Plantagegatan 15

Extremt ljus och luftig trea på fjärde våningen i vackert sekelskifteshus. Utsikt mot Oscar Fredriks kyrka, två balkonger, brädgolv och fungerande kakelugn. Nytt, stort sällskapskök. Stabil brf med långt gångna planer på att sätta in hiss i fastigheten.


Plantagegatan 15

Bostadsrätt

3

4702 kr/mån

4 av 5 (ej hiss)

91kvm

Rum för rum

Allmänt
+
Erkänn att du nån gång stått vid foten av Oscar Fredriks kyrka, blickat upp mot sekelskifteshusen och tänkt "där uppe skulle man bo".
Nu kan drömmen bli verklighet. Redan kommande torsdag-söndag du välkommen till fantastiska adressen Plantagegatan 15. Läget är högt: fjärde våningen, skicket är skönt: nytt kök och brädgolv med patina.
I slutet av gatan där den som bredast och ljuset som mest generöst, ligger kyrkan som när den restes var stadens högsta byggnad. I dag är Oscar Fredriks kyrka ett blickfång, ett mäktigt landmärke som fortfarande fascinerar.

För dig som gillar att bo högt och ha koll på omgivningen har trean i brf Plantagegatan 13-15 mycket att erbjuda. Eller vad sägs om två balkonger, fungerande kakelugn, två riktigt bra sovrum - och ett nytt kök med tvättavdelning. Så häng med in i 15-porten och sedan första till vänster. I trappan på väg upp förstår man att detta är ett ovanligt välbevarat hus från början av förra seklet. Vackra tidstypiska smidesräcken leder upp till två massiva pardörrar med spröjs och profilerade snickerier.

Föreningen har långt framskridna planer på att bygga in hiss, plats finns i det enorma schaktet i mitten.

Hall
+
Lägenheternas pardörrar håller som bäst på att moderniseras med ett brand- och ljudisolerande skikt. På detta monteras tidstypiska speglar, vilket gör att dörrarna behåller sin stil. Väl inne i hallen slås man av ljuset, det känns också att man trätt in i en ovanligt välbevarad sekelskiftestrea. Brädgolv och blågrå väggar.

Vardagsrum
+
Lägenhetens hjärta och mitt. Så stort, så otroligt go känsla. Brädgolv från 1895 och fortfarande i fantastiskt fint skick. Blågråväggar, ljusgrå snickerier och så den enorma takhöjden. I ena hörnet står en praktpjäs, tillverkad av skickliga kakelugnsmakare från tiden då Oscar II var kung över Sverige och Norge. Från vardagsrummet når du en relativt nyuppsatt balkong (2013). Dubbla glasade dörrar, trätrall på golvet och smidesräcket som snyggt ramar in alltihop. Apropå dubbeldörrar: även in mot stora sovrummet är det dubbla spegeldörrar.

Kök
+
Här har nuvarande ägare gjort underverk. 90-talsinredningen åkte ut och in kom ett kök för 2020-talet. Kontrasten mellan den ljusa marmorskivan och den mörka inredningen är slående. Vitvaror från Electrolux (ugn, induktionshäll, fläkt och diskmaskin) och Samsung (kyl och frys i fullhöjd). Den seriösa renoveringen fulländas genom en stor platsbyggd förvaringsvägg med bland annat tvättmaskin / torktumlare och praktiskt städskåp. Plats för många stora middagar (går lätt att sitta 10 pers i köket) runt bordet. För ännu större sällskap går det att ha ett matsalsbord även i vardagsrummet.

Sovrum 1
+
De två rummen mot Plantagegatan badar i ljus tack vare det höga söderläget. Det stora sovrummet rymmer såväl dubbelsäng som sittgrupp. Brädgolv och grågröna väggar. Dubbeldörrar in till det mindre sovrummet.

Sovrum 2
+
I dag bor familjens minsting här, men för den som behöver ett arbetsrum funkar rummet utmärkt som det också. Härifrån har man access till lägenhetens andra balkong. Man kan här från fjärde våningen följa hur södersolen förflyttar sig mot väst och hur fasaden på Oscar Fredriks Kyrka skiftar i färg beroende på solens styrka. På den mörka tiden på dygnet är kyrkan underbart upplyst, detta kan för den tålmodiga bli ett dag- och natt- långt skådespel. Därnere på gatan ser man också hur cafégästerna solar sig på populära Café con Leches uteservering. Eftersom balkongen ligger i ett nästintill rakt söderläge kan solen åtnjutas från morgon till kväll. Karaktären på balkongen är som i övriga huset, fint bevarat smidesjärn som är nyligen målat och renoverat.

Toalett
+
När toaletter och duschar inrättades i huset någon gång under 1900-talet första hälft, valdes en yteffektiv lösning med separat toalett och dusch. Ytorna har renoverats under sent 90-tal och är således inte av allra senaste modell, men är uppdaterade och fortfarande fräscha och funktionella. Vill man skapa sig ett större badrum finns flera möjliga lösningar, se ett exempel på den alternativa planskissen. Vi kan också tipsa om att flera i huset med stor framgång fått till ännu större badrum.

Övrigt
+
Föreningen har en gemensam innergård med grill och utemöbler samt cykelförvaring. Intill har grannföreningen en lekplats, boulebana mm som också går att nyttja. Via innergården nås den lättbokade tvättstugan som är fräscht renoverad. I denna lägenhet finns en kombinerad tvättmaskin och torktumlare, vilket gör att man kan tvätta dygnet runt om man vill. För den som önskar så har föreningen tillgång att hyra en festlokal av grannföreningen för en mindre kostnad. Kabel-tv från Comhem ingår i avgiften och bredband finns att tillgå via Comhem. Till lägenheten hör ett förråd på vinden om ca sex kvm.

Ansvarig Mäklare

Tony Henschel

Partner / Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 13

tony@alvhem.com

Assisterande Mäklare

Sara Wibréus

Partner / Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 15

sara@alvhem.com

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!