Kastellgatan 4

Onekligen en av Linnés bästa sekelskiftestreor! 109 uppmätta kvm med stor balkong i väst! Genomgångslägenhet med fritt läge mot Skansberget. Enhetligabrädgolv, stuckaturer & två kakelugnar varav en fungerande. Stort renoverat kök med vinkyl & renoverat badrum med tvättavdelning. Fritt läge på vån 5 av 5 + vind med hiss.


Kastellgatan 4

Bostadsrätt

3 + kök

109kvm

5208 kr/mån

5 av 5 (hiss finns)

Enligt överenskommelse

6 500 000 kr

Andelstal: 7.3% Lägenhetsnr: 00009/1501 Driftkostnader: 4500 kr/år varav El: 2000 kr / Försäkring: 2500 kr / Personer i hushåll: 2

Planlösning

Rum för rum

Allmänt
+
Ett drömhem med allt man kan tänkas önska sig. Så kände iallafall jag när jag klev in genom dörren och såg den minutiösa renovering som de nuvarande ägarna gjort. Belägen högst upp under vinden med hiss utan insyn och med grönskan från Skansberget som närmsta granne. Det fria läget ger ett behagligt lugn åt bostaden och när man blickar ut över grönskan utanför de höga fönstren, är det svårt att tro att läget är så centralt. Byggåret 1900 förpliktigar och lägenheten lever upp till de högt ställda förväntningarna. Hela lägenheten har genomgått en totalrenovering och det känns att inget har lämnats åt slumpen. Två kakelugnar vara en fungerande, vackra stuckaturer, takrosetter, ljusa massiva brädgolv och höga fotlister gör lägenheten både representativ och inbjudande. Detta hem kan även stoltsera med rymligt renoverat kök och ett renoverat badrum med tvättmöjligheter. Goda förvaringsmöjligheter samt en underbar balkong med fritt läge i väster. Som om detta inte vore nog är föreningen stabil och gammal med ett grundförstärkt välskött hus och god grannsämja.

Med Skansen Kronan som blickfång i nordväst och grönskande Slottsskogen i sydost ligger Linnés kanske mest kontinentala kvarter. Sedan en tid tillbaka finns i huset en uppskattad restaurang - Mexikanska Monarkin och längre upp på gatan finns Göteborgs första dumplingbar, Dubbel Dubbel samt 50-talsinspirerade Egg & Milk. När sedan kvällen kommer väljer många att avsluta dagen med ett glas vin och en god middag på en av Linnégatans alla restauranger. Några kvarter bort breder grönskan i Slottsskogen och Änggårdsbergen ut sig. Här finns även prisade Botaniska Trädgården som anses vara en av de ledande i världen. Skulle du mot alla odds tröttna på Linné så tar det inte många minuter att promenera till Haga, Magasinsgatan med dess härliga stämning, Fiskekyrkan. Levantine och Bord 27 för att bara nämna några alternativ.

Hall
+
Ena stunden befinner man sig bland Linnégatans alla uteserveringar, folkvimmel och kvartersbutiker, men så snart föreningens massiva port slagits igen så känns storstadsbruset långt borta. Väl inne i den nyrenoverade portgången med vitslammade väggar och stenläggning slås man av att detta är en välskött förening. Snygg tidstypisk belysning leder en vidare mot den renoverade gården och hissen som tar dig upp till femte våningen. Vill man hellre få en historisk återblick är det fullt möjligt att trapporna och beskåda det nymålade trapphuset och originalritningarna för varje plan som föreningen så trevligt har ramat in. Väl inne i lägenheten välkomnar en renoverad luftig hall med infällda dimbara spotlights och med gammalt brädgolv som slipats och vitbehandlats. Här finns gott om plats för avhängning och för garderober om man vill. Den slående takhöjden gör att man tänker kubik före kvadrat och öppningarna in till samtliga rum ger en ovanligt trivsam känsla.

