Skanstorget 5B

Sekelskiftestvåa på fjärde våningen, med skön "rum i fil" planlösning och lugnt gårdsläge. Nu kan en av de omåttligt populära lägenheterna på Skanstorget bli din. Belägen i en stor välmående förening och med ett utmärkt läge i stan.


Skanstorget 5B

Bostadsrätt

2 + Kök

53kvm

3013 kr/mån

4 av 5 (ej hiss)

Enligt överenskommelse

3 500 000 kr

Andelstal: 1.17209% Lägenhetsnr: 37 Driftkostnader: 6000 kr/år varav El: 3600 kr / Försäkring: 2400 kr / Personer i hushåll: 2

Planlösning

Rum för rum

Allmänt
+
Få platser i Göteborg är så starkt förknippade med historik som området vid Skanstorget. Med rötter ända från 1600-talet står Skansen Kronan som ett ståtligt kulturminne högst upp på Skansberget och utgör en välkänd plats för de flesta göteborgare. Torget binder samman de attraktiva stadsdelarna Linné, Haga och Vasastan och de boende längs Skanstorget bjuds på ett optimalt läge med omedelbar närhet till allt vad innerstaden har att erbjuda. Här möts du av en avspänd blandning mellan restauranger, caféer och inredningsbutiker. Någon minuts promenad bort ligger Da Matteo, som har stans godaste kaffe och utanför porten finns den omåttligt populära restaurangen Burgersson. På samma gata finns också bland annat Tre Indier & SPISA som erbjuder mat utöver det vanliga. Det finns heller inga ursäkter till träning med både Nordic Wellnes och yogastudio nästintill utanför dörren. En bit bort breder omtyckta Linnégatan ut sig och runt hörnet kan du botanisera i Hagas små butiker och gemytliga caféer. Snedda ner bakom Handelshögskolan och du når Vasagatan med all dess puls på bara några minuter. Söker du avkoppling och rekreation finns både Slottsskogen och Botaniska Trädgården att tillgå.'

Med detta utsökta läge har vi nöjet att presentera en stilren sekelskiftestvåa på fjärde våningen, med skön "rum i fil" planlösning och lugnt gårdsläge. Kök och vardagsrum i ett med utgång till balkong gör det mittersta rummet till det ultimata sällskapsrummet, dessutom med generös takhöjd och utsmyckningar i form av stuckatur och takrosett. Längst in i bostaden ligger ett rofyllt sovrum, nymålat i den trendiga kulören S2502-Y som skapar harmoni och lyfter fram fina sekelskiftesdetaljer.

Lägenheten disponeras enligt följande

Entré
+
En tung massiv träport stänger bruset på Skanstorget ute och lugnet lägger sig innanför. I trapphuset på innergården går du tre lätta trappor upp och en stor hall hälsar dig välkommen hem. Här står två platsbyggda garderober och för den som önskar så ryms ytterligare förvaringsmöbel. Hallen är tillräckligt stor för att inredas som ett litet hemmakontor för den som vill utnyttja varje kvadratmeter till fullo. Ett stort fönster släpper in dagsljus i rummet där väggarna är vitmålade, golvet består av vackra vitpigmenterade furubrädor i original.

Badrum
+
Från hallen nås badrummet som även det är stort för att tillhöra en sekelskifteslägenhet. Helkaklat i tidlösa färger, mörkgrått klinkers och vitt kakel. Utrustat med WC, handfat och badkar som självklart kan bytas ut till dusch för den som önskar. Gott om plats för tvättmaskin och torktumlare finns också, antingen i badrummet eller i den lilla klädkammaren/förrådet som nås från badrummet.

