Skanstorget 4 B

Stor trea med allt man kan önska av ett sekelskifteshem. Extremt välbevarade detaljer, rum i fil och 3,40 i takhöjd. Check i rutorna för bredband, brädgolv och balkong också!


Skanstorget 4 B

Bostadsrätt

3 + kök

94kvm

4659 kr/mån

2 av 5 (ej hiss)

Enligt överenskommelse

4 975 000 kr

Andelstal: 1.91253% Lägenhetsnr: 55 Driftkostnader: 6064 kr/år varav El: 4064 kr / Försäkring: 2000 kr / Personer i hushåll: 3

Planlösning

Rum för rum

Allmänt
+
Få platser i Göteborg är så starkt förknippade med historia som området vid Skanstorget. Med rötter från 1600-talet, och ståtliga kulturminnet Skansen Kronan i blickfånget, är området en välkänd plats för alla göteborgare.

Torget binder samman stadsdelarna Linné, Haga och Vasastaden, och de som bor längs Skanstorget har nära till restauranger, inredningsbutiker och blomsterhandel. Någon minuts promenad bort ligger Da Matteo, som serverar stans godaste kaffe, och utanför porten finns Burgersson med ambitiöst tillagade hamburgare. Längre upp på gatan finns också Tre Indier, Spisa, Bistro Italiano och Lilla Jameson, som alla bidragit till att lyfta Övre Husargatan till en ny gastonomisk nivå.

En bit bort breder omtyckta Linnégatan ut sig och runt hörnet kan du botanisera i Hagas små butiker och gemytliga cafékultur. Snedda ner bakom Handelshögskolan och du når Vasagatan på bara några minuter. Söker du avkoppling och rekreation finns både Slottsskogen och Botaniska Trädgården att tillgå.

Visst skulle du vilja bo mitt i allt detta livets goda? Då så. På snygga adressen Skanstorget 4 B har Alvhem Mäkleri nu nöjet att presentera en sekelskiftestrea om 94 kvadrat med rum i fil, balkong, kakelugn och en mängd vackra sekelskiftesdetaljer. Brädgolv i original och takhöjd på 340 centimeter - precis som det ska vara.

Sammanfattningsvis blir detta ett osedvanligt vackert hem i Göteborgs just nu mest attraktiva stadsdel. Dessutom: förutom en lägenhet i bra skick, så har du här chansen att bli medlem i en sedan länge etablerad bostadsrättsförening i bästa läge. Brf Skanstorget har tagit mycket väl hand om sin fastighet och i den närmaste framtiden finns endast löpande underhåll på agendan.

Hall
+
Praktisk hall med gott om plats för avhängning och hallmöbel. Den enorma takhöjden bidrar till ett riktigt gott första intryck. På golvet finns de vackra originalbrädorna bevarade. De har på senare år slipats och oljats in med hårdvaxolja för att ge karaktär och kontrast mot väggarna, som är målade i en svagt grå nyans. Brädgolven löper vidare genom den inre hallen, som med sina platsbyggda originalgarderober rymmer hela familjens kläder.

Badrum
+
Till vänster om entrén ligger badrummet som renoverades i föreningens regi 2004. Badrummet är fräscht med vitt kakel på väggarna samt grå linoleummatta på golvet. Trots att badrummet är av det mindre slaget ryms ändå ett badkar. Övrig badrumsinredning är wc-stol, handfat och förvaring i form av ett vägghängt skåp. Grannen i lägenheten under har låtit bygga ut badrummet mot hallen, vilket borde vara möjligt även i denna lägenhet.

Kök
+
Här vill vi gärna berätta lite om just denna lägenhets unikt fina planlösning. Övriga lägenheter i trappuppgången har stängt mellan kök och matsal, men här är det fritt flöde från köket, genom matsalen, vardagsrummet och ända bort till sovrummet. Kontakten mellan kök och övriga lägenheten blir därmed mycket bra.

Köket går i vitt, rostfri diskbänk, diskmaskin, kyl/frys och fläktkåpa. Arbetsbänkar i valnöt och spis från Bosch i svart utförande. I köket finns plats för ett mindre matbord, medan middagarna med fördel intas i matsalen bredvid.

