Övre Djupedalsgatan 11 D

Oerhört charmig trea med stor smidesbalkong om ca 5 kvm, knäpptyst & unikt belägen mot en grönskande stor "äng". Öppen planlösning. Många charmiga sekelskiftesdetaljer bevarade så som brädgolv, stuckaturer, takrosetter & fina listverk och fungerande kakelugn. Stark förening!


Övre Djupedalsgatan 11 D

Bostadsrätt

3 + kök

72kvm

3429 kr/mån

1 av 4 (ej hiss)

4 800 000 kr

Andelstal: 2.33% Lägenhetsnr: 00023 Driftkostnader: 3600 kr/år varav El: 2400 kr / Försäkring: 1200 kr /

Rum för rum

Allmänt
+
Hemtrevlig och kvadratsmart trea med öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Belägen på första våningen mot lugn innergård samt Kråkängen. Tack vare suterrängläget känns det som man är högre upp i huset. Stor balkong som du når från köket. Balkongen vetter åt Parken. Solen är här från tidig morgon till sen kväll.
Fungerande kakelugn och två bra sovrum. Fina originaldetaljer från förra seklet finns bevarade i form av generös takhöjd, stuckaturer, takrosetter och vackra brädgolv. Hela lägenheten andas en charm utöver det vanliga. Det gör inte saken sämre att lägenheten ligger i en gammal förening med god ekonomi. Framtiden för föreningen ser sanslöst bra ut då stora lokalytor kommer att säljas ut. I föreningen finns även en övernattningslägenhet med bastu. Föreningen har även odlingslotter som finns att tillgå.

Från lägenhetens kök, vardagsrum och balkong har man direkt utsikt mot Kråkängsparken, en okänd oas mitt i Linnés brusande stadsliv. Kråkängen är en 4 000 kvadratmeter stor park mellan Nordhemsgatan, Prinsgatan, Vegagatan och Övre Djupedalsgatan som varken syns eller anas från gatan. Faktum är att Kråkängen, trots att den har funnits i närmare 150 år, är en välbevarad hemlighet som bara de som bor i kvarteret har tillgång till. Förr kallades den "Änga" eller "Ängen i Kråkestan" och var de boendes egen sommaridyll för picknick, lek och spel. I dag är den en härlig mötesplats för alla grannar med uteplats, bänkar och grill. Kråkängen blir också en skyddad och bilfri plats för barnen att leka på.
Oavsett säsong går det att finna ro bland spännande träd och växter som valnöt, doftjasmin och näsduksträd. Mycket ätbara bär och frukter så som vinbär, mullbär, krusbär och plommon. Skillnaden mellan stillheten här inne och gatulivet utanför är påfallande - många säger att det känns som att kliva in i en annan värld när porten mot gatan stängs.

Till lägenheten hör två vindsförråd på ca 10 kvm totalt.

Hall
+
Ett tydligt gångstråk över den väl omhändertagna gården visar vägen fram till husets port. När porten slår igen bakom ryggen tystnar storstadssorlet och man slås av hur oerhört välskött och mysigt allt verkar vara. Om sommaren står planteringarna i full blom och det finns en mängd utemöbler att nyttja. Efter att ha passerat trapphuset i originalutförande välkomnar en mycket stilfullt renoverad hall med tapetserade väggar, generös takhöjd och avhängningsmöjligheter till vänster om entrén. Golvet består av såpade brädgolv. Hallen blir lite av en avdelare mellan lägenhetens sociala och privata delar. Redan här känns det att detta är ett hem med charm utöver det vanliga och man vill genast se mer!

