Kastellgatan 7

Minutiöst renoverad sekelskiftestrea med två balkonger, två kakelugnar (en fungerande), rymligt smakfullt kök med matplats, vackra sekelskiftesdetaljer, walk-in closet & stort badrum med dusch, badkar & tvättpelare. Stabil förening med lokalintäkter där bredband ingår i avgiften. Välskött hörnfastighet med fin innergård.


Kastellgatan 7

Bostadsrätt

3 + Kök

102kvm

4757 kr/mån

2 av 5 (hiss finns)

Snabbt tillträde möjligt

6 200 000 kr

Andelstal: 3.51% Lägenhetsnr: 3 Driftkostnader: 5000 kr/år varav El: 3500 kr / Försäkring: 1500 kr / Personer i hushåll: 2

Planlösning

Rum för rum

Allmänt
+
På våning två i tidsenligt renoverad sekelskiftesfastighet med hiss, ligger detta underbara hem om 102 nyligen uppmätta kvadrat. Alvhem är stolta att presentera ett hem som överträffar det mesta. För det måste anses som lyxigt att få flytta in i en bostad där precis allt renoverats av fackmän. Lägenheten har luftiga ljusa rum i fil, generös takhöjd och en mängd sekelskiftesdetaljer bevarade. Detta hem kan dessutom stoltsera med två balkonger i bästa väderstreck, en fungerande kakelugn samt en öppen spis (fn ej i bruk)! Som om detta inte vore nog har lägenheten också ett totalrenoverat badrum med badkar och tvättpelare samt ett renoverat smakfullt kök. Även elen är uppgraderad till 3-fas med jordfelsbrytare och strömbrytare och uttag från Eljo Renova. Stämningen känns tidlös, stilren och rofylld. Genomgående vitbehandlade brädgolv erbjuder tillsammans med släta nymålade väggar en neutral bas att inreda efter. Föreningen är stabil och välskött med hyresintäkter om ca 20 % och en renoverad innergård med lekplats för de små. Morgonkaffet på balkongen i öst, middagen på balkongen i väst och däremellan ett fantastiskt hem att förälska sig i.

Själva fastigheten stod färdig 1907. På den tiden fanns nästan bara betesmark i omgivningarna. Även om det idag finns mer bebyggelse än då, så slås man av lugnet på denna gata. Med Skansbergets grönska i bakgrunden och kulturminnet Skansen Kronan som högsta topp, är det svårt att tro att man är mitt i en storstad. Det är svårt att sätta fingret på vad det är som gör stämningen på dessa gator så oerhört gemytlig. Kanske är det den sköna blandningen av små udda butiker, surdegsbageriet Alvar & Ivar och de små gallerierna, som gör att det alltid är liv och rörelse på gatorna. Sedan en tid tillbaka finns här även Göteborgs första dumplingbar, Dubbel Dubbel. Redan klockan sju på morgonen slår 50-talsinspirerade Egg & Milk upp dörrarna och sedan strömmar gästerna till för att njuta av en amerikansk frukost på stående fot innan de tar spårvagnen till jobbet. När sedan kvällen kommer väljer många att avsluta dagen med ett glas vin och en god middag på en av Linnégatans alla restauranger. Några kvarter bort breder grönskan i Slottsskogen ut sig. Den omtyckta parken har använts till rekreation och motion i över hundra år och är ett mycket populärt tillhåll. Några minuter bort ligger vackra naturreservatet Änggårdsbergen med snirkliga promenadstigar som långsamt sträcker sig upp för berget och bjuder på en hänförande utsikt över Göteborg. Här finns även prisade Botaniska Trädgården som anses vara en av de ledande i världen. Packa picknickkorgen, bred ut en filt och njut av naturens vackra lugn.

