Plantagegatan 13

Drömlik 3,5:a med två soliga balkonger i vackert hus med utsikt mot Oscar Fredriks kyrka. Luftigt renoverade rum i fil och möjlighet till tre sovrum om man vill. Genomgående brädgolv, ljusa ytskikt, originalfönster, stuckaturer, pardörrar och planlösning med fönster åt söder och väster. Renoverat kök och badrum. Ej hiss.


Plantagegatan 13

Bostadsrätt

3.5 + kök

106kvm

5277 kr/mån

4 av 5 (ej hiss)

Enligt överenskommelse

5 950 000 kr

Andelstal: 5.70684% Lägenhetsnr: 107/1401 Driftkostnader: 5100 kr/år varav El: 3600 kr / Försäkring: 1500 kr / Personer i hushåll: 2

Rum för rum

Allmänt
+
Modern fingerfärdighet möter sekelskiftesandan. Med finess och utan att tappa fokus på de vackra detaljer som hörde vårt förra århundrade till, har Alvhem nöjet att presentera denna drömlika 3,5:a med två soliga balkonger i rätt väderstreck. Perfekt för dig med önskemål om många rum och ett boende som passar allt från den stora familjen till dig som kanske jobbar hemma, har mycket besök, eller bara helt enkelt söker en vacker lägenhet med ett extremt fint läge i Linné. Luftiga och ljusa rum i fil med stora originalfönster släpper in rikligt med sol från söder och det höga läget är en garanti för ett oslagbart ljusinsläpp. Den tilltagna takhöjden och de bevarade sekelskiftesdetaljerna gör att man förälskar sig i detta hem så fort man satt sin fot i hallen. Hela lägenheten har genomgått en totalrenovering och fokus har lagts på att bevara originalcharmen utan att gå miste om dagens krav på funktion. Både köket och badrummet är renoverade och den genomgående "rundgående" planlösningen gör detta hem oerhört socialt. För den stora familjen kan tre sovrum skapas genom att enkelt sätta upp en vägg och för den som gillar kakelugnar finns det möjlighet att sätta in det med.

Läget på Plantagegatan kan knappast bli bättre. I slutet av gatan där den är som bredast och ljuset är som rikligast bor man med ett av Göteborgs vackraste landmärken som blickfång - Oscar Fredriks Kyrka. Öppenheten och det sydvästliga läget gör att man kan njuta av storstadslivets rika utbud fyra trappor ner men samtidigt känna närheten till grönskan som kantar kyrktornen och eftermiddags- och kvällssolens strålar. Adressen Plantagegatan 13 utgörs av en vacker sekelskiftesfastighet med anor från 1906 och med en lång och spännande historia. Järntorget, Kungshöjd och Vasastan ligger bara ett par kvarter bort och hela området är lite som en "stad i staden", där man i matväg kan gå jorden runt på fyra kvarter. Den fina torghandeln i Saluhallen Briggen bildar tillsammans med allt runt omkring en magisk atmosfär.

Hall
+
Redan i trappan på väg upp förstår man att detta är ett gammalt välbevarat hus från det förra seklet. Vackra tidstypiska smidesräcken leder upp till två massiva pardörrar med glasade partier, spröjs och profilerade snickerier. Väl inne i lägenhetens hall slår hjärtat nästan en frivolt. Om det är den gedigna rymdkänslan eller klinkergolvet från Marrakech Design får vara osagt. Det mönstrade klinkerplattorna i milda naturnära toner är utan tvekan ett vinnande koncept i detta hem. Väggarna är målade i en vit nyans och som en förlängning av klinkergolvet löper massiva ljusbehandlade plank vidare in i alla rum. De förra ägarna lade mycket tid och kraft på sitt hem i form av en totalrenovering och detta märks onekligen i alla detaljer. Hallen är uppdelad i två sektioner, den första sektionen är perfekt för avhängning och hallmöbel. Den inre hallen med det ljusa brädgolvet binder samman stora delar av lägenheten med ingång till både sovrum, vardagsrum, badrum och allrum.

Sovrum
+
Till höger från hallen nås det rum som idag används som master bedroom. Det man direkt slås av är det obeskrivliga ljuset. Fönsterpartiet med överljus och spröjs, täcker i stort sett hela kortsidan av rummet och gör att sovrummet fullkomligt strålar. Föreningen avslutade för en tid sedan en omfattande fönsterrenovering, där mycket energi har lagts till att bevara originalkaraktären i form av beslag, spröjs mm. De ljusbehandlade brädgolven och de målade väggarna i en bruten nyans, förstärker känslan av fräschör och rymd. Låt blicken vandra mot taket och njut av den vackra stuckaturen och takrosetten. Vackra pardörrar avskiljer sovrummet från vardagsrummet. Förvaringsmöjligheter finns i form av fyra stående garderober. I ena hörnet har det stått en kakelugn en gång i tiden. Rökkanalerna finns kvar och vill man så skall det gå att sätta in en kakelugn på nytt. Sovrummet leder ut till en av lägenhetens två balkonger. Härifrån kan man följa hur södersolen förflyttar sig mot väst och hur fasaden på Oscar Fredriks Kyrka skiftar i färg beroende på solens styrka. På den mörka tiden på dygnet är kyrkan underbart upplyst, detta kan för den tålmodiga bli ett dag- och natt- långt skådespel. Därnere på gatan ser man också hur cafégästerna solar sig på populära Café con Leches uteservering. Eftersom balkongen ligger i ett nästintill rakt söderläge kan solen åtnjutas stora delar av dagen och kvällen. Det höga läget och öppningen mot väster bogar för sol hela dagen. Karaktären på balkongen är som i övriga huset, fint bevarad med smidesjärn som är målat och renoverat.

