Södra Vägen 2

Unik våning, belägen på högsta originalplanet. 224 välplanerade kvadratmeter med fri panoramautsikt över Hedenområdet. Sex rum och kök med magnifika stuckaturer, höga fotlister, vackra pardörrar och två fungerande eldstäder. Södra Vägen 2 är en enastående hörnfastighet byggd 1889 mitt i Lorensberg. Hiss.


Södra Vägen 2

Bostadsrätt

6 + kök

224kvm

7299 kr/mån

5 av 6 (hiss finns)

enligt överenskommelse

11 500 000 kr

Andelstal: 5.1235% Lägenhetsnr: B012/1402 Driftkostnader: 5683 kr/år varav El: 3623 kr / Försäkring: 2060 kr / Personer i hushåll: 2

Planlösning

Rum för rum

Allmänt
+
Med ett av stadens mest attraktiva lägen, alldeles vid Heden, ligger denna välplanerade paradvåning som under årens lopp har renoverats med ett smakfullt uttryck. Våningen visar upp det sena artonhundratalets mest uppskattade detaljer som höga fönsternischer, spegeldörrar, fiskbensparketter, en ansenlig takhöjd samt utsmyckade och detaljrika stuckaturer. Runt knuten, ett par kvarter upp, finns Göteborgs paradgata Avenyn med stort utbud av restauranger, butiker och små mysiga närliggande gator.

De vackra husfasaderna i Lorensberg med spännande arkitektur från årtal omkring 1900-tal slutar aldrig att imponera. På de soliga uteserveringarna är varje stol upptagen och det är en härlig känsla att befinna sig mitt i stan och känna stadspulsen. Grönskande alléer, rustika stenhus och charmerande nivåskillnader karaktäriserar området. Utanför dörren finns allt man kan tänkas önska sig. Små charmiga kvartersbutiker med bland annat blommor, kläder och mysiga caféer. Mahogny Coffebar serverar utsökt kaffe och den italienska frukosten på Fratelli Gridelli är oslagbar. Trevliga restauranger med uteserveringar och ett rikt utbud av kultur, allt finns inom någon minuts promenadväg. Inom fem minuters promenad nås evenemangsstråket med Liseberg, Universeum, Scandinavium Världskulturmuseet och goda kommunikationer.

Entré
+
Pardörrar i original öppnar upp till detta hem. Här möts du direkt av den fria vyn över Heden, som är det givna signumet för denna fantastiska våning. I den inre hallen bjuder våningen på en rymd och storslagenhet som är svårslagen. Välkommen in och var beredd på en överdos av sekelskifteshistoria. Golvvärme under klinkers.

Gårdssovrum
+
Mot gården, precis vid entrén, ligger ett perfekt sovrum för långväga gäster. Avskilt från övriga sovutrymmen och med närhet till "eget" badrum blir detta till ett ypperligt gästrum. Extra lyxigt men en fungerande kakelugn.

Badrum
+
Renoverat (2013) badrum med neutrala och smakfulla materialval. Vitt kakel på väggarna och grått klinkers på golv. Här ryms wc, handfat samt dusch. Du kan även välja om du vill duscha eller om du vill sätta igång ångbastufunktionen. Golvvärme finns.

Våningens andra badrum som även det är renoverat (2013) i neutrala och smakfulla materialval. Grå klinkers och vitt kakel på vägg. Här ryms badkar, wc samt handfat. Golvvärme finns.

Tvättstuga
+
Tvättdel med tvättmaskin från Miele och praktiskt torkskåp. Här finns även förvaringsmöjligheter.

De tre rummen i fil
+
Tre riktigt stora rum med totalt sex höga fönster och överljus. Dispositionen är i dag matsal i mitten flankerat av sällskapsrum och sovrum. Rummen har plankgolv och stavparkett i tidsenligt utförande och ljust målade väggar, dryga xxx meter upp till tak. Matsalen är en given plats för de stora festerna. Sexton personer runt bordet? Inga problem! Höj blicken ett par, tre meter upp och njut av det smyckade taket och den magnifika takrosetten. På golvet ligger en stavparkett med holländsk läggning. Matsalen är något av knutpunkten för lägenheten. Snickerierna i rummen tar dig tillbaka till förra sekelskiftet och pardörrar skiljer av rummen. Den öppna spisen i sällskapsrummet är i bruk och används såväl vid kyliga höstkvällar som kalla vintermorgnar.

Balkong
+
En av de högst belägna balkongerna i huset. Majestätiskt. Tilltalande utsikt och här är det bara att vänta in eftermiddags- och kvällssolen under sommarhalvåret. Möblerbart med utegrupp och givetvis finns plats för olika grillalternativ.