Hall
+
Från både trapphuset och innergården nås den relativt nybyggda hissen som smidigt tar dig upp till andra våningen. Hissen stannar vid varje halvplan men nås också från innergården i höjd med marken om man har barnvagn. Innergården nås också via Risåsgatans port om man kommer från det hållet. En stor och luftig hall välkomnar med gott om plats för både avhängning och möbel. Redan här märker man att inget har lämnats åt slumpen vid den totalrenovering som gjordes av fackmän 2014. Till vänster innanför entrédörren finns en platsbyggd förvaringslösning som tar hand om ytterkläderna på ett effektivt och snyggt sätt. Hängare, inbyggd skoförvaring och vita släta skåpsluckor. I väggen på andra sidan har man byggt in ett städskåp med en slät dörr i vitt som gör att man knappt märker av den. Samtliga väggar är bredspacklade och nymålade i vitt och även elen är bytt med infrästa kablar i väggarna vilket gör att man slipper synliga kablar. Solen strålar in från både vardagsrummet och köket. Golvet pryds delvis av mönstrade orientaliska plattor i en dov ton som sedan övergår till massiva vitbehandlade plank (Baseco Trend furu vit). Dessa löper vidare in i samtliga av lägenhetens rum och ramas in av tidstypiska fotlister. En charmig nisch visar spår från husets begynnelse där det idag finns en inbyggd liten hylla. Här stod troligtvis en gammal spis förr.

Kök
+
Direkt till höger i hallen ligger köket som är ovanligt ljust och rymligt för att inrymmas i en sekelskifteslägenhet. Själva ingången har breddats för att ge ljuset mer spelrum i samband med den omfattande renoveringen som gjordes 2015. Köket har ljusgråa släta luckor i form av underskåp och överskåp och beslag från Superfront. Överskåpen har inslag av vitrin med inbyggd belysning. Hela väggen bakom är kaklad med vita kvadratiska plattor och mörkgrå fog. Tidigare igensatta "tomrum" har tagits fram för att på så vis skapa praktiska belysta avställningsytor för exempelvis vinflaskor, oljor och annat. Bänksskivan av ljus kompositstenskiva från Silestone erbjuder en trivsam yta att laga mat på och induktionshällen (Ikea) värmer snabbt upp plattorna. Ovanför hällen sitter en snygg fläkt från Tovenco och under hällen finns en varmluftsugn med ångfunktion (Ikea). Den försänkta diskhon kommer från Blanco och blandaren från Badrumsgruppen, Självklart finns också en integrerad diskmaskin (Ikea). På motsatt sida finns en kyl och en frys i borstat stål (Samsung) och runt dessa finns goda förvaringsmöjligheter i form av högskåp och liggande överskåp. En framtagen tegelvägg ger en rustik och hemtrevlig känsla ihop med den annars sobra färgskalan. I taket sitter infällda spotlights för bästa belysning och intill ena väggen finns en matplats för 4-6 personer. Vill man kan man ha ett större bord på andra ledden när man har flera middagsgäster hemma. Väggens rundning beror på att den vetter åt trapphuset och i hörnet har man utnyttjat den yta som skapats genom att sätta upp praktiska hyllplan. Från köket öppnar glasade dörrar i par upp till en drömlik västerbalkong. Gränsen mellan ute och inne suddas effektivt ut och balkongen blir utan tvekan en förlängning av köket. Med sitt fria och lugna sydvästläge är detta ett extrarum där både frukost, middag och kvällsmat intas. Bara att kunna öppna upp och sätta sig med en bra bok är en vardagslyx som är svår att finna i en storstad. Medlemmarna bekostade sina balkonger själva då de byggdes 2013 och få i Linné kan skryta med två stycken. Kökets väggar är målade i vitt och golvet består av samma vitbehandlade brädgolv som i övriga rum.

Vardagsrum
+
Vardagsrummet är ljust och luftigt tack vare ett brett fönster med överljus mot Kastellgatan i öster samt glasade dörrar i par som leder ut till en av lägenhetens två balkonger. Läget på gatan kan inte bli bättre. Från balkongen som vetter åt öster erbjuds förmiddagssol samt en vacker vy över Kastellgatan och dess vackra fasader. Det känns som att gatan är som bredast just här, vilket ger ljuset ett fint spelrum. Föreningen har nyligen bytt fönster på hela fastigheten, vilket inte bara gett fasaden ett lyft utan även invändigt. De mindre fönstren överst är öppningsbara och ännu ett bevis på att de nuvarande ägarna har tänkt på allt är att de har låtit byta ut fönsterbrädorna till bredare sådana som överensstämmer med övriga rum. I samband med fönsterrenoveringen lät man också renovera balkongen. Väggarna är målade i en grå nyans som ramas in av ett vitmålat tak, takrosett och stuckatur. Golvet består av samma breda plank som i övriga rum och även här sitter fina fotlister. Ett bevarat gjutjärnselement optimerar verkligen sekelskifteskänslan i detta rum. Två spegeldörrar avskiljer sovrummet som ligger i fil och ett av hörnen pryds av en fungerande kakelugn. Denna är restaurerad och godkänd för eldning. I samband med att elen drogs om så valde man att sätta in nya eluttag och strömbrytare från Eljo Renova.

