Sveagatan 2 A

Välkommen till en sällsynt välplanerad och personlig 2:a med en underbar balkong, belägen i eftertraktade Brf Nyckelhålet. Tidskaraktären finns bevarad i form av kakelugn, vitmålade brädgolv, högt i tak, höga fönster & fina lister. Populär och engagerad förening med stora framtidsvisioner.


Sveagatan 2 A

Bostadsrätt

2 + kök

61kvm

3139 kr/mån

2 av 5 (ej hiss)

Enligt överenskommelse

3 750 000 kr

Andelstal: 3.02% Lägenhetsnr: 1102/4 Driftkostnader: 3400 kr/år varav El: 2200 kr / Försäkring: 1200 kr /

Rum för rum

Allmänt
+
Nu har vi förmånen att erbjuda en av Brf Nyckelhålets mest populära lägenheter. En av de extremt charmiga "tornrumstvåorna" belägna i huvudtrapphuset och som dessutom har balkong! Fastigheten ligger med ett mycket eftertraktat läge i Linné - ett stenkast från Linnégatan med dess rika utbud av affärer, caféer, restauranger, kommunikationer mm. Dessutom är det inte långt att promenera till Haga, Vasastaden eller grönskande Slottsskogen.

Sekelskiftesfastigheten, med den karaktäristiska nyckelhålsentrén, är välkänd för det stora flertalet göteborgare. Intill fastigheten ligger grönskande Skansberget med byggnadsminnet Skansen Kronan på toppen.

Lägenheten är en okonventionellt planerad bostad fylld med spännande vinklar och vrår. Ytan är effektivt utnyttjad och känns rymligare än de angivna 61 kvadratmetrarna. Belägen på våning 2. Samtliga väggar är målade i en helmatt, ljus färgskala som passar väl i denna vackra sekelskifteslägenhet. Stora fönster åt två väderstreck bjuder in grönskan från det intilliggande Skansberget.

Det mesta av den ursprungliga sekelskiftescharmen finns bevarad i form av 3 meters takhöjd, skönt slipade och vitmålade trägolv, massiva fint välvda väggar, profilerade lister, takrosetter, rustika gjutjärnselement etc. Lägenheten upplevs som rofylld, opretentiös och avslappnad.

Hall: Bara att öppna den tunga, massiva porten från gatan och kliva in i trapphusentrén är en upplevelse i sig. Väggarna är rikt dekorerade i klassisk jugendstil, pampigt och påkostat. Stentrappan innanför porten är bred och massiv, i taket hänger en större belysningsarmatur som passar väl in i stilen. På golvet ligger schackmönstrade klinkerplattor som är över hundra år gamla. Allt är fint renoverat. Anslagstavlan i ek på höger vägg informerar om vilka som bor i fastighetens tre trapphus. Dörren till höger om trappan leder ut på gården. Vi ska dock upp en våning.

Väl inne i hallen förstår man att detta är en lägenhet utöver det vanliga. Första intrycket är mycket positivt. Väggarna är målade i en ljus sandnyans som bryter fint mot det vitmålade brädgolvet och de vita snickerierna. Direkt till höger skymtar det trivsamma köket och rakt fram det luftiga och inbjudande vardagsrummet med balkongen som skymtar utanför. Här finns gott om plats för förvaring av ytterkläder samt ett platsbyggt skåp som rymmer det mesta. I taket sitter infällda dimbara spotlights vilket ger ett stämningsfullt ljus i hallen.

Vardagsrum
+
Rakt fram från hallen, ett härligt luftigt och harmoniskt rum med plats för både soffa, tv-bänk samt läshörna. Takhöjden är över 3 meter vilket bidrar till den luftiga och tilltalande känslan. Här är väggarna målade i en mild ljusgrå nyans som kontrasterar fint mot de vita listerna, det vita plankgolvet och det höga taket. På vänster sida finns en stilfull kakelugn (ej i bruk) bevarad och som blir ett blickfång. Väggen till höger är mjukt rundad vilket ger rummet ytterligare karaktär. I fönsternischerna, som är djupa nog att sitta i, får mycket mer än bara växter plats.

Sovrum
+
En bred öppning på höger sida leder in till lägenhetens sovrum, även det ett mycket luftigt och inbjudande rum. Beläget i ett av fastighetens "torn" vilket ger en väldigt tilltalande form med mjukt rundad vägg med charmiga vinklar och vrår. Stort nog för en dubbelsäng samt en mindre möbel till exempel en byrå. Ett rejält fönsterparti mot gatan ger ljusinsläpp och bjuder in grönskan ifrån Skansberget. I den rundade väggen finns dessutom ett långsmalt fönster varifrån man kan skymta Linnégatan. Väggarna är målade i en bruten vit nyans och fina vitmålade plankgolv även här. Längs långsidan till höger löper en rejäl garderob som försetts med skjutdörrar av glas. Här har ägaren låtit inreda en liten, funktionell arbetsplats som döljs med skjutdörrarna.

Från sovrummet leder en glasförsedd dörr ut till den trivsamma balkongen. Balkongen är långsmal med plats för växter, ett mindre balkongbord samt två stolar. Trätrallen av teak ger balkongen ett ombonat intryck. Från balkongen har man en fin utsikt över föreningens fina förträdgård.

Badrum
+
Till vänster om hallen så ligger badrummet. På golvet är det lagt terracottafärgade klinkerplattor, som försetts med skön golvvärme. Väggarna är helkaklade i vitt . Till vänster finns en dusch samt en tvättmaskin. Ett badrumsskåp erbjuder förvaring.