Kök/Vardagsrum/Balkong
+
Kanske är social planlösning ett uttjatat begrepp men det är precis vad som beskriver den här bostaden. Ett vitt, handtagslöst, stramt kök integrerat i vardagsrummet som i övrigt är klassiskt sekelskifte. Med samma ljusa brädgolv som i hallen, vitmålade väggar och stuckatur som ramar in med en rosett i taket som pricken över i. I rummet ryms ett matbord för minst 4 personer, soffa och TV-möbel. Den maskinella utrustningen i köket består av spis, ugn, kyl/frys och diskmaskin.
Vardagsrummet har utgång till den nästan 7 kvm stora balkongen som vetter mot den lugna gården. Storleken gör att man kan sitta flera personer även här eller kanske du föredrar ett hav av växter istället.

Sovrum
+
Har gott om förvaring i garderobsvägg och fullstor dubbelsäng med tillhörande sängbord och ändå känns det inte trångt. Även detta rum vetter mot gården vilket bäddar för god nattsömn. Säljaren har låtit måla om inför försäljningen och valt en trendig kulör som också är den perfekta sovrumsfärgen. Ihop med brädgolven, som är i otroligt bra skick med tanke på att dem är i original, bidrar kulören till ett skönt lugn i rummet.

Ansvarig Mäklare

Malin Tulldahl

Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 12

malin@alvhem.com

Förening

Brf Skanstorget i Göteborg

Brf Skanstorget i Göteborg är en stor och populär förening som år 2001 förvärvade de fyra fastigheterna med adress Skanstorget 3-6. Fastigheterna är byggda runt förra sekelskiftet och består av fyra flerbostadshus i fyra till fem våningar. Föreningen upplåter 66 lägenheter med bostadsrätt, 2 lägenheter med hyresrätt samt 13 lokaler/förråd som står för en stor del av föreningens intäkter. Byggnadernas totala yta är 5 477 kvm, varav 4 649 kvm utgör lägenhetsyta och 828 kvm lokalyta. I föreningen finns tvättstuga, cykelförråd, gemensamhetslokal och ett styrelserum. Föreningen är medlem med 3,15 % i Annedal Sopsug Samfällighetsförening.

Föreningens ekonomi
Brf Skanstorget i Göteborg har en god ekonomi där ca 28 % av föreningens intäkter kommer från hyresintäkter. Under 2008 ombildades en hyresrätt där föreningen fick in ca 2 mkr. Förra året, 2016, sålde föreningen ytterligare två av hyresrätterna för totalt ca 6 mkr. Föreningens kvarstående hyresrätter kommer att stärka ekonomin ytterligare den dagen de avyttras. De långfristiga skulderna uppgår till ca 26,6 miljoner kr enligt årsredovisningen 2016, vilket motsvarar ca 5 000 kr i lån/kvm boyta. Föreningen har så pass bra ekonomi att man i december 2015 valde att bjuda medlemmarna på en avgiftsfri månad. Inga avgiftshöjningar finns planerade i dagsläget.

Utförda renoveringar:
Listan kan göras lång över renoveringar som föreningen har utfört på sina fastigheter. Styrelsen är mycket mån om att fastigheterna ska hållas i gott skick och behålla sin äldre karaktär. Nedan är ett utdrag ur årsredovisningen på de renoveringar som har utförts, för mer detaljerad information, se årsredovisningen.
Huskroppen på nr 3 och 4 grundförstärktes 1997. Trapphus renoverades 2002-2003. Ny tvättstuga 2003. Renovering av föreningens badrum genomfördes under 2004. Mellan 2005-2006 gjordes en fasadrenovering med nya portar på hus 3 och 4 och renovering av balkonger. En återvinningsstation, taktätning och OVK (obligatorisk ventilationskontroll), gjordes 2014. Under 2008 har ett balkongprojekt genomförts där medlemmarna själva bekostade de 38 nya balkongerna. Man har även satt upp nät över bergväggen mot Nilssonsberg. 2010 bytte man portar, renoverade en lokal samt bytte delar av taket. 2010-2012 såg man över värmesystemet, fräschade upp källaren samt fogade om gårdssidan på samtliga hus. Under 2013 renoverades hissen på Skanstorget 4 A. Då byttes även ytterdörren till lokalen där Burgersson hyr. Under 2013 byttes också en torktumlare i föreningens gemensamma tvättstuga ut. Uppgradering av fibernät gjordes också 2013, för bredbandsuppkoppling (1000MB/S). Ny avloppsrensning/spolning och avloppsfilmning gjordes 2014. Även ny OVK (obligatorisk ventilationskontroll). Man målade alla fönsterbleck i samtliga byggnader och man bytte TV-leverantör från Com hem till Canal Digital. 2015 byggde man nytt barnvagnsrum på 6:ans gård, omfattande fönsterrenovering utfördes på samtliga byggnader och en del fuktproblem har åtgärdats i trapphus på 6A och B. 2016 har det byggts 6 nya balkonger som har bekostats av lägenhetsinnehavaren själv, hissar på 3A och 6A har renoverats, en del fönster och balkongdörrar har byts ut och automatiska dörröppnare har installerats på portarna. Man har även lagat och tvättat fasaderna.

