Majorsgatan 5 A

Ovanligt charmig och välplanerad 1,5:a i bästa skick i lågt belånade Brf Stinsen. Unik byggnadsminnesmärkt fastighet med genomgående planlösning, munblåsta fönster, brädgolv, stuckatur och spegeldörrar. Köket är ovanligt stort och renoverades som resten 2017, förvaringen optimal, avgiften låg och läget perfekt!


Majorsgatan 5 A

Bostadsrätt

1.5 + kök

2473 kr/mån

2 av 4 (ej hiss)

50kvm

Rum för rum

Allmänt
+
Alvhem har nöjet att presentera ett oerhört välplanerat hem om 50 kvm fördelade på ett stort renoverat kök med rejäl matplats och goda arbetsytor, ett separat litet sovrum och ett trivsamt vardagsrum med härlig rymd och gott om plats för socialt umgänge. Lägenheten är genomgående (vilket inte är så vanligt när det är frågan om mindre lägenheter i äldre fastigheter) med stora, extremt vackra, fönster åt två väderstreck. All charm från 1890-talet finns bevarad och i fint skick. Stuckaturer och takrosetter, höga fotlister och gjutjärnselement finns fint bevarat. Få är de hem som har så många funktioner på samma yta och med en så låg månadsavgift. Fastigheten är också unik i sitt slag och uppförd i slutet av 1800-talet efter att ha ritats av Hans Hedlund, en av Göteborgs mest välrenommerade arkitekter runt förra sekelskiftet. År 2005 förklarades huset som byggnadsminne och originaldetaljerna har varsamt behållits och renoverats för att passa dagens krav på funktion och estetik.

Majorsgatan, aningen anonym för många, är en av stadsdelens kortare gator och löper några få kvarter från Skansbergets fot ner till Linnégatan. Gatan är till för att fingå, strosa eller spatsera. För dig som gillar arkitektur och äldre byggnadsverk är en promenad i det absoluta närområdet full av intressanta stopp. Titta till exempel in på Naturhistoriska museet vid Slottsskogen. Eller gör ett spontanbesök i Oscar Fredriks kyrka, som vid tiden för invigningen 1897, var Göteborgs högsta byggnad.

Närmaste spårvagnshållplats heter Olivedalsgatan och ligger bara några steg bort. Till läroverk som Handelshögskolan, KTB och Göteborgs Universitet cyklar du lika snabbt som du räknar till 200. Känner du för att varva ner och smita undan från stadslivet för en stund finns flera gröna parker att tillgå, bland annat Slottsskogen och Vasaparken. Hungriga och kaffesugna behöver aldrig vika av från de allra närmaste kvarteren. Franskt, indiskt, svenskt (!), italienskt, japanskt - det är bara att välja! Känner du för något riktigt göteborgskt, typ en Halv special, ta den på gatuköket vid Hagabion. Bättre middagar intas bäst på Hello Monkey eller nyöppnade Bistro Odette, granne med oss på Alvhem. Endast en minut bort erbjuder surdegsbageriet Alvar och Ivar nybakat surdegsbröd och bakverk.

Hall
+
Av husets tre uppgångar är detta paradentrén, och redan på väg in genom porten ser man att detta är ett hus med en välbevarad charm långt utöver det vanliga. På väg upp till andra våningen möter man en av de stora gemensamma balkongerna, med gammalt smidesräcke och gott om plats för både bord, stolar och blommor, eller varför inte en fåtölj, och med utsikt över både gårdens planteringar och Skansen Kronan. Trapphusets färger är noga utvalda och man slås snabbt av hur välskött huset är. På en liten mässingsskylt kan man läsa att fastigheten är byggnadsminnesförklarad och det syns i varenda liten detalj. Redan när man öppnat den gamla spegeldörren och blickat in över lägenhetens hall med tapetserade väggar i ett mönster av Josef Frank, en bred tröskel och originalbrädgolv så förstår man att detta är ett hem med charm utöver det vanliga. Den väl tilltagna takhöjden ger redan här en luftig känsla med ljusinsläpp från både köket och vardagsrummet. Vackra profilerade dörrar och djupa dörrnischer ger den känsla man förväntar sig i en fastighet från slutet av 1800-talet.

Kök
+
Från hallen in till höger, går man vidare in till det nyrenoverade köket som är ovanligt stort för att inrymmas i 50 kvm. Här möts man av ljus och rymd, med plats för både matbord med många stolar, gott om plats för både matlagning och förvaringsmöjligheter i form av ett charmigt kallskafferi med ett litet fönster. Köksdelen löper i vinkel med vita profilerade luckor i form av över- och underskåp. De övre skåpen har dessutom vitrin med inbyggda spotlights. På motsatt sida finns en kyl/frys inbyggd samt ugn och micro i praktisk brösthöjd. Gasspisen är en dröm för den som gillar matlagning och ovanför den sitter en snygg fläktkåpa med belysning. Diskmaskin finns givetvis och bänkskivan består av massiv ek känns tillsammans med det vita kaklet både klassiskt och tidlöst. Ljus och luft flödar in genom stora originalfönstret med rundad överbåge, utan att solen blir påträngande. Väggarna är målade i kulören "Nordisk ljus" vilken fint framhäver originalsnickerierna och det tidstypiska brädgolvet. Yta finns det så det räcker och blir över. Runt middagsbordet ryms gott och väl 10 personer och det är just det stora köket som gör att lägenheten har två sällskapsrum.

Vardagsrum
+
Vardagsrummet ligger till vänster i hallen med två höga fönster som bokstavligen badar i södersol. Rymden och dess regelbundna form ger flera möjligheter till möblering. Här finns plats för både soffgrupp, fåtöljer, sideboard och tv-möbel. De vackra välvda fönstren gör inte bara rummet fantastiskt ljust, de ger också en genuin känsla om att tidsandan lever och att huset är varsamt restaurerat med stor respekt och kunskap. Väggarna är nymålade i nyansen "Antikvit" och taket ramas in av en maffig stuckatur med takrosett. Golvet pryds av massiva brädor från när huset byggdes och höga fotlister. Förvaring finns det gott om längs ena väggen i form av vita stående garderober med profilerade dörrar, stänger, lådor och belysning som tänds automatiskt. Har man gäster och man vill kunna stänga om sig så finns det en dörr som stänger in till vardagsrummet och avskiljer på så vis köket. Det är en gammal massiv dörr som skrapats trären, detta ger en fin värme åt den ljusa inredningen.

Sovrum
+
I samband med att den nuvarande ägaren lät renovera lägenheten så byggde man om den gamla klädkammaren till ett sovrum. Ljuset letar sig in genom fönstret mot Majorsgatan och när den massiva spegeldörren är stängd så känns denna yta större än den egentligen är. I dagsläget står här en 1,60-säng (rummet är 1,85 m brett). Väggarna målade i en pudrig nyans ("Rosé") som ger rummet en harmonisk känsla och golvet pryds av samma originalgolv som i övriga rum.

Badrum
+
Det var först 1938 man fick in badrum i lägenheterna. Dessförinnan duschade man och badade i en badstuga i källaren. Fastigheten har aldrig genomgått någon stor renovering. Istället har den moderniserats varsamt med individuella lösningar för varje lägenhet. Här blev det duschväggar av rökt glas samt wc, handfat med översittande inkaklad spegel och handduksstork. Ett skåp av massiv ek matchar snyggt de i övrigt gråa tonerna. Golvvärmen värmer gott på morgonen och infällda spotlights med dimmer ger det rätta ljuset.

Ansvarig Mäklare

Sandra Guerrero

Partner/Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 11

sandra@alvhem.com

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!