Vardagsrum
+
Klassiskt i fil med sovrummet ligger vardagsrummet, avskilt med en spegeldörr i par. Även detta ett ljusets rum, med två stora och mycket vackra fönsterpartier med överljus i söderläge, på samma sätt som sovrumsfönstren, nyligen renoverade med originalkaraktär. De ljusmålade väggarna och vitbehandlade brädgolven ger tillsammans med söderläget en magisk rymd. Rummet är rymligt, här får både en stor sittgrupp plats men även en läshörna och tv-möbel. Sekelskiftesdetaljer som stuckatur, takrosett och höga fotlister är fint bevarade. Det höga läget gör att solen lyser upp rummet på ett underbart sätt. Precis som i sovrummet har det stått en kakelugn i ena hörnet och vill man så kan man även här sätta in en på nytt. kvar och vill man så skall det gå att sätta in en kakelugn på nytt.

Badrum
+
Ett väldisponerat badrum som totalrenoverades enligt konstens alla regler 2010. Perfekt anpassat och genomtänkt med både dusch, vägghängd wc-stol, handfat med översittande spegel och en lyxig jacuzzi. Inbyggda hyllor och handdukstork visar att inget är lämnat åt slumpen. Väggarna är kaklade med cremefärgade lite större kakelplattor och golvet pryds av orientaliska plattor från Marrakech Design (plattan Voltaire i ljusblå och brun ton). Underliggande golvvärme gör det varmt att gå på och infällda spotlights med dimmer ger ett behagligt ljus. Dimra ner och tappa upp ett bad - det känns nästan som man är på SPA. En tvättmaskin tar hand om tvätten och en trevlig detalj är att ovanför dörren till badrummet sitter ett fönster (överljus) som ger bra naturligt ljus. Detta naturliga ljus fungerar bra som ett komplement till de spotlights som finns infällda i taket.

Allrum/Matsal
+
Till vänster sett från den inre hallen ligger ett stort rum som idag används som matsal eftersom det ligger i fil med köket. Här ryms ett stort matbord för många gäster och kontakten med både kök och vardagsrum gör denna lägenhet perfekt för social samvaro i goda vänners lag. Ett brett fönster mot innergården släpper in rikligt med ljus och faktum är att rummet år så stort att det går att dela av. En granne i huset har låtit dela av rummet genom att sätta upp en vägg. Väggarna är ljusmålade och taket ramas in av vacker stuckatur med takrosett. På golvet ligger samma massiva brädgolv som i övriga rummen. Den tredje kakelugnen stod i detta rum när huset byggdes och precis som i vardagsrummet och sovrummet går det att sätt in en här med.

Kök
+
Ett ovanligt trevligt och välplanerat stort sällskapskök som inbjuder till matlagning och socialt umgänge. Hela köket totalrenoverades av de förra ägarna 2010, då fokus låg på att skapa en miljö där det praktiska hushållsarbetet och en social samvaro kombineras. Allt är väldigt stilrent, luckor och skåp går i högblankt vitt med köksö och goda förvaringsmöjligheter. Ovanför bänkskivan av vit laminat sitter en glasmosaik som snyggt lyses upp av downlights. Den maskinella utrustningen består av en svart kyl/frys (sidebyside med ismaskin), inbyggd diskmaskin, inbyggd micro, en extra bred induktionshäll, varmluftsugn samt en översittande fläkt. Hällen erbjuder god arbetsyta men gör också det möjligt att umgås i köket medan maten tillagas Via glasade pardörrar nås lägenhetens andra balkong som verkligen utnyttjas till max. Det raka skyddade västerläget mot gården ger en lugn och solig miljö samt en fin kontrast till den andra balkongen som erbjuder en vy mot gatan och stadsbilden. Denna balkong byggdes relativt nyligen och har bidragit till att gränsen mellan ute och inne effektivt suddats ut. Intill balkongdörrarna finns ytterligare ett litet fönster som troligtvis tillhörde ett kallskafferi en gång i tiden. Detta fönster släpper tillsammans med övriga glaspartier in kvällssolen och gör även denna del av lägenheten ovanligt ljus. Väggarna är målade i en vit nyans och golvet pryds av vitbehandlade massiva brädor.

