Olivedalsgatan 18

Bo som bäst på en av Linnés mest attraktiva adresser. Här erbjuds en etta ca 35,5 kvm med en mängd bevarad charm i form av vitmålat brädgolv, originalsnickerier och vackra bevarade fönster. Förening med exceptionellt god ekonomi. Endast 1431 kr i avgift inkl. bredband. Hiss finns


Budgivare 1
2 650 000 kr
2017-12-13 15:23
Visa budhistorik

Olivedalsgatan 18

Bostadsrätt

1 + kök

35.5kvm

1431 kr/mån

2 av 5 (hiss finns)

2 850 000 kr

Andelstal: 1.84328% Lägenhetsnr: 27 Driftkostnader: 4100 kr/år varav El: 2500 kr / Försäkring: 1600 kr / Personer i hushåll: 1

Rum för rum

Allmänt
+
Tjugotalet är känt för sin sparsmakade stil vilket verkligen har bevarats i detta hem. Med fokus och känsla för det estetiska, fint hantverk & stort engagemang har lägenhetsinnehavarna låtit skapa ett hemtrevligt boende. Samtliga ytskikt, badrum & kök är i väldigt gott skick efter smakfulla renoveringar. Blandningen mellan det nya och ursprungliga gör lägenheten mycket tilltalande.

Föreningen är en historia i sig. Med sin långa bakgrund och exceptionellt goda ekonomi utgör den en av de stabilaste och starkaste föreningarna i Göteborg. Och dess siffror talar verkligen sitt tydliga språk. En extremt låg belåningsgrad kombinerat med goda intäkter från lokaler är ett vinnande koncept. Avgifterna har sänkts - i flera omgångar och bredband ingår i avgiften. Trots fastighetens utmärkta läge mitt i Linné bjuds de boende på en avkopplande gårdsmiljö. Hur många innergårdar kan skryta med vinbärsbuskar, plommon- och äppelträd? Dessutom finns Slottsskogens alla promenadstråk, Botaniska trädgården och det vackra naturreservatet i Änggårdsbergen alldeles i närheten.

Redan i trapphuset slås du av hur välhållen denna 20-talsfastighet är. Trappräcke, dörrar, hiss och färgskala är alla varsamt renoverade och skänker den strama känsla som man eftersträvar i ett hus från den här tidsepoken. På varje våningsplan finns de karaktäristiska små vädringsbalkongerna, perfekt för en klaffstol och en kopp kaffe. Läget mot söder är optimalt under årets ljusa månader.
På tredje våningen (med hiss) ligger en ovanligt trivsam etta. Lägg därtill klassiska 20-talsdetaljer så som höga fönster, platsbyggda skåp, original lister etc.

Hall
+
Hallen som möter dig bjuder på vita väggar, en väl tilltagen takhöjd och klassiskt vitmålade brädgolv. Plats för avhängning av jackor, skor och väskor finns till vänster om entrédörren. En bit in i lägenheten breddas hallen och ger utrymme för en arbetsplats eller ytterligare förvaring. Det finns även en rymlig garderob bredvid köksdörren.

Kök
+
Rakt fram från hallen öppnar köket upp sig. Här har den nuvarande ägaren valt att behålla den charmiga 20-talsstommen med rejäla luckor och höga överskåp. Dessa har sedan kombinerats med ett mönstrat kakel och en köksbänk i kompositsten. Köksmaskinerna består av gasspis med ugn, fläkt samt kyl och frys som är undangömda i ett vackert original skafferi. Väggarna är vita, likaså plankgolvet. I kökets bortre ände finns ett högt fönster med tidsenliga beslag och en rustik fönsterbräda i mörk sten.

Vardagsrum
+
Från hallen når man även lägenhetens allrum. Här möblerar ni enkelt med säng precis när ni kommer in och soffa invid fönstret. Dess storlek ger möjlighet till att skapa en avskild sovalkov. Till höger om fönstret finns en bevarad garderob och det är denna tillsammans med fönsterbräde, gjutjärnselement och takrosett som ger rummet sin karaktär. Lägenheten känns harmonisk och avskild från stadens vimmel.

Badrum
+
I anslutning till hallen ligger lägenhetens badrum. Här ryms en duschhörna, wc-stol och kommod med ovansittande spegel. Invid toaletten finns plats om man skulle vilja installera tvättmaskin. Väggarna är till häften kaklade i vitt och på golvet ligger sandstensfärgad klinker.

Ansvarig Mäklare

Jim Wetterling

Partner/ Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 17

jim@alvhem.com

Förening

Brf Alfhemsgatan 5 i Göteborg

Övre delen av Linné, närmast Slottsskogen, har alltid varit oerhört eftertraktad. Kvarteren uppfördes under åren 1924-30 och består av enhetligt bebyggda tegelfastigheter, de flesta mycket välbevarade. Många av fastigheterna har intakta förträdgårdar och stora öppna innergårdar.

Brf Alfhemsgatan 5 äger fastigheten Olivedal 9:4, en ovanligt välhållen hörnfastighet med två ingångar, en från Olivedalsgatan 18 och en från Alfhemsgatan 5. Till huset medföljer två vackra trapphus med mycket av 20-talskaraktären bevarad och i gott skick. En charmig liten hiss finns i respektive trapphus. På fastigheten har uppförts ett flerbostadshus omfattande 37 st bostadsrätter med en sammanlagd bostadsarea om 2 227 kvm samt fyra lokaler om 177 kvm. Föreningen har en lång historia och registrerades hos Bolagsverket redan 1943.

