utfördes under 2008-2009. Under 2012 har man utfört elarbeten på vinden. I kvarteret har under 2008-2009 grundförstärkningsarbeten genomförts och omfattande undersökningar har gjorts gällande denna fastigheten vilket har bedömts stå stabilt och därför är det inte aktuellt med några åtgärder.

Kommande renoveringar
Sammantaget bedöms fastigheten vara i ett gott skick och inga större renoveringar är planerade utan endast löpande underhåll. Taken kommer behövas ses över på sikt. Föreningen har planer på att bygga fyra lägenheter på vinden. Detta kommer att påverka föreningens ekonomi mycket positivt.

I lägenhetsförteckningen står den som 50 kvm, det är även det andelstalet bygger på. Men den faktiskt uppmätta ytan är 52kvm.

Övrigt
Ekonomisk förvaltning och lägenhetsförteckning sköts av SBC medan teknisk förvaltning sköts av Peters Helt och Rent. Föreningen är en sk äkta bostadsrättsförening. Fastigheten är villvärdesförsäkrad genom Länsförsäkringar. Överlåtelse- och pantsättningsavgift tas ut enligt stadgar. Överlåtelseavgiften betalas av säljaren. Uthyrning i andra hand skall ansökas skriftligen hos styrelsen.

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1905

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 3-glas

Energiprestanda: 96 kWh/m2 enligt energideklaration utförd 2009-04-02 00:00

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!