Sovrum/Arbetsrum/Walk-in closet
Intill köket finns ett mindre rum med många möjligheter. Idag används det som arbetsrum men har tidigare använts som walk-in closet. Många av grannarna använder rummet som barnrum eller gästrum. Väggarna är nymålade i vitt och golvet består även här av vitbehandle plank. Ett trevligt, stort fönsterparti in mot gården ger en fin vy och ger ett lugn soligt läge.

Övrigt
+
Föreningen har en gemensam innergård med grill och utemöbler samt cykelförvaring. Intill har grannföreningen en lekplats, boulebana mm som också går att nyttja. Via innergården nås den lättbokade tvättstugan som är fräscht renoverad. I denna lägenhet finns en tvättmaskin vilket gör att man kan tvätta dygnet runt om man vill. För den som önskar så har föreningen tillgång att hyra en festlokal av grannföreningen för en mindre kostnad. Kabel-tv från Com Hem ingår i avgiften och bredband finns att tillgå via Com Hem. Till lägenheten hör ett förråd beläget på vinden om ca 9 kvm. I området gäller boendeparkering (boendekort M, se www.trafikkontoret.goteborg.se) eller så får man ställa sig i kö till p-plats i närliggande garage (som kostar från ca 750 kr och uppåt).

I lägenhetsförteckningen står lägenheten som 3 rum + kök.

Ansvarig Mäklare

Sandra Guerrero

Partner / Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 11

sandra@alvhem.com

Assisterande Mäklare

Sara Wibréus

Partner / Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 15

sara@alvhem.com

Förening

Brf Plantagegatan 13-15

Brf Plantagegatan 13-15 äger den välbevarade fastigheten Masthugget 1:4, vilken består av två vackra sekelskifteshus uppförda 1895 (Plantagegatan 15 av byggherren Nathan Persson) och 1906 (Plantagegatan 13 av byggherren Johan A Andersson). Ovanligt mycket av originalkaraktären finns bevarad i fastigheterna och föreningen som består av 20 lägenheter med bostadsrätt, arbetar aktivt för att bevara dem i dess ursprungliga skick. Utöver de 20 lägenheterna äger föreningen fyra attraktiva lokaler, samtliga uthyrda i dagsläget.

Ekonomi
Föreningens ekonomi bedöms som stabil, med hänsyn till att fastigheten är i gott skick (mycket renovering har genomförts under senare år) i relation till belåningen om ca 8,2 mnkr per 2015-12-31. Detta kan även ställas i relation till fastigheternas taxeringsvärde om ca 30 mnkr. Föreningen strävar efter att vara lågt belånade och amorterade under 2011 drygt 1 mnkr. De fyra lokalerna är en viktig del av föreningens intäkter och står för drygt 22 % av den totala omsättningen. I dagsläget finns inga beslutade avgiftsförändringar.

Utförda renoveringar
Fastigheterna har under senare år genomgått omfattade renoveringar. Under 2010/2011 har en stor fönsterrenovering genomförts, detta för att bl. a sänka föreningens värmekostnader. Mycket kraft har lagts för att bibehålla den ursprungliga känslan (i form av beslag, bevarandet av originalglas mm) samtidigt som man har bytt ett av glasen till isolerglas för komforten och för att minimera ljudnivån. Samtidigt renoverades balkongerna mot Plantagegatan samt taket. Värmeexpansionskärl har flyttats från vinden ner till källaren och de medlemmar som önskat har haft möjlighet att låta renovera sina rökkanaler för att kunna använda befintlig kakelugn/kamin eller installera sådan. Under 2013 byggdes balkonger in mot gården, vilka bekostades av respektive bostadsrättshavare genom ett kapitaltillskott. Grundförstärkning utfördes av Wallenstam 2003/2004. Kontinuerliga mätningar har sedan utförts under 2004, 2006, 2007, 2009 och 2014. Ingen av dessa mätningar har påvisat några ytterligare sättningar. Under 1994 genomfördes ROT-renovering (med bl a stambyte). Inga större renoveringar utfördes under 2016. Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig från 2013-2033.

Kommande renoveringar
Man har länge diskuterat en eventuell exploatering av föreningens stora vindar och man har anlitat en extern arkitekt samt projektledare som gjort en förstudie för att driva projektet vidare. Inga beslut är i dagsläget fattade gällande en eventuell vindsbyggnation. Just nu undersöker man om man behöver förstärka gården inför en eventuell flytt av vindsförråd ner till gården med anledning av vindsprojektet.

Övrigt
Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Länsförsäkringar. HSB sköter den ekonomiska förvaltningen samt lägenhetsförteckningen. En gång på hösten och en gång på våren har respektive medlem åtagande att städa trapphuset. Föreningen har även har städhjälp övriga månader för trapphuset samt tvättstugan en gång var 14:e dag.

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1906

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 2-glas delvis lågemission

Energiprestanda: 165 kWh/m2 enligt energideklaration utförd 2009-12-03 00:00

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!