Risåsgatan 5

Charmig och välplanerad sekelskiftestvåa på 62 kvm belägen i en välhållen fastighet anno 1900. En mängd vackra originaldetaljer bevarade såsom stuckaturer, kakelugn, listverk, tilltagen takhöjd & brädgolv. Renoverat badrum samt stirent kök. Nära till den nyrenoverade innergården. Mkt stabil BRF!


Risåsgatan 5

Bostadsrätt

2 + kök

62kvm

2860 kr/mån

1.5 av 5 (ej hiss)

Enligt överenskommelse

3 400 000 kr

Andelstal: 2.58% Lägenhetsnr: 10 Driftkostnader: 4500 kr/år varav El: 3000 kr / Försäkring: 1500 kr / Personer i hushåll: 2

Rum för rum

Allmänt
+
På Risåsgatan 5, i en vacker sekelskiftesfastighet, ligger denna charmiga, välplanerade och fint renoverade tvåa om 62 kvadratmeter. Den sparsamma trafiken på den enkelriktade gatan utanför gör det svårt att tro att man är i en storstad. Lägenheten erbjuder vackra och välbevarade sekelskiftesdetaljer, så som höga fotlister, stuckatur och takrosetter. Genomgående brädgolv i hela lägenheten. Här finns även ett rymligt kök med plats för både matlagning och social samvaro. Ljuset letar sig in genom de höga fönstren och ramar in lägenhetens alla rum. Stort, smakfullt och nyrenoverat badrum med tvättmaskin.
Lägenheten är klar och det är bara att flytta in. Om man önskar kan man öppna upp mer mellan rummen. Lägenhetens två entréer ger möjlighet att stänga den ena och på så sätt skapa en stor och lyxig walk in closet. Lägenheten är belägen en våning upp utan insyn från gatan och närheten till den nyrenoverade innergården gör att den verkligen är enkel att nyttja. Föreningen är stabil och välskött med hyresintäkter om ca 30 %. Föreningen har planer på att sälja råvinden för att på så sätt förbättra ekonomin ytterligare.

Med Skansen Kronan som blickfång i nordväst och grönskande Slottsskogen i sydost ligger Linnés kanske mest kontinentala kvarter. Frågan är om du kan få bättre grannar? Färskt bröd på morgnarna från surdegsbageriet Alvar och Ivar och när kvällen kommer kan du handla underbara dumplings på Dubbel Dubbel.
Några kvarter bort breder grönskan i Slottsskogen ut sig. Den omtyckta parken har använts till rekreation och motion i över hundra år och är ett mycket populärt tillhåll. Några minuter bort ligger vackra naturreservatet Änggårdsbergen med snirkliga promenadstigar som långsamt sträcker sig upp för berget och bjuder på en hänförande utsikt över Göteborg. Här finns även prisade Botaniska Trädgården som anses vara en av de ledande i världen. Packa picknickkorgen, bred ut en filt och njut av naturens vackra lugn.

Hall
+
Lägenheten har två entréer och två hallar; en från Risåsgatan men även en som leder direkt ut mot den fina innergården och Kastellgatan. Möjligheten finns att endast nyttja den ena vilket skulle kunna göra att man kan få till extra med förvaring eller varför inte bygga en walk in closet. Hallen från Risåsgatan har plats för avhängning och en stor skjutdörrsgarderob från Elfa ger plats åt hela familjens kläder samt för övrig förvaring så som städutrustning och lakan/handdukar. Golvet består av ett vitpigmenterat brädgolv som är genomgående i hela lägenheten.

Vardagsrum
+
Med fönster ut mot lugna Risåsgatan ligger det pampiga vardagsrummet med generös takhöjd på ca 3,1 meter, vacker stuckatur, takrosett, gjutjärnselement, höga fotlister och fina listverk. Rummet erbjuder gott om plats för socialt umgänge i form av soffgrupp, tv-möbel. Väggarna är målade i en kulör som framhäver listverk och stuckatur. I ena hörnet står en vacker kakelugn från år 1900, den är inte i bruk idag men går troligtvis att sättas i bruk igen. Utredning hålls på i skrivandes stund. Genom två höga fönster strömmar ljuset in från söder.

Kök
+
Köket kommer från kvalitativa HTH. Det är rymligt, vitt, stilrent och väl genomtänkt.
Vita handtagslösa skåp och lådor skapar en stilren känsla, ett kök som döljer alla funktioner och smälter snyggt in i hemmet. Högklassiga material gör det mycket tåligt och erbjuder matlagning på hög nivå. Tålig bänkskiva av stenkomposit med halvnedsänkt diskho och planlimmad induktionshäll, ovan sitter en effektiv fläkt. Här finns även en varmluftsugn. Dolt bakom de stilrena luckorna finns både kyl/frys och diskmakin.
Här finns plats för ett matbord med 4-6 st sittplatser och har man stora middagar så får det plats fler ändå. Samtliga vitvaror kommer från kvalitativa Siemens.