Kök
+
Det renoverade köket är beläget mot gården och är ovanligt rymligt för att inrymmas i en trea. Dess tilltagna yta gör att man kan ha ett stort matbord här och på så vis behöver man inte göra en matsal i rummen mot Kastellgatan om man inte vill. Själva köksinredningen löper i vinkel med stomme från Ikea, lådfronter från Råsdal och beslag från Norrgavel. En specialskuren bänkskiva av carraramarmor lyses upp av en snygg belysning med mässingarmaturer från RUBN (Vox) och för att skapa mer rymd har man skippat överskåp och istället kaklat hela vägen upp med vitt kakel. Den maskinella utrustningen är väl genomtänkt och tystgående: integrerad kyl/frys (IKEA 2015), en tystgående diskmaskin (IKEA/Electrolux, 2015), induktionshäll och varmluftsugn (Bosch) med översittande fläktkåpa (Bosch). Till vinälskarens stora lycka finns också en vinkyl (Caso 2015). Kökets väggar är vitmålade och golvet pryds av vackert vitbehandlat brädgolv. Ett fönster mot den lugna innergården släpper in rikligt med morgonsol.

Vardagsrum
+
Med två rejäla fönster mot väster och utsikt över grönskan och Skansen Kronan, blir vardagsrummet till en naturlig plats för både umgänge och avkoppling. Här ryms gott och väl en soffgrupp, tv-möbel, bokhylla och fåtölj. Vackra vitbehandlade brädgolv gör tillsammans med den tydliga stuckaturen, takrosetten och de höga profilerade listerna, sekelskifteskänslan påtaglig. Det lugna läget mot grönskande Skansberget i väster gör det svårt att tro att man är mitt i Linné. Ljusinsläppet är påtagligt och generöst tack vare det raka västerläget. Väggarna är släta och målade i en i vitt. I samband med renoveringen öppnade man upp originalöppningen in till sovrummet i fil. Man har också installerat en kakelugn som är eldningsbar med skyddsglas och gjutning av platta framför. Från detta rum kan man njuta av att se lägenhetens båda kakelugnar och samtidigt ha kontakt med kökets mittpunkt.

Sovrum/Matsal
+
I fil med vardagsrummet och med öppning mot både hallen och balkongen badar detta rum i ljus. Idag används det som master bedroom. Vackra ljusbehandlade brädgolv, dryga 3 m i takhöjd och det fria läget ger detta rum den efterlängtade sekelskifteskänslan som man förväntar sig i ett hus från år 1900. Oavsett vad man har detta rum till så känns det som en självklarhet att avsluta kvällen på balkongen i väster. Det fria insynsskyddade läget gör att balkongen sommartid blir som ett extrarum. Solen är närvarande från lunch till sen kväll och man kan faktiskt se ända ner till Göteborgs Hamninlopp. Balkongens golv består av en vacker plattsättning från Marrakech Design (2015) som harmoniserar fint med Korsettfabrikens vackra fasad (där huserar ex Pilates Complete som utnämnts till världens vackraste pilatesstudio). Sovrummets väggar är målade i vitt som fint framhäver stuckaturen i taket. Inte nog med att säljarna öppnade upp mot vardagsrummet, de har också satt in en kakelugn i ena hörnet. Denna går ej att elda i men den är en fin stämningshöjare!

Badrum
+
Helrenoverat och utbyggt badrum från 2015. Genom att ta en garderob i anspråk har man lyckats skapa ett stort badrum med både dusch och tvättmöjligheter. Arbetet är väl utfört av våtrumscertifierade hantverkare (Dobro Bygg, kvalitetsdokument finns). Väggarna är kaklade med vitt blankt kakel och golvet pryds av orientaliska plattor från Marrakech Design med golvvärme. En bred vägghängd kommod i vitt med handfat sattes in och ovan den sitter en spegel med belysning. I ena hörnet finns en dusch med vikbara väggar av glas, en handdukshängare samt en separat tvättavdelning med tvättmaskin och torktumlare (Bosch 2015). Ny elinstallation med infällda spotlights i taket visar att inget har lämnats åt slumpen.

Sovrum
+
Intill badrummet och lugnt beläget mot föreningens innergård, erbjuder det ovanligt stora sovrummet gott om plats för både säng, nattduksbord, förvaringsmöjligheter och förslagsvis en arbetshörna. Ett brett fönster mot innergården släpper in morgonljuset och det tysta läget gör att man sover gott om natten. Väggarna är även här målade i vitt och golvet pryds av ett bevarat brädgolv som vitbehandlats. Vid renoveringen togs det gamla spänntaket bort och man höjde upp innertaket vilket har gett mer rymd. I golvet finns en gjuten platta som vittnar om att lägenhetens tredje kakelugn en gång i tiden stod här. Utanför detta sovrum finns en inbyggd walk-in closet med skjutdörrar och praktiska förvaringslösningar. Man har även placerat två stående garderober utanför badrummet för ytterligare förvaring. I taket sitter infällda dimbara spotlights.