Kök
+
Till höger om hallen, ligger det trevliga köket med gott om plats för både matlagning och social samvaro med många matgäster kring bordet . Enklare standard idag med äldre stomme och luckor men ett kök med en potential att bli ett riktigt funktionellt och läckert. Väggen vid matplatsen har klätts i tegelplattor som målats vita. Dimbara lampor i taket, ovan diskbänken samt på väggen erbjuder ett bra ljus. Väggarna är målade i samma ljusa sandnyans som hallen vilket bryter fint mot det vitmålade brädgolvet och de vita snickerierna. Även från köket har man en fin utsikt mot grönskan utanför.

Förening

Brf Nyckelhålet

Ända sedan bostadsrättsföreningen Nyckelhålet förvärvade huset 1994 har det varit en extremt eftertraktad fastighet att bo i med höga priser på de lägenheter som sålts genom åren. Exakt varför det är så är svårt att svara på. Kanske är det läget intill Skansberget med ett lite stillsammare tempo en bit från Linnégatans puls? Kanske är fastighetens speciella utseende med dess rundade jugendinspirerade form och karaktäristiska nyckelhålsport? Kanske är det lägenheternas tidstypiska charm med roliga vinklar och vrår? Sannolikt är att det lite av varje som bidragit till det stora intresset.

Idag består föreningen av totalt 33 lägenheter varav 30 är bostadsrätter och 3 hyresrätter, ägda av föreningen. Det finns tre trapphus, huvudtrapphuset A som är det lite pampigare och mer välbevarat samt B & C - trapphusen som nås från gården. Någon hiss finns inte i huset. I källaren finns en fräsch tvättstuga - mycket lättbokad - och med ett flertal bra tvättmaskiner, torktumlare samt separat torkrum. Vidare finns det ett rum för cykelförvaring samt en stor funktionell hobbylokal tillgänglig för de boende i föreningen. I markplan mot Sveagatan har föreningen två lokaler som genererar hyresintäkter. En större lokal som inhyser en populär cykelaffär samt en mindre lokal som fungerar som förråd åt en stylingfirma.

På föreningens innergård finns förutom en del växter plats för utemöbler, cykelställ och soprum (med källsortering). Det finns även två grillar som kan disponeras av de boende i huset.

Fastigheten är belägen vid foten av Skansberget, en grön och lummig oas. På toppen återfinns Skansen Kronan, en försvarsanläggning som byggdes 1687-1689, i syfte att försvara staden från Danskarna. Numera är berget ett populärt ställe, inte minst för alla hundälskare, och många andra som vill picknicka eller bara se staden från ovan - från toppen är det en storslagen utsikt åt alla väderstreck. I det gamla soldattorpet precis bredvid Skansen Kronan finns ett sommaröppet kafé som serverar hembakat, glass, bullar med mera. Nyrenoverat och möblerat i originalskick från 1800-talet!

Föreningens ekonomi
Sedan 1994 då föreningen förvärvade fastigheten har inte mindre än 7 hyresrätter upplåtits till bostadsrätter och sålts av föreningen, senaste under våren 2012. Försäljningarna genererade stora intäkter som har använts dels till att amortera på föreningens lån dels plöjts in i fastigheten i form av reparationer och underhåll. De tre kvarvarande hyresrätterna utgör en latent tillgång som kan frigöras om och när hyresgästerna säger upp hyresavtalen. Under tiden genererar lägenheterna hyresintäkter. Totalt står hyresintäkter från lokaler samt hyresrätter för ca 22 procent av årsomsättningen. Under 2008 och 2009 togs ett större lån för att finansiera ett omfattande renoveringsarbete. Föreningens lån är på ca 8,4 mnkr. Det innebär en skuldsättning på 4 051 kr/kvm vilket är långt under snittet i Göteborg som ligger på drygt 6 000 kr/kvm. Avgiften per kvadratmeter och år är 581 kr vilket fortfarande är under genomsnittet för liknande fastigheter i området.

Genomförda renoveringar
Fastigheten har löpande renoverats sedan det uppfördes 1903. Bland de större insatserna kan nämnas: stambyte inklusive el- och vattenstammar 1978. Renovering utanpåliggande balkonger mot Sveagatan 1999. Omfattande renovering av föreningens tre trapphus 2001. Grundbesiktning och uppsättning av avvägningsdubb 2002. Under en stor del av 2008 och en bit in på 2009 lät föreningen utföra en mycket omfattande renovering av fasad samt fönster mot gatan. Då passade man även på att byta ut de försänkta balkongerna ovan huvudentrén samt måla plåttaket. Under våren 2009 slutfördes sista etappen av projektet vilket innefattade att bygga om föreningens charmiga förträdgård till originalskick med gräsmatta, gatsten, tidstypiskt smidesräcke mm. Under 2013, byttes gårdsporten mot Risåsgatan samt bägge dörrar till B och C-trapphusen, fina ekportar tillverkas i en tidstypisk stil. Även staketet mot granngården byttes ut. Insatsen finansieras med eget kapital.
Avloppsrören i bottenplattan har under våren-17 relinats.

Kommande renoveringar
Den engagerade och drivna styrelsen har under våren röstat igenom att sälja vindarna och styrelsen har valt 4D som entreprenör. Man är klar med upphandlingen och det är tal om 13 nya lägenheter, dock inte fastställt ännu. Om/när bygglovet går igenom så kommer 4D att köpa loss ytan och ha hand om bygget av vindarna. Om bygglovet går igenom så kommer det att stärka ekonomin ytterligare samt att finansiera kommande underhållsprojekt såsom byte av tak och fönster som planeras i samband med bygget. Försäljningen av vinden kommer att energieffektivisera byggnaden, konvertera död yta till betalande yta och förhoppningsvis ge ett kapitalöverskott till föreningen.

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1903

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 2/3-glas

Energiprestanda: 173 kWh/m2 enligt energideklaration utförd 2009-08-25 00:00

Vill du bli kontaktad? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!