Kök
+
En tilltalande kontrast mellan gammalt och nytt, som ger dig en positiv överraskning, renoverat 2013. Stilren design möter bevarade detaljer. Det är stort, ljust och högt till tak. Inredningen går i brunt och vitt med rostfria inslag. Den platsbyggda soffan under fönstret, den stora köksön och ekparketten skapar bistrokänsla. En dörr leder in till kökstrappan som slutar nere på innergården. En extra frys är placerad utanför denna dörr. Köket är utrustat med diskmaskin, ugn, spisfläkt, kyl och frys och 70 cm bred spishäll.

Serveringsgång
+
Denna knyter ihop sällskapsrummen med våningens mer privata del och är inredd med två garderobslängor som ger mängder med förvaringsmöjligheter.

Master bedroom
+
Ostört och tyst beläget in mot föreningens innergård. Ett stort och högt fönster släpper förmiddagssolen. Här finns en praktisk och väl tilltagen walk in closet. Väggarna är målade i ljus ton och golvet är ligger brädorna kvar från 1899.

Sovrum/arbetsrum
+
Längst ut på flanken av de fyra rummen som ligger mot gatan finns är ett stort sovrum, eller varför inte ett praktiskt och härligt kontor med en inbjudande utsikt?

Övrigt
+
Till lägenheten finns ett vindsförråd om ca 5 kvadratmeter. Förrådet nås via ett separat gårdstrapphus. I programmet för Heden och Avenyn (2009) gavs färdriktningen för utveckling av Heden. Sedan dess pågår arbetet för att skapa en modern mötesplats för alla göteborgare. Under vårvintern 2017 pågår en fördjupad dialog som kommer att ligga till grund för en ny detaljplan för hela Hedenområdet. Det har under resans gång funnits en politisk enighet att utveckla och förtydliga Heden för huvudändamålet: en idrotts- och kulturaktivitetsplats i form av ett stort offentligt stadsrum och som en resurs för evenemangsstaden Göteborg.

Ansvarig Mäklare

Magnus Vansvik

Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 64 65

magnus@alvhem.com

Förening

Brf Heden 27:22

Brf Heden 27:22 förvärvade år 2006 fastigheten Heden 27:22 med adresserna Södravägen 2 och Engelbrektsgatan 49-51. Föreningen består av 26 lägenheter samt 7 lokaler Två av lägenheterna och fem av lokalerna är med hyresrätt. Fastigheten bebyggdes år 1889 och har en lägenhetsyta om 3981 kvm och 1072 kvm lokalyta.

Ekonomi
De långfristiga lånen uppgår till ca 23,3 mnkr, vilket ger en belåning om ca 6 016 kr i lån per kvadratmeter boyta. Snittet i Göteborgs innerstad ligger mellan ca 6 000 - 8 000 kr/kvm. Föreningen har idag (2017-05-04) ca 5 mnkr i kassan. Lokalerna står för ca 43 % av intäkterna. Föreningen har ett positivt kassaflöde på ca 1 miljoner per år. Föreningen har inga planer på att förändra avgiften.

Gjorda renoveringar
Sedan ombildningen har det gjorts en del stora renoveringsarbeten. Under 2009-2010 har lokaler byggts om till fyra lägenheter samt nyproduktion av 4 vindslägenheter. Under 2010 har renovering av fönster och balkonger genomförts på gatusidan (Engelbrektsgatan 51). Balkonger och fasader renoverades 2013.

Kommande renoveringar
Föreningen kommer framledes arbeta fram en projektplan/upphandlingsunderlag för en eventuell pålning av fastigheten. I dag har man inga sprickor i fasad, utan det yttrar sig mestadels interiört i vissa lägenheter med lutande golv. Då man årligen fyller på den redan stora kassan (ca 5 mnkr) med ca 1 mnkr per år, så bedömer styrelsen i dagsläget att detta ej ska påverka avgifterna.

Övrigt
Opalen fastighetsförvaltning sköter den ekonomiska förvaltningen och lägenhetsförteckningen. Teknisk förvaltning sköts i egen regi. Föreningen äger sin egen mark. Juridisk person tillåts ej som medlem i föreningen. Andrahandsuthyrning enligt rådande lagstiftning. Överlåtelseavgiften betalas av köparen. Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Ossén Agency AB.

Föreningen är ett Comhem-hus och då finns möjlighet att teckna privat abonnemang för internet.

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1889

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 2-glas

Energiprestanda: 132 kWh/m2 enligt energideklaration utförd 2008-06-16 00:00

Bor du i något av områdena vi arbetar i? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!