Ansvarig Mäklare

Sandra Guerrero

Partner/Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 11

sandra@alvhem.com

Förening

Brf Myrsloken

Bostadsrättsföreningen Myrsloken är en trivsam och stabil förening som förvärvade fastigheten Kommendantsängen 7:12 för 9 år sedan (2005). Föreningen består av totalt 17 lägenheter (1 475 kvm) med bostadsrätt i varierande storlekar samt en lokal med hyresrätt (160 kvm). I lokalen bedrivs en restaurang (Mexikanska Monarkin). Lägenheterna består av 2:or och 3:or. Det som kännetecknar föreningen är den goda grannsämjan, engagemanget och den välskötta fastigheten. Styrelsen har som ambition att hålla fastigheten i fint skick. Detta märker man genast när man öppnat porten.

Ekonomi
Föreningens ekonomi anses god och resultatet enligt 2015-års redovisning visade sig vara positivt med ca 250 000 kr. Föreningens hyreslokal står för 12 % av föreningens totala intäkter. och ekonomin har ansetts vara så god att man valde att sänka avgifterna. De långfristiga skulderna uppgår till ca 13 mkr, fördelade på tre lån med bra räntor. Föreningens totala taxeringsvärde uppgick 2015/16 till ca 30 mkr varav mark utgör 14 mkr och byggnad 16 mkr.

Gjorda renoveringar
Under 1920-talet gjordes en förstärkning av grunden som under 1980-talet sågs över och kompletterades. 1981 byttes samtliga V/A-stammar i kök och badrum samt all el. Under samma år byttes och renoverades alla fönster, taket byttes och ny hiss installerades med ingång från gården. Hissen renoverades på nytt 2006. 2007 renoverades trapphuset i tidsenlig stil och då byttes även porten ut. 2007 renoverades också tvättstugan. Under 2010 har föreningen utfört en rad mindre renoveringar, bl. a lagat stuprör, målat om samtliga fönster, besiktigat och åtgärdat fasad mot Kastellgatan, förbättrat ventilation samt brandinspekterat fastigheten. Under 2011 renoverades föreningens innergård och numera kan man stoltsera med vackra stenläggningar, dekorativa planteringar och fina sittgrupper med grillmöjligheter. I somras användes gården mycket flitigt av föreningens medlemmar. I samband med detta putsades även gårdsentrén om och man installerade ytterligare en port in till gården. Under 2012 har man lagat innertaket på vinden, slutmonterat gårdsdörren samt renoverat en av balkongerna för de lägenheter som vetter åt gatan. 2013 gjordes en del löpande underhåll och 2014 gjordes en OVK-besikning av fastigheten. Under 2016 byggdes balkonger mot innergården för dem som ville bygga. Dessa bekostades av medlemmarna själva och påverkade således inte föreningens ekonomi.

Kommande renoveringar
Inga större renoveringar är planerade. Fastigheten är numera i mycket gott skick och alla stora renoveringsarbeten är gjorda efter den underhållsplan som sträckte sig fram till 2014. Föreningen lägger stor vikt vid att hela tiden se över underhållet och på så sätt kunna hålla fastigheten i bästa skick. Under 2017 kommer man att byta ut alla lägenhetsdörrar till säkerhetsdörrar.

Övrigt
Lägenhetsförteckningen och den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC. Fastighetsskötsel sköts av Peters Helt och Rent. Överlåtelseavgift betalas av köparen. Uthyrning i andrahand kräver styrelsens godkännande. Juridisk person beviljas inte medlemskap. Föreningen äger marken som fastigheten står på och påverkas därmed inte av tomträttsavgäld.

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1900

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 3-glas

Energiprestanda: 86 kWh/m2 enligt energideklaration utförd 2008-05-27 00:00

Bor du i något av områdena vi arbetar i? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!