Kungshöjdsgatan 11A

Högst upp på toppen av Kungshöjds erbjuds nu en rymlig 2:a om 77 kvadrat i pampig sekelskiftesfastighet. Högt upp i huset, genomgående planlösning och bevarade originaldetaljer som brädgolv, spegeldörrar och fina listverk. Visst renoveringsbehov föreligger. Inarbetad och välskött förening med god ekonomi.


Kungshöjdsgatan 11A

Bostadsrätt

2 + kök

77kvm

4055 kr/mån

4 av 6 (ej hiss)

Enligt överenskommelse

4 100 000 kr

Andelstal: 2.97% Lägenhetsnr: 14 Driftkostnader: 5200 kr/år varav El: 3000 kr / Försäkring: 2200 kr /

Planlösning

Rum för rum

Allmänt
+
En möjlighet för dig som vill skapa ditt drömhem från grunden, här välkomnas ni till 77 rymliga kvadrat med renoveringsbehov. Det är Brf Kungshöjds sista hyresrätt som nu ombildas till bostadsrätt. Föreningen äger en pampig fastighet högst upp på Kungshöjd, hörnet Arsenalsgatan/Kungshöjdsgatan och detta är ett av Göteborgs mest attraktiva lägen och det är inte svårt att förstå varför. Ljuset sveper över de vackra stenfastigheter som ståtligt tornar upp sig mot den klara skyn och vittnar om svunna tider och imponerande historik. Den borgliknande skepnaden påminner om den gamla arsenalsbyggnaden som uppfördes på 1800-talets mitt. Läget högst upp på Kungshöjdsgatan är perfekt. Tyst och lugnt, samtidigt som Kungsgatans puls nås endast 100 meter bort. Det är något alldeles speciellt med atmosfären i dessa historiska kvarter och området runtom har utvecklats något enormt de senaste åren. Mixen av restauranger, kaffebarer och folkmyllret ger en kontinental känsla. Längs muren utanför Piccolino varvas en snabb espresso med lunch på stående fot. Behöver du något mer mättande så bjuder Magasinsgatan på ett rikt utbud av restauranger och populära foodtrucks och längs med Rosenlundskanalen trängs alla soldyrkare på restaurangernas uteserveringar. För dig som skall vidare är det nära till innerstadens alla stadsdelar och vill du bara ha en lugn stund så kila ner till hamnen och njut av doften av hav och lite båttrafik.

Trapphuset som välkomnar er på Kungshöjdsgatan 11 imponerar på de flesta. Ytterst välbevarat och med slående takhöjd, spröjsade stora fönsterpartier, dekorativa paneler och golvet pryds av en vinröd matta. Lägenheten är belägen på våning fyra av sex och hiss finns ej i detta trapphus. Lägenheten har en fin och genomgående planlösning med fönster mot öst och väst. Originaldetaljer som brädgolv, höga fotlister, dekorativa listverk och spegeldörrar finns bevarat. Hall, bad och kök renoverades för ett par år sedan av föreningen medan sovrum och vardagsrum är i behov av renovering. För dig som ser möjligheter och gillar att skapa från grunden är detta ett perfekt tillfälle. Till lägenheten medföljer ett förråd om cirka 5 kvm, beläget en våning upp.

Hall:
+
Hallen sammanbinder alla rum och det är högt till tak.

Kök:
+
Köket vetter mot väster och innergården, eftermiddagsljuset in här är magiskt. Fina rundade former och det finns plats för köksinredning längs med båda sidor och ett matbord invid fönster.

De två rummen
+
Vägg i vägg med köket ligger det som tidigare var sovrum men rummet kan likväl utgöra vardagsrum. Är man som köpare intresserade av att öppna upp mellan rummen är styrelsen positiv till det så länge det utförs fackmannamässigt och ej påverkar fastigheten negativt. Med andra ord, detta undersöks av köparen och är det en bärande vägg måste den bäras av på rätt sätt. Det finns idag inget pågående balkongprojekt men intresset för balkonger i detta trapphus har varit på tal flera gånger under årens lopp och flertalet av grannarna är intresserade. En balkong så högt upp i huset och med västerläge skulle ge sol större delen av dagen. Det större av de två rummen ligger mot Kungshöjdsgatan och härifrån kan ni blicka ut över södra stadens takåsar och grönska.

Badrum:
+
Badrummet renoverades av föreningen för ett par år sedan och har helkaklade väggar i vitt och grått klinker på golvet. Badrummet är utrustat med dusch, handfat och WC.

Ansvarig Mäklare

Sofia Vansvik

Partner/ Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 19

sofia@alvhem.com

Förening

Brf Kungshöjd

Brf Kungshöjd bildades 1984 och äger sedan 2001 fastigheten Göteborg inom Vallgraven 41:8. Fastigheten har en anrik historia och utgjorde under 1800-talets mitt arsenalsbyggnad för Artilleriregementet. I slutet av 1800-talet köptes marken av byggaren Richard Grauers och 1907 stod denna ståtliga fastighet färdig. Arkitekten gav huset en siluett med torn och kreneleringar som ska påminna om Arsenalsbyggnaden.
Fastigheten är utformad i en nationalromantisk stil och den nationalromantiska epoken i Sverige var en reaktion mot det moderna samhällets massproduktion. Inspiration hämtades från äldre svensk arkitektur som allmogestil och stormaktstidens barock. Fastigheten högst upp på Kungshöjd är oerhört välskött och de löpande renoveringarna har föreningen låtit utföra med en varsam hand, allt för att återskapa och värna och det tidstypiska från 1900-talets början.