Matsal / sovrum
+
Plats för ett stort matbord med tillhörande stolar eller ett sovrum, det avgör du. Kakelugnen bidrar till en varm och ombonad känsla. Även här ligger fina brädgolv, stuckatur modell maffig och riktigt stora fönster garanterar ljuset. Så luftigt, så mysigt, så mycket sekelskifte!

Vardagsrum
+
Ett rum som inte gör någon besviken. Vardagsrummet är ljust tack vare söderläget, de rejäla fönsterna och pardörrarna till balkongen. Sekelskiftet gör sig väl påmint i det här rummet som är utsmyckat från golv till tak. Stuckaturen och takrosettens utformning är något utöver det vanliga och de höga fotlisterna, djupa fönsternischerna och gjutjärnselementen gör detta till det ultimata sällskapsrummet. Rummet är lättmöblerat tack vare sin storlek så här är det bara att låta fantasin flöda.

Balkong
+
Balkongen nås som sagt genom pardörrar, är hela sju kvadratmeter rymmer både utemöbler och diverse planteringar och växter.

Sovrum
+
Här ryms enkelt en fullstor dubbelsäng med tillhörande sängbord, ytterligare förvaringsmöbel, läshörna eller skrivbord för den som önskar. Rummen vetter mot gården vilket gör det tyst och Brädgolven är de samma även här med höga trösklar och pampiga pardörrar som skiljer rummen åt.

Till lägenheten hör ett vindsförråd på cirka 8 kvm. Bredband via fiber ingår i månadsavgiften.

Förening

Brf Skanstorget i Göteborg

Brf Skanstorget i Göteborg är en stor och populär förening som år 2001 förvärvade de fyra fastigheterna med adress Skanstorget 3-6. Fastigheterna är byggda runt förra sekelskiftet och består av fyra flerbostadshus i fyra till fem våningar. Föreningen upplåter 66 lägenheter med bostadsrätt, 2 lägenheter med hyresrätt samt 13 lokaler/förråd som står för en stor del av föreningens intäkter.

Byggnadernas totala yta är 5 477 kvm, varav 4 649 kvm är lägenhetsyta och 828 kvm lokalyta. I föreningen finns tvättstuga, cykelförråd, gemensamhetslokal, barnvagnsrum och ett styrelserum. Föreningen är medlem med 3,15 % i Annedal Sopsug Samfällighetsförening.

Föreningens ekonomi
Brf Skanstorget i Göteborg har en god ekonomi där ca 28 % av föreningens intäkter kommer från uthyrda lokaler i gatuplan. Under 2008 ombildades en hyresrätt där föreningen fick in ca 2 mkr. 2016, sålde föreningen ytterligare två av hyresrätterna för totalt ca 6 mkr. Föreningens kvarstående hyresrätter kommer att stärka ekonomin ytterligare den dagen de avyttras. De långfristiga skulderna uppgår till ca 26,6 mkr enligt årsredovisningen 2017, vilket motsvarar ca 5 000 kr i lån/kvm boyta. Föreningen har så pass bra ekonomi att man i december 2015 valde att bjuda medlemmarna på en avgiftsfri månad. Inga avgiftshöjningar finns planerade i dagsläget.
Föreningen har ett eget investerat kapital om 8,2 mkr relaterat till tidigare försäljningar av hyresrätter som ska användas för att amortera av befintliga lån vid en eventuell ränteuppgång.