Kommande renoveringar:
Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2010 och sträcker sig 30 år framåt. Man räknar med att avsätta ca 900 000 kr/år för kommande underhåll. Man har precis påbörjat renovering av samtliga trapphus. Arbetet kommer att löpa under hösten och beräknas vara klart runt årsskiftet.
Längre fram i tiden kan man behöva grundförstärka Skanstorget 5 och 6 (Skanstorget 3 A och B, samt 4 är redan grundförstärkta). Man gör kontroller vartannat år, senaste mätningen var hösten 2015 och då visades ingen förändring av grunden därför behövs inga åtgärder i dagsläget. Nästa mätning ska göras under 2017.
Föreningen undersöker möjligheten att omvandla lokaler och råvindar till lägenheter. Dessa latenta tillgångar skulle inbringa en stor mängd likvida medel för föreningen. En förstudie har inletts som innefattar grundförstärkning, gårdsrenovering samt konvertering av vindar.

Övrigt
Gemensam tvättstuga finns i gårdshuset på nr 4 och nr 5. Där finns fyra maskiner, två torktumlare och två torkskåp. Detta kan vara stans bästa tvättstuga, vilken annan tvättstuga klarar av 12 tvättar på 2 timmar? Tvättid bokas elektroniskt, antingen via tavlan (wallpad) i tvättstugan eller via dator/mobil/surfplatta.
Föreningen har ett eget återvinningsrum för återvinning av tidningar, flaskor, batterier med mera.
Till lägenheten hör ett vindsförråd.
Fastigheten har tillgång till kabel-TV genom Canal Digital. Grundutbudet av TV-kanaler ingår i avgiften. TV-utbudet finns både som analogt och digitalt (Kanal 1, 2 och 4 som HD). En styck digitalbox ingår/tillhör lägenheten. Föreningen har ett eget fibernätverk för bredband som levereras av Ownit. I avgiften ingår 1000 mb/s. Föreningen har också ett förmånligt avtal med Ownit gällande IP-telefoni.
Föreningen tillhandahåller inga egna parkeringsplatser. Däremot finns möjlighet att köpa boendekort (M5), för mer information se; www.goteborg.se/trafikkontoret. Skanstorget mittemot huvudentrén erbjuder bra parkeringsmöjligheter.
HSB sköter den ekonomiska förvaltningen och styrelsen tar själva hand om den tekniska förvaltningen med hjälp av konsulter när det behövs.
Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade genom Länsförsäkringar.
Föreningens policy för andrahandsuthyrning är att i möjligaste mån tillåta att hyra ut till andrahandshyresgäster där styrelsen inte anser att föreningen kan komma till skada eller att giltigt skäl finns. Juridisk person kan nekas medlemskap i föreningen.
Överlåtelseavgift betalas av säljaren.
Läs gärna mer om föreningen på deras hemsida; http://www.brfskanstorget.se/skanstorgetigoteborg/

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1887-1907

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 2-glas

Energiprestanda: 151 kWh/m2 enligt energideklaration utförd 2009-01-09 00:00