Sovrum
+
I fil med vardagsrummet och med stort treluftsfönster mot öppningen Kastellgatan/Majorsgatan, ligger ett luftigt rum som idag används som sovrum. Vill man kan detta rum också användas som matsal/bibliotek. Taket är vitmålat och ramas in av stuckatur och takrosett och väggarna är målade i en sober grå nyans. Även här pryds golvet av massiva vitbehandlade plank med höga fotlister. I ena hörnet finns en mycket fin öppen spis. Denna är för närvarande inte i bruk men utgör en fin inredningsdetalj och stämningshöjare. Ljuset är påtagligt och det känns mycket hemtrevligt tack vare den genomgående planlösningen med öppningar åt både hallen och vardagsrummet.

Med fönster mot den lugna innergården vetter det rum som de nuvarande ägarna har valt att ha som barnrum. Här är det ovanligt tyst och fridfullt och det är svårt att tro att man befinner sig i en storstad. Detta rum rymmer väl en dubbelsäng om man hellre skulle vilja ha det som föräldrasovrum. I samband med renoveringen 2015 valde man att bygga en klädkammare i detta rum. Smart inredning från Elfa och belysning gör denna yta guld värd i ett äldre hus som detta. En igensatt ingång som tidigare ledde in till det andra sovrummet används idag som en smart hylla. Rummets väggar är målade i vitt, precis som alla snickerier. På golvet ligger samma brädgolv som i övriga rum.

Badrum
+
Badrummet präglas av lyxig vardagskänsla med praktisk design och påkostade lösningar. Renoverat 2013 av fackmän (våtrumsintyg finns) med plats för både lyx och funktion. Längst in finns ett fönster mot innergården i väster och nedanför står ett badkar i gjutmarmor med påkostad blandare. Njut av varma bad om vintern medan regnet smattrar mot fönsterrutan. Väggarna är helkaklade med vitt matt kakel och golvet pryds av mörkgrå klinker med underliggande golvvärme. Ett högskåp tar tillsammans med en kommod hand om förvaringen och mellan dessa finns en wc-stol. Ovanpå kommoden finns ett tvättställ med översittande spegel. Som om detta inte vore nog är badrummet också utrustat med en duschnish samt en tvättpelare med tvättmaskin och torktumlare från Miele. I nischen där duschen finns har man valt att kakla med mindre mintgrön mosaik och en glasvägg avdelar fint. I taket sitter infällda spotlights med dimmer och på väggen finns också tre diskreta handdukstorkar.

Övrigt
+
I källaren finns ett förråd som medföljer lägenheten. I markplan i trapphuset på Kastellgatan 7 ligger föreningens gemensamma tvättstuga. Enklaste sättet att ta sig dit är med hissen. Tvättstugan erbjuder tre tvättpass per dag, sju dagar i veckan och bokning av tid sker på en tavla som sitter i anslutning. I tvättstugan finns två tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare och mangel. I denna lägenhet finns en tvättmaskin samt en torktumlare installerad. Även om det är lätt att få tider i den gemensamma tvättstugan så är det mycket bekvämt att kunna tvätta i lägenheten när man vill.

Föreningen har också en nyrenoverad gästlägenhet med kokvrå, dusch och toalett som kan hyras för 150 kr/natt. Innergården som är mycket inbjudande med fin stenläggning, planteringar, grönskande träd, utemöbler, grill och sophantering. Här finns också möjlighet att parkera cykeln. Kabel-tv från Com Hem och bredband i form av 100 Mbit-fiber LAN från Bredbandsbolaget ingår i avgiften. Föreningen tillhandahåller inga egna parkeringsplatser. Däremot finns möjlighet att köpa boendekort för parkering i området (www.trafikkontoret.goteborg.se) eller hyra garageplats i närliggande garage (kösystem)

Ansvarig Mäklare

Sandra Guerrero

Partner/Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 11

sandra@alvhem.com

Assisterande Mäklare

Andreas Lundberg

Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 06 62

andreas@alvhem.com

Förening

Brf Skansen Kronan


Bostadsrättsföreningen Skansen Kronan förvärvade fastigheten Kommendantsängen 3:5 år 2001 och är därmed 16 år gammal. Föreningen omfattar idag totalt 31 lägenheter med bostadsrätt. Utöver de 31 bostadsrätterna finns också 5 lokaler med hyresrätt. Den välskötta fastigheten anno 1907 bildar hörnet av Kastellgatan och Risåsgatan och är efter en gedigen renovering i mycket fint skick. Den totala byggnadsytan är 2 494 kvm varav 2 444 kvm utgör bostadsyta och 250 kvm utgör lokalyta.