Kök och vardagsrum.
+
Följer du hallen åt vänster kommer du sömlöst in i nästa rum. Det här är verkligen hjärtat av lägenheten. Tidigare har det funnits en vägg mellan köket och vardagsrummet, idag är den nedtagen vilket skapat denna fantastiska öppna planlösning.
Rummet, som är på nästan 40 kvadratmeter, har två fönster och balkong som vetter åt Kråkängsparken. Underbara såpade brädgolv binder samman rummen.
Allt man kan önska får plats här, det går att duka upp för långbord utan begränsningar. Ena hörnet pryds av en kakelugn som dessutom fungerar alldeles utmärkt.
Köket har gjorts om och förändrats av nuvarande ägare med nya luckor i valnötsträ. Komplett utrustat med integrerad diskmaskin, induktionshäll, kyl/frys och varmluftsugn (från Siemens)


Sovrum / Arbetsrum
+
Direkt in till höger i hallen ligger det första av lägenhetens sovrum. Väggarna är tapetserade med en tapet från Hanna Werning och på golvet ligger det såpade brädgolvet. En av väggarna följer trapphusets rundning och ger en charmig oregelbunden form åt detta rum som känns genomtänkt in i minsta detalj.
En dubbelsäng ryms här så valmöjligheterna är många! När man är i sovrummet inser man snabbt hur ovanligt det är att bo mellan två tysta innergårdar men ändå bara ett stenkast från Linnégatans rika utbud.

Sovrum
+
Väl avskilt från lägenhetens sociala delar ligger det större sovrummet som är tilltaget och luftigt. Två höga fönster mot söder, och en av föreningens gårdar, släpper in rikligt med ljus som lyser upp det massiva brädgolvet från när huset byggdes. Färgtonerna är genomtänkta och ger en harmonisk och rogivande känsla. Väggarna är vitmålade och rummet är inramat av den vackra stuckaturen och de höga profilerade golvlisterna. Här finns plats för både dubbelsäng med tillhörande nattduksbord, en fåtölj och byrå. Och man kan få plats med en rejäl garderobslänga om man önskar. Det tysta läget gör att man somnar lugnt om natten.

Badrum
+
Badrummet renoverades av tidigare ägare 2009. Snyggt stilrent med svartvitt klinker lagt i schackrutigt mönster. Vit kakel på väggarna. Här finns badkar, wc, kommod och handdukstork. Byter man ut badkaret mot dusch så bör man få plats med en tvättmaskin.

Ansvarig Mäklare

Jim Wetterling

Partner/ Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 17

jim@alvhem.com

Förening

Brf Kråkängen

Bostadsrättsföreningen Kråkängen förvärvade fastigheten Olivedal 3:26 redan 1984. Föreningen är därmed en av de äldsta i Linnéområdet. I föreningen finns 44 lägenheter med bostadsrätt samt 9 lokaler med hyresrätt. Byggnaden som uppfördes 1906 har en totalyta om 2 996 kvm varav 2 845 kvm utgör lägenhetsyta och 151 kvm utgör lokalyta. Brf Kråkängen är en mysig och levande förening med många eldsjälar och god grannsämja. Detta syns inte bara i den välskötta ekonomin utan också på alla gemensamhetslokaler och välskötta gårdar.


Ekonomi
Nyckeltalen talar sitt tydliga språk, Brf Kråkängen är en av Linnés mest stabila föreningar. De långfristiga skulderna uppgår till endast 2 988 kr/lån/kvm bostadsyta, vilket motsvarar totala lån på knappt 8,5 mnkr. Nu i mars löpte ett av lånen ut som sedan tidigare var bundet med en relativt hög ränta vilket nu, efter omförhandling, gör att räntekostnaden sjunker ytterligare. Likviditeten är också god då föreningen har en stabil kassa. Fastighetens taxerade värde uppgick 2015 till 46,5 mnkr. I dagsläget är det inga ändringar av avgift planerade.
Föreningens hobbylokaler ligger i suterräng ut mot Kråkängsparken och det ligger i föreningens plan att omvandla dessa till lägenheter. Ytan är på ca 250 kvm och planen är att bygga ett par större lägenheter. Man har under de senaste tre åren gjort ett gediget förarbete vilket är väl förankrat hos medlemmarna och vid informationsmöte för alla medlemmar ansåg alla deltagande medlemmar att styrelsen ska fortsätta arbetet med försäljningen. Det sista hyreskontraktet löper ut i mitten av 2019 så det är först då försäljning och byggstart kan äga rum. Man fick in anbud under 2015/2016 på råytan på runt 5 Mnkr (med tanke på att det ligger 2 år framåt i tiden bör man kunna få in ytterligare högre anbud).
Föreningen har även stora vindsutrymmen som man ev. kan sälja för att sedan kunna omvandla till lägenheter eller låta de som bor högst upp bygga upp i etagé. Om det skulle vara möjligt skulle det inbringa en fin intäkt till föreningen, både som likvida medel men också ökade årsintäkter. Med andra ord har föreningen flera dolda tillgångar och en ljus framtid att vänta om man förvaltar det väl.