Utförda renoveringar
Listan kan göras lång över renoveringar som föreningen har utfört på sina fastigheter. Styrelsen är mycket mån om att fastigheterna ska hållas i gott skick och behålla sin äldre karaktär. Nedan är ett utdrag ur årsredovisningen på de renoveringar som har utförts, för mer detaljerad information, se årsredovisningen.
Huskroppen på nr 3 och 4 grundförstärktes 1997.
Trapphus renoverades 2002-2003.
Ny tvättstuga 2003. Renovering av föreningens badrum genomfördes under 2004.
Mellan 2005-2006 gjordes en fasadrenovering med nya portar på hus 3 och 4 och renovering av balkonger.
En återvinningsstation, taktätning och OVK (obligatorisk ventilationskontroll), gjordes 2014.
Under 2008 har ett balkongprojekt genomförts där medlemmarna själva bekostade de 38 nya balkongerna. Man har även satt upp nät över bergväggen mot Nilssonsberg.
2010 bytte man portar, renoverade en lokal samt bytte delar av taket.
2010-2012 såg man över värmesystemet, fräschade upp källaren samt fogade om gårdssidan på samtliga hus.
Under 2013 renoverades hissen på Skanstorget 4 A. Då byttes även ytterdörren till lokalen där Burgersson hyr. Under 2013 byttes också en torktumlare i föreningens gemensamma tvättstuga ut. Uppgradering av fibernät gjordes också 2013, för bredbandsuppkoppling (1000MB/S).
Ny avloppsrensning/spolning och avloppsfilmning gjordes 2014. Även ny OVK (obligatorisk ventilationskontroll). Man målade alla fönsterbleck i samtliga byggnader och man bytte tv-leverantör från Comhem till Canal Digital.
2015 byggde man nytt barnvagnsrum på 6:ans gård, omfattande fönsterrenovering utfördes på samtliga byggnader och en del fuktproblem har åtgärdats i trapphus på 6A och B. 2016 har det byggts 6 nya balkonger som har bekostats av lägenhetsinnehavaren själv, hissar på 3A och 6A har renoverats, en del fönster och balkongdörrar har byts ut och automatiska dörröppnare har installerats på portarna. Man har även lagat och tvättat fasaderna.

Kommande renoveringar: Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2010 och sträcker sig 30 år framåt. Man räknar med att avsätta ca 900 000 kr/år för kommande underhåll. Under hösten 2017 har man renoverat samtliga trapphus. Längre fram i tiden kan man behöva grundförstärka Skanstorget 5 och 6 (Skanstorget 3 A och B, samt 4 är redan grundförstärkta). Man gör kontroller vartannat år, senaste mätningen var 2017 och då visades ingen förändring av grunden, därför behövs inga åtgärder i dagsläget.
Föreningen undersöker möjligheten att omvandla lokaler och råvindar till lägenheter. Dessa latenta tillgångar skulle inbringa en stor mängd likvida medel för föreningen. En förstudie har inletts som innefattar grundförstärkning, gårdsrenovering samt konvertering av vindar.

Övrigt
Gemensam tvättstuga finns i gårdshuset på nr 4 och nr 5. Där finns fyra maskiner, två torktumlare och två torkskåp. Detta kan vara stans bästa tvättstuga, vilken annan tvättstuga klarar av 12 tvättar på 2 timmar? Tvättid bokas elektroniskt, antingen via tavlan (wallpad) i tvättstugan eller via dator/mobil/surfplatta. Föreningen har ett eget återvinningsrum för återvinning av tidningar, flaskor, batterier med mera. Till lägenheten hör ett vindsförråd. Fastigheten har tillgång till kabel-TV genom Canal Digital. Grundutbudet av tv-kanaler ingår i avgiften. tv-utbudet finns både som analogt och digitalt (Kanal 1, 2 och 4 som HD). En digitalbox ingår/tillhör lägenheten. Föreningen har ett eget fibernätverk för bredband som levereras av Ownit. I avgiften ingår 1000 mb/s. Föreningen har också ett förmånligt avtal med Ownit gällande IP-telefoni. Föreningen tillhandahåller inga egna parkeringsplatser. Däremot finns möjlighet att köpa boendekort (M5), för mer information se; www.goteborg.se/trafikkontoret. Skanstorget mittemot huvudentrén erbjuder bra parkeringsmöjligheter.
HSB sköter den ekonomiska förvaltningen och styrelsen tar själva hand om den tekniska förvaltningen med hjälp av konsulter när det behövs. Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade genom Länsförsäkringar. Föreningens policy för andrahandsuthyrning är att i möjligaste mån tillåta att hyra ut till andrahandshyresgäster där styrelsen inte anser att föreningen kan komma till skada eller att giltigt skäl finns. Juridisk person kan nekas medlemskap i föreningen. Överlåtelseavgift betalas av säljaren. Läs gärna mer om föreningen på deras hemsida; http://www.brfskanstorget.se/skanstorgetigoteborg/

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1887-1907

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 2-glas

Energiprestanda: Ingen deklaration har utförts

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!