Övre Husargatan 23 A

Renoverad & mycket ljus sekelskiftestrea belägen i vacker fastighet utan insyn. Pampiga rum i fil, varav ett tornrum & stort socialt kök intill vardagsrum. Brädgolv, stuckaturer, takrosetter, välvda fönster & pardörrar. Renoverat badrum med tvättmaskin. Goda förvaringsmöjligheter & fritt läge. Bredband ingår i avgiften.


Övre Husargatan 23 A

Bostadsrätt

3 + kök

81kvm

4727 kr/mån

1.5 av 5 (hiss finns)

Enligt överenskommelse

4 950 000 kr

Andelstal: 3.6% Lägenhetsnr: 01011/1101 Driftkostnader: 5000 kr/år varav El: 3500 kr / Försäkring: 1500 kr / Personer i hushåll: 2

Planlösning

Rum för rum

Allmänt
+
Det är något speciellt med hörnhuset på Kastellgatan 23/Övre Husargatan 23. Liksom merparten av husen på denna gata har denna byggnad anor från det förra sekelskiftet. Den tidens attribut har förstås en självklar plats även i detta hus. Dock är denna byggnad ovanligt vackert bevarad. Varsamt renoverad med största kunskap och respekt. Fast förankrad i 1800-talets självklara elegans blir detta hem till en fristad för dig som söker det lilla extra. Med det bästa av Linné runt knuten och stadens puls i väggarna, lägger kombinationen av smakfullt sekelskifte och en oerhört genomtänkt planlösning grunden till en hemtrevlig atmosfär. Höga fönster åt öster i sällskapsrummen i fil släpper in förmiddagssolen och det öppna läget mot Övre Husargatan ger en obefintlig insyn tack vare avsaknaden av byggnader mittemot. Det fria läget är ovanligt i innerstaden då man nästan alltid har ett hus framför sig. En mängd gamla sekelskiftesdetaljer finns vackert bevarade i form av stuckaturer, pardörrar, spegeldörrar, takrosetter, höga fönster med rundad båge och bevarade brädgolv. Detta hem är som gjort för dig som älskar att ha stora middagar i goda vänners lag eller helt enkelt bara värdesätter ett stort kök!

Hela Kastellgatan sjuder av liv, från Sveaplan till Skanstorget, och känns nästan som en liten stad i staden. Övre Husargatan har fått ett rejält lyft och så även Sveaplan runt hörnet som utvecklas till piazza med träd och uteserveringar. Längs Kastellgatan trängs ett rikt utbud av små charmiga kvartersbutiker samt det numera väletablerade surdegsbageriet Alvar och Ivar som erbjuder nygräddat bröd alla dagar i veckan. Du behöver inte gå många meter för helgbrunchen då amerikanska och femtiotalsinspirerade Egg & Milk huserar i markplan alldeles utanför porten. En tvärgata bort ligger Linnégatan med alla uteserveringar och några kvarter bort njuter många göteborgare av härliga Slottsskogen och vackra naturreservatet Änggårdsbergen med snirkliga promenadstigar som långsamt sträcker sig upp för berget och bjuder på en hänförande utsikt över Göteborg. Här finns även prisade Botaniska Trädgården som anses vara en av de ledande i världen.

Hall
+
Ett tydligt gångstråk visar vägen fram till husets port. Utanför trängs soldyrkande brunchgäster på Egg & Milks uteservering. Det är fart och fläkt och den kontinentala känslan är påtaglig. Väl inne i trapphuset slås man av att detta är en välskött förening med hiss som stannar på varje halvplan. Två trappor upp välkomnar en stilren hall som är charmig till formen med oregelbundna väggar och spännande vinklar. Infällda spotlights med dimmer lyser snyggt upp de släta vitmålade väggarna och det klinkerklädda golvet i orientaliskt mönster. Rakt fram finns en klädkammare som byggts in med spegelskjutdörrar och till höger om entrén finns plats för avhängning. Hallen erbjuder även plats för en byrå eller annan sittmöbel. Ljuset flödar in från både vardagsrummet och sovrummet mot innergården.