I byggnadens entré välkomnas ni av spröjsade stora fönsterpartier, snickerier målade i rött, dekorativa smidesräcken och trappsteg av sten. Byggnadens totalyta är, enligt taxeringsbeskedet år 2014, 3 027 kvm och fördelas på 27 lägenheter, varav 26 med bostadsrätt och 1 med hyresrätt (2 rok). Den sista hyresrätten skall nu ombildas till bostadsrätt. Föreningen äger sin mark och påverkas således inte av någon justering av tomträttsavgälden.

Utförda renoveringar:
Föreningen följer en underhållsplan som upprättades år 2012. Föreningen har sedan övertagande tagit väl hand om sin fastighet och mellan 2001-2006 utfördes flertalet större renoveringar. Fasad, fönster och tak renoverades. En varsam renovering utfördes av entré och trapphus där man tagit hand om tidstypiska detaljer och lägenheterna utrustades med nya entrédörrar i tidstypisk stil. Under denna tidsperiod såldes råvinden samt garage/lokaler i entréplan till ett företag som uppförde sju nya bostadsrätter, två vindslägenheter samt fem etagelägenheter i entréplan. I samband med detta uppfördes föreningens gästlägenhet. Därefter har man även renoverat föreningens hyresrätt och installerat nytt porttelefonsystem. I gemensamma utrymmen har ett trådlöst seriekopplat brandlarm installerats.

År 2012 spolades föreningens stammar och stammarna har allt eftersom bytts ut under årens lopp. Det finns fortfarande vissa stammar som ej är bytta/relinade och dessa renoveras/byts ut vid behov. Vid samma tidpunkt installerades nya fönster mot söder och 2014 avslutades en omfattande fasadrenovering och plåtarbeten på fasaden mot Arsenalsgatan och söder. Även vissa mindre renoveringar har utförts under 2014, så som översyn av gästlägenheten och en installation av ett nytt värmeelement i en av étagelägenheterna som haft problem med värmen. Under 2016 byttes porttelefonsystemet ut och vissa delar av trapphuset har setts över. I källaren har en ventilationsfläkt installerats och på taket har en fläkt installerats som ventilerar B-trapphuset. Renoveringen av den sista delen av fasaden mot söder slutfördes och 8 balkongdörrar byttes ut och tätades i samband med det. Även gasen i fastigheten togs bort under 2016.

Kommande renoveringar:
Föreningen följer en långsiktig underhållsplan som upprättades 2012 och kommande renoveringar är fasad mot Kungshöjdsgatan samt fönster mot gård.

Ekonomi:
Föreningen har en stabil och god ekonomi med ett positivt kassaflöde. Fastighetens taxeringsvärde uppgår till ca 79 mkr varav byggnad utgör ca 31 mkr och mark ca 48 mkr. Föreningen har idag lån om 19,5 mkr fördelade på fyra olika bindningstider. Belåningen ligger på cirka 6 450 kr/kvm/boa vilket utgör ett ungefärligt snitt för Göteborg och avgiftsnivån på cirka 630 kr/kvm/år. Föreningens hyresrätt skall nu ombildas till bostadsrätt och avyttras, och detta kommer stärka föreningens ekonomi ytterligare. Försäljningsintäkten som tillfaller föreningen planeras att användas till kommande renoveringar av fasad och fönster. Föreningens medlemmar har i samband med årsstämmorna i maj 2014 - 2016 diskuterat möjligheten att göra kapitaltillskott och på så sätt sänka avgifterna. Många av föreningens medlemmar var positiva till detta men det finns dock inget beslut taget ännu.

Övrigt:
Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Länsförsäkringar. Husjuristerna sköter föreningens ekonomiska förvaltning samt lägenhetsförteckning och föreningen sköter den tekniska förvaltningen i egen regi. Juridisk person beviljas ej medlemskap. Överlåtelseavgift betalas av köparen.

Direkt till höger i den pampiga entrén nås föreningens gästlägenhet som uppfördes 2006-2007. Lägenheten är i etage med pentry, matbord och badrum på första plan samt två sovplatser på övre plan, en 120 cm bred bädd samt en 90 cm bred bädd. Lägenheten hyrs till en kostnad om 300 kr/natt. Föreningen disponerar ingen gemensam tvättstuga utan alla lägenheter har egna tvättmaskiner i lägenheterna.

Inne på gården på Kungshöjdsgatan 11 finns en liten stensatt innegård, möblerad med utemöbler och smyckad av lite grönska och blomster. Gården nås via trapphuset samt direkt från gatan via Arsenalsgatan 12. Föreningen tillhandahåller tre parkeringsplatser inne på gården till en kostnad om 1 200 kr/mån. Kö per idag (2017-10-05). Det finns möjlighet att ansöka om boendekort för ca 635 kr/mån (www.goteborg.se/trafikkontoret). På gården förvaras även cyklar i cykelställ och från gården nås ett barnvagnsrum, föreningens bastu samt soprum. I avgiften ingår Telia Bredband 100/100 Mbit/s, TV från Telia, tv-paket Lagom (innehållande 40 kanaler och 20 playtjänster) samt bredbandstelefoni.

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1906

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 2-glas

Energiprestanda: 139 kWh/m2 enligt energideklaration utförd 2010-08-30 00:00

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!