Föreningens ekonomi
Föreningens ekonomi är god med hyresintäkter som står för ca 25 % av de totala intäkterna. Föreningen genomförde under 2011 större renoveringsarbeten som finansierats med ett tillfälligt lån. Dock har kapitaltillskottet som försäljningen av råvinden gav, inneburit att föreningen kunnat finansiera större delen av renoveringarna med dessa medel samt underhåll som annars skulle ha gjorts under en 10-års period. Dem totala lånebilden uppgår till ca 25 Mnkr (ca 9000 kr/kvm/bostadsyta). Man har nyligen förhandlat om lånen till bättre villkor. Fastighetens totala taxeringsvärde uppgick vid årsskiftet 2015/2016 till 59 Mnkr, varav ca 34 Mnkr avser byggnad och ca 25 Mnkr mark. Den genomsnittliga avgiftsnivån är 523 kr/kvm bostadsyta per år i föreningen. Avgiften höjdes något inför fönster- och fasadrenoveringen detta år. Inga ytterligare höjningar finns planerade.

Genomförda renoveringar
Rör- och elstambyte genomfördes 1979, relining av stammar i uppgång Kastellgatan 7 gjordes 2006 och takrenovering 2002. År 2005 skedde en grundförstärkning av fastigheten mellan porten Kastellgatan 7 till grannfastigheten Kastellgatan 9. Grundförstärkningen höll budgeterade kostnader och har kvalitetssäkrats i och med slutbesiktning. I samband med detta renoverades tvättstugan samt en lokal. 2011 var ett betydelsefullt år för Brf Skansen Kronan. Stora investeringar gjordes i fastigheten där man började med att flytta alla vindsförråden ner till en nybyggd källare för att på så vis kunna förbereda vinden för byggnation av lägenheter. Vinden såldes till en exploatör som iordningställde lägenheterna. För att kunna bygga lägenheter på vinden har man också byggt en utvändig hiss i anslutning till trapphuset på Kastellgatan 7. Under 2011 har trapphusen renoverats och portarna har bytts ut. I början av 2013 färdigställdes den vackra innergården med ett grönskande körsbärsträd, planteringar, sandlåda och utemöbler etc. Nytt soprum och cykelförråd har också byggts. Under 2013 byggdes balkonger för de medlemmar som önskade detta. Varje medlem bekostade sin egen balkong och påverkar därmed inte föreningens ekonomi. Föreningen drog nyligen in fiber i fastigheten för att kunna erbjuda medlemmarna bredband via 100 Mbit lina för 165 kr/månaden, vilket är en obligatorisk avgift för alla medlemmar. Under 2015 har samtliga fönster bytts till nya i tidstypisk stil. Man har också renoverat de äldre balkongerna mot gatan samt fasaden. Under 2015 färdigställdes också styrelselokalen. Under 2016 har man justerat de åtgärder som framkom efter OVK-besiktningen. Föreningen har de senaste åren skapat ett gemensamt hobbyrum i källaren med verktyg och maskiner för enklare snickerier/målning etc samt inrättat ett eget rum där medlemmarna kan ställa grovsopor i form av möbler och dylikt som man annars hade behövt åka till soptippen med. När det blir fullt i rummet tömmer en firma det på prylar.

Kommande renoveringar
Huset är nu i fint skick efter en omfattande renovering och inga större renoveringar är planerade.

Husjuristerna sköter den tekniska och ekonomiska förvaltningen. Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Länsförsäkringar. Föreningen kan neka juridisk person medlemskap. För andrahandsuthyrning gäller ett år i taget efter styrelsens godkännande. Överlåtelseavgift betalas av köparen.

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1907

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 2-glas

Energiprestanda: 145 kWh/m2 enligt energideklaration utförd 2009-03-18 00:00

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!