Kök
+
Det vi ofta saknar i de äldre husen är ett stort kök där man kan umgås med gästerna medan maten tillagas. Det vanliga är att köken är små med plats för ett litet bord för 2-4 personer. I detta hem kan vi glatt konstatera att köket är stort och renoverat med plats för ett rejält matbord för 10 personer. Själva köksdelen löper i vinkel med vita profilerade luckor i form av över- och underskåp och en bänkskiva av en stenliknande laminat. Ovanför arbetsbänken sitter ett rött mosaikkakel. Den maskinella utrustningen består av en kyl/frys i borstat stål, en inbyggd micro, integrerad diskmaskin, induktionshäll med varmluftsugn och översittande fläkt. Väggarna är målade i en bruten grågrön nyans som fint framhäver de välvda fönstren, stuckaturen, snickerierna och det inbyggda originalskåpet som idag används som städskåp. Två höga fönster mot Övre Husargatan i öster släpper in rikligt med ljus och gör att köket bokstavligen badar i sol hela morgonen och förmiddagen. Vackra pardörrar avskiljer köket från vardagsrummet.

Vardagsrum
+
Vardagsrummet är luftigt och ljust tack vare två höga fönster med rundad båge och den tilltagna takhöjden. Det fria läget med himlen och grönskan mittemot är oerhört rogivande för att vara så centralt. Detta rum är som gjort för socialt umgänge och närheten till köket gör att man gärna drar sig hit in efter middagen. Vacker och mycket välbevarad stuckatur med takrosett ramar tillsammans in de gråmålade väggarna. De bevarade brädgolven ger tillsammans med den höga takhöjden den rätta sekelskifteskänslan. Vardagsrummet erbjuder plats för både soffa, soffbord, fåtölj och en byrå. Golvet pryds av massivt origibalbrädgolv.

Sovrum
+
Hur många drömmer inte om att sova i ett tornrum med fönster åt två väderstreck? Detta rum är verkligen något utöver det vanliga med bevarad stuckatur, takrosett, höga fotlister och bevarade pardörrar. De oregelbundna väggarna skapar en unik atmosfär och fönstren erbjuder en utsikt bort mot Annedalsparken och Slottsskogens grönska. Väggarna målades om 2016 i en mullvadsfärgad nyans och golvet pryds av slipat originalbrädgolv. Två stående garderober erbjuder förvaring tillsammans med en byrå. Dessa står på golvet och kan enkelt tas bort om man vill.

Lugnt beläget sovrum med fönster mot innergården i väster. Om sommaren står fönstret ofta öppet utan att man störs av det centrala läget. Idag används rummet som ett barnrum men här ryms också en dubbelsäng med tillhörande nattduksbord. Längs ena väggen finns stående garderober för bästa förvaring. Tre av väggarna är målade i vitt och den fjärde är målad i en ljuslila nyans (2017). I samband med renoveringen lades ett massivt brädgolv in.

Badrum
+
Badrummet renoverades av fackmän 2009 och har vita kaklade väggar och en sandfärgad klinker på golvet. I ena hörnet finns en dusch som omsluts av glasade väggar och intill den en vit kommod med handfat och översittande spegelskåp. Intill kommoden finns en wc-stol med ett extra väggskåp för ytterligare förvaring och i ena hörnet står en tvättmaskin. I taket sitter infällda spotlights och över spegelskåpet sitter en vägglampa.

Övrigt
+
Bredbandsbolaget TV T-1 Bas ingår med 15 kanaler och 3 HD-kanaler tillsammans med 100 Mbit bredband i avgiften (värde ca 540 kr). Föreningens tvättstuga ligger på vinden och erbjuder fin utsikt över takåsarna. Tvättstugan är lättbokad och utrustad med tre tvättmaskiner från Miele, två torktumlare, en mangel samt ett torkrum. Då många har egna maskiner i lägenheterna är det lätt att få tvättid. På baksidan av fastigheten finns en gemensam lummig innergård med utemöbler och grill där de boende kan umgås. Här finns också cykelparkering och sandlåda för de små. Gården fick ny belysning under detta år. Till lägenheten medföljer ett vindsförråd om ca 10 kvm.

Föreningen tillhandahåller inga egna parkeringsplatser. Däremot finns möjlighet att köpa boendeparkering för parkering i området (www.trafikkontoret.goteborg.se).