Genomförda renoveringar
Nedanstående åtgärder har genomförts och i huvudsak finansierats med egna medel: Rörstamsbyte 1976, elstamsbyte 1976, nya säkerhetsklassade lägenhetsdörrar 2004. Ett omfattande renoveringsarbete genomfördes 2004 avseende källare och gård. Installation av nya radiatorer och fönsterbrädor i 11A/B gjordes 2008/2009. Under 2008 gjordes även byte av fönster i gatuhuset 11 A/B samt omputsning av fasaden mot gatan i 11 A/B. Omdränering utanför dessa uppgångar mot söder har också gjorts. Under 2012 har de horisontella stammarna i källarplan relinats samt synliga rör har bytts ut mot nya plaströr, de vertikala stammarna har besiktigats och är i gott skick. Under 2016 har alla fönster mot innergården bytts ut. Balkonger har byggts mot innergården, något som respektive lägenhetsinnehavare bekostade själv. Under 2016 göts betonggolv i cykelkällaren. Under 2017 har OVK gjorts, nya tryckstyrda takfläktar har installerats och porten har genomgått en renovering.

Kommande renoveringar
Föreningen har en underhållsplan från företaget Rejäl som sträcker sig fram till 2043. Fönstren som vetter mot Kråkängsparken kommer troligtvis att bytas ut i samband med försäljningen av lokalytan mot parken. I agendan ligger även trapphusrenovering.
Underhåll som är beslutat och som kommer genomföras under 2017 är ny VS pump, nya radiatorventiler, nya termostater och injustering av värmesystemet. I planen ligger att måla om taken 2018.

Övrigt
De boende disponerar över ett flertal gemensamhetslokaler såsom två tvättstugor, gästlägenhet/festlokal, bastu med dusch/WC och snickarrum. Inte mindre än sju lokaler finns att hyra för egen hobbyverksamhet. Gästlägenheten/festlokalen är inredd med kök, tv, sängar, bastu, dusch och toalett. Gästlägenheten/festlokalen kostar 200kr/tillfälle att hyra och är mycket uppskattad av föreningens medlemmar. Idag är lokalen fri att disponera efter bokning.
Föreningen har dessutom tillgång (samfällighet) till en stor barnvänlig grönskande park, "Kråkängen" (www.krakangen.se), med bl.a fina planteringar, grillplatser, sittgrupper, sandlåda och gunga - en skyddad oas med gott om plats för både avkoppling och lek - mitt inne i stan! Här finns också en stor innergård med många sittplatser som flitigt utnyttjas. Cykelrum finns i källaren 9C-D och barnvagnsrum intill soprummet vid uppgång 9A.
Föreningen har små odlingslotter utanför huvudentrén. Så brinner du för odling så har du möjlighet att odla blommor och kryddor här.

Föreningen äger marken som fastigheten står på och påverkas därmed inte av tomträttsavgäld.

Boendeparkering gäller i området, M4 kostar 635kr/mån. På Nordhemsskolan kan man teckna två olika typer av perkeringskort, antingen "dagkort", vardagar 8-17, 840 kr/mån. Eller "nattkort", vardagar 17-08 + helger, 300 kr/mån.
Möjlighet finns även till parkeringsplats i närliggande garage, där kostar en plats 800-1000 kr (extern kö).

Grundutbudet från Comhem ingår i avgiften. Bredband kan fås via Comhem

Trappstädning sköts av de boende genom ett rullande schema.

SBC sköter den ekonomiska förvaltningen och lägenhetsförteckningen åt föreningen. Den tekniska förvaltningen och fastighetsskötseln sköts av föreningen i egen regi. Gå gärna in på föreningens hemsida för mer information, brfkrakangen.se

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1906

Ventilation: Fjärrvärme

Fönster: 2/3-glas

Energiprestanda: Ingen deklaration har utförts