Fastigheten har varit i privat ägo ända sedan den uppfördes 1928, något som i högsta grad borgar för ett välhållet hus med god ekonomi.

Ekonomi
Ekonomin i föreningen är exceptionellt god där nyckeltalen talar sitt tydliga språk. Avgifterna har flera gånger sänkts, idag ligger de på 419 kr/kvm, vilket är långt under snittet i Göteborg som ligger runt 600-700 kr/kvm. Föreningens lokal-hyresgäster står för drygt 25 % av de årliga intäkterna. Styrelsen jobbar kontinuerligt med att se över hyresnivåerna för att uppnå marknadsmässiga hyror. Under 2015 så skapade man ytterligare en parkeringsplats vilket ger mer intäkter till föreningen.

På lånesidan har föreningen endast 2 900 000 kr i skuld, vilket togs upp i samband med fasadrenoveringarna. Man har i år amorterat av 100 000 kr. Detta innebär en belåning per kvadratmeter boyta om ca 1 302 kr, snittet i Göteborg ligger på ca 6 000 kr. Styrelsen har ambitionen att kunna göra större amorteringar därefter med nuvarande kassaflöde. Så inom några år ska man återigen vara helt skuldfria.
Det har även förts diskussioner om vad man skall göra med torkvinden och där finns en möjlighet för föreningen att få in en stor intäkt vid en eventuell försäljning som kan användas till att amortera av på de långfristiga skulderna. Utöver torkvinden har föreningen stora vindsytor på Olivedalsgatan/Alfhemsgatan som för närvarande inrymmer lägenhetsförråd. Samtliga lägenheter har både källarförråd och vindsförråd vilket skapar framtida möjligheter.
Föreningen har även haft uppe på förslag att bygga om ett av garagen till lokal för att ytterligare kunna öka hyresintäkterna. Något som inte är aktuellt idag, men det finns en framtida potential. Sammantaget med fastighetens skick och de ekonomiska förutsättningarna hör föreningen till en av de stabilaste i Göteborg. Inga planerade avgiftshöjningar i dagsläget.

Gjorda reparationer
Fastigheten är i väldigt bra kondition och mycket av den genuina 20-tals andan är smakfullt bevarad både i trapphus och i lägenheterna.
Förträdgården mot Alfhemsgatan har fått nya planteringar och en rejäl uppfräschning, man har samtidigt gett plats åt ytterligare en p-plats.
Under 2012 fram till 2014 har fasaden både mot innergården och ut mot gatan renoverats, fönster och balkongdörrar har målats. Ny platta har gjutits för vädringsbalkongerna och nya tidstypiska smidesräcken har gjorts. Fasadventiler, fönsterbleck och snöras-skydd byttes ut, även stuprör och hängrännor ersattes med nya i vilka man även passade på att installera värmekabel.
Ett nytt digitalt bokningssystem för tvättstugan har installerats, vilket gör att du kan boka tvättid via mobilen.
Andra saker som gjordes under denna period var att ett nytt portlåssystem installerades samt att brandvarnare sattes upp på vind och i trapphusen. En geoteknisk mätning gjordes av Tellstedts i Göteborg AB och resultatet visade att den totala sättningen av fastigheten endast var under 1 mm per år. Fiber för bredbandsuppkoppling från Telia har funnits i fastigheten sen 2000, föreningen har tecknat avtal med Telia om kollektivt bredband på 100 Mbit som ingår i avgiften för alla lägenheter.
2011 byttes termostaterna och injustering av värmesystemet gjordes
2009 genomförde man en energideklaration för fastigheten samt en uppdatering av underhållsplanen.
ROT renovering genomfördes 1982 (stambyte). Det gjordes en undersäkning av stammarna förra året och de var i gott skick.

Kommande renoveringar
Fastigheten är i exceptionellt gott skick med endast enklare underhåll framöver. Föreningen jobbar efter en underhållsplan som sträcker sig fram till 2019, och kommer att upprätta en ny. Trapphusen kommer att målas om, exakt tidplan för detta är inte klart. En OVK besiktning kommer göras efter årsskiftet.
Övrigt
Revisorsringen sköter den ekonomiska förvaltningen och fastighetsskötseln sköts av Grafico Service. Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg-Hansa.

Sommartid präglas den gemensamma innergården av grönska, rosorna frodas och för den som vill finns vinbär och äpplen att njuta av. Under de ljusa månaderna finns även gemensamma utemöbler och en grill för härliga grillkvällar. På gården finns inbyggd sopsortering. Föreningens tvättstuga ligger på vinden och har fräscha maskiner.
Till lägenheten hör två förråd; ett på vinden och ett i källaren.

Vädringsbalkong
I trapphuset finns vädringsbalkonger, som kan användas för att inta en kopp kaffe.

Bredband/TV, ComHem-ansluten fastighet och även Telia bredband (fiber) med upp till 100 Mbit ingår i avgiften

Mot Alfhemsgatan har föreningen tre före detta garageplatser som idag nyttjas som förråd för cyklar, barnvagnar, mc mm. Det finns fyra p-platser till förfogande för föreningens medlemmar mot Alfhemsgatan till ett pris av 800 kr/mån och ett rullande schema. I övrigt gäller boendeparkering i området, ca 635 kr/månad eller garageplats i närliggande garage för ca 1 000 kr/månad.
Föreningen äger marken som fastigheten står på och kommer därigenom ej att påverkas av eventuell höjda tomträttsavgälder.

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: 20-talsfastighet

Byggnadsår: 1929

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 2-glas

Energiprestanda: 121 kWh/m2 enligt energideklaration utförd 2009-02-03 00:00

Vill du bli kontaktad? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!