Ansvarig Mäklare

Sandra Guerrero

Partner/Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 11

sandra@alvhem.com

Assisterande Mäklare

Andreas Lundberg

Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 06 62

andreas@alvhem.com

Förening

Brf Sveaborg

Brf Sveaborg äger den vackra hörnfastigheten Kommendantsängen 5:9 med adresserna Övre Husargatan 23 och Kastellgatan 23. Fastigheten bebyggdes 1896. Att sträva efter äkta material var något man gjorde på 1890-talet. Husen uppfördes ofta i natursten vilket ledde till att de blev dyrare och mer påkostade. Man utformade taksiluetterna på fantasifulla sätt med torn och gavelrösten, och fasadfärgerna var mildare. Beige, brunrosa, gulvitt eller grått var vanliga färger som alla gick bra ihop med den sten som användes. Det förekom inmurade kakelplattor eller glaserat tegel som dekorativa detaljer. De välvda fönstren med en T-formad mittpost var målade med tunn lasyrfärg i mörkt grågrönt, varmt grå eller mörkt brunt.

Brf Sveaborg är en välskött och stabil förening. Man förvärvade fastigheten redan 1986 och föreningen består av 26 lägenheter med bostadsrätt och 3 lokaler med hyresrätt. I lokalerna bedrivs ett café, frukost- och lunchrestaurang (Egg & Milk + Café Svea) samt en fotobutik. Byggnadens bostadsyta uppgår till 2 206 kvm och lokalytan till 295 kvm.

Genomförda renoveringar
Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig mellan 2013-2028. Hela fastigheten genomgick en stor så kallad ROT-renovering 1985. Då byttes bland annat el- och vattenstammar. Under åren har styrelsen arbetat aktivt med att hela tiden underhålla och förbättra fastigheten. De senaste åren har följande åtgärder gjorts:

2009 utfördes första etappen av norra tornet Övre Husargatan - Nordenskiöldsgatan. Då byttes även portlåsen ut och medlemmarna fick nya nycklar.
2010 gjordes andra etappen enligt plan. Under den pågående renoveringen konstaterades att balkongerna och tornfundamenten var i så dåligt skick att även detta åtgärdades.
2010 brandbesiktning och OVK.
2012 färdigställdes de sista åtgärderna av föreningens fasadrenovering som innefattade invändig renovering i uppgång 23 A samt slutförande av åtgärder på balkonger i uppgång 23 B. Modernt miljörum byggdes.
2013 gjordes en grundlig fastighetsbesiktning samt uppdatering och förbättring av föreningens underhållsplan.
2013 installerades nya lampor på vinden.
2014 Renoverades trappan i 23 B-uppgången.
2014 byttes vissa portlås ut och medlemmarna fick nya nycklar (andra gången, första gången gjordes 2009).
2015 ny belysning på gården och stammarna spolades
2017 Installerades säkrare lås på alla ytterportar och brytskydd på gemensamma innerdörrar.

Styrelsen har under året arbetat regelbundet med informationsflödet genom att skicka ut medlemsutskick samt genom att aktivt använda föreningens e-postkonto för effektiv korrespondens med medlemmarna.

Kommande renoveringar;

I skrivande stund renoveras samtliga fasader, balkonger, fönster och tak. Även en ny OVK-besiktning kommer att utföras under 2018.

Föreningen har låtit utföra sättningsmätningar de senaste åren och sättningstaken förblir låga. Om en grundförstärkning kommer att bli nödvändig på sikt så har den engagerade styrelsen fört diskussioner om att delfinansiera ett sådant projekt mot att man exploaterar vinden på sikt.


Ekonomi
Under året så har den engagerade föreningen omförhandlat lån på 7,2 MKR vilket har resulterat i en förmånlig rörlig ränta. Intäkterna till föreningen består till en betydande del av hyror från de tre affärslokalerna. Ca 22 % av den totala omsättningen kommer från dessa, vilket självklart är en stor tillgång för föreningen. De långfristiga skulderna uppgår i dagsläget till ca 22 MKR. Avgifterna höjdes med 1 % från 1 Januari 2016. Inga beslutade avgiftsförändringar i dagsläget. Föreningen har låtit göra en långtidsbudget som sträcker sig fram till 2025.

Övrigt
SBC sköter den ekonomiska och tekniska förvaltningen. I övrigt sköter styrelsen lägenhetsförteckningen. Föreningen anlitar ett företag för den löpande fastighetsskötseln och ett annat för städning av trapphusen. Två gånger om året anordnas städdagar. Föreningen äger marken som fastigheten står på och påverkas således inte av höjd tomträttsavgäld.

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1896

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 3-glas

Energiprestanda: 177 kWh/m2 enligt energideklaration utförd 2009-10-26 00:00

Bor du i något av områdena vi arbetar i? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!