Badrum
+
Badrummet totalrenoverades för ett par år sedan av fackmän. Då höjde man taket vilket gjorde badrummet avsevärt mycket luftigare och rymligare, man fann även ett utrymme i väggen mot köket vilket gjorde att man vann ytterligare lite yta.
Stilrena val gjordes med ljusgrått klinker på golvet och vitt kakel på väggarna. Nedsänkt handfat i en bänkskiva av betong ger karaktär åt rummet. Under finns både förvaring och en tvättmaskin från AEG. Givetvis finns det golvvärme och handdukstork i detta kompletta badrum.

Sovrum
+
Väl avskilt från lägenhetens sociala delar finner ni sovrummet. Dess kvadratiska yta och dess tilltagna storlek gör det lätt att möblera. Här ryms både en dubbelsäng, skrivbord och byrå. Två höga fönster i söder släpper in rikligt med ljus. Väggarna är målade i en bruten vit nyans och golvet pryds av vitbehandlat massivt brädgolv. Direkt utanför sovrummet finner ni en stor skjutdörrsgarderob med gott om förvaring.

Ansvarig Mäklare

Jim Wetterling

Partner/ Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 17

jim@alvhem.com

Förening

Brf Risken

Bostadsrättsföreningen Risken förvärvade den vackra hörnfastigheten Kommendantsängen 7:9 med adresserna Kastellgatan 12/Risåsgatan 5
år 2000. Den välskötta fastigheten uppfördes 1900 och har sedan förvärvet varsamt renoverats med stort fokus på de ursprungliga detaljerna. Föreningen upplåter 27 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lägenhet och 4 lokaler med hyresrätt. Byggnadens totalyta uppgår till 2 750 kvm, varav 2 363 kvm utgör lägenhetsyta och 387 kvm lokalyta.

Ekonomi
Belåningen i föreningen är förhållandevis låg och föreningens lokaler samt lägenheten med hyresrätt utgör en intäktskälla om ca 29 % av de totala intäkterna. Hyresrätten, en 2:a om ca 57 kvm, ligger som en latent tillgång och kommer att förstärka ekonomin ytterligare när den avyttras. Det finns även möjlighet att sälja av föreningens vind och detta är något som aktivt diskuteras just nu. Om man på sikt säljer vinden kommer föreningens ekonomi att bli extremt god! Taxeringsvärdet uppgick 2014/15 till ca 45,5 mnkr varav byggnad utgör ca 23 mnkr och mark ca 22 mnkr. Det finns inga planer på att höja avgifterna. Föreningens långfristiga skulder uppgår till 13,2 mnkr med en rak amortering om 209 280 kr/år. Lånen är uppdelade i 4 delar med en snitträntaunder 2% och en genomsnittlig räntebindnings- samt kapitalbindningstid om 2 år.

Genomförda renoveringar
Åren 1977-1978 skedde en större renovering av fastigheten. Då putsades fasaden om och under dessa år skedde också ett stambyte (rör och el) och gårdsbjälklaget förstärktes. 1996 renoverades balkongerna, 2001 renoverades kökstrapphusen och taket målades om. 2002 - 2004 målades fönstren om och 2005 fuktisolerades husgrunden mot gatan. 2009 byggdes 12 nya balkonger mot Risåsgatan. Dessa bekostades av medlemmarna själva och påverkade inte föreningens ekonomi. Under 2011 och 2012 har nya portar och lås installerats. Även takfläktarna har bytts ut och under 2013 har trapphuset målats om. Under 2014 färdigställdes renoveringen av innergården som fått ett helt nytt utseende med nytt förhöjt bjälklag och utrymme under för planteringar, sittgrupper och lekplats. Här finns också möjlighet att parkera cykeln. Under 2014 har man också målat om trapphusen som vetter åt innergården. Förra året gjordes en fasadrenovering och huset har fått sig ett fint lyft.

Kommande renoveringar
Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2016 och som sträcker sig fram till 2046. Inga större kostsamma underhåll inom snar framtid. Det som ligger närmst tillhand är att göra en översyn av fönstren mot innergården. Portarna mot innergården ska bytas ut.

Övrigt
Lägenhetsförteckningen samt den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC. Den tekniska förvaltningen sköts av styrelsen. Trappstädningen sköts av ett externt företag så det finns inga åtaganden som medlemmarna måste göra. Några gånger per år anordnas gårdsfester med de trevliga grannarna. Många av dessa har bott länge och känner väl till huset. Överlåtelseavgift betalas av köparen. Fastigheten står stabilt på berg och föreningen äger marken som huset står på. Det finns därmed inga problem med tomträttsavgäld.

På baksidan av huset ligger föreningens gemensamma innergård som nyligen genomgått en totalrenovering. Innergården har fått nytt bjälklag, planteringar, sittgrupper och lekplats. Här finns också möjlighet att parkera cykeln skyddat under gården.

Boendeparkering gäller i området, ca 635 kr/mån (www.trafikkontoret.goteborg.se).

Grundutbud av kabel-tv samt bredband via bredbandsbolaget.

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1900

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 2-glas

Energiprestanda: Ingen deklaration har utförts

Bor du i något av områdena vi arbetar i? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!