Kastellgatan 19 B

Charmig & ljus sekelskiftesetta med endast 1 509 kr i avgift (bredband ingår). Stora fönster i söder samt bevarade detaljer i form av brädgolv, stuckatur, ca 3 m i takhöjd & takrosett. Renoverat kök & badrum. Belägen på vån 3 av 5 mot föreningens lummiga innergård. Stabil BRF, 33 år gammal. Perfekt första boende!


Kastellgatan 19 B

Bostadsrätt

1 + kök

34kvm

1509 kr/mån

3 av 5 (ej hiss)

Enligt överenskommelse

2 650 000 kr

Andelstal: 2.02% Lägenhetsnr: 13/1202 Driftkostnader: 0 kr/år

Planlösning

Rum för rum

Allmänt
+

Det är något speciellt med jugendhuset på Kastellgatan 19. Liksom merparten av husen på denna gata har denna byggnad anor från det förra seklets början. Dock är denna byggnad ovanligt vackert bevarad. Varsamt renoverad med största kunskap och respekt. Fast förankrad i 1900-talets självklara elegans blir detta hem till en fristad för dig som söker det lilla extra. Renoverade 34 kvm om ett rum och kök med endast 1509 kr i månadsavgift som inkluderar bredband och IP-telefoni! Perfekt för dig som studerar eller för dig som helt enkelt strävar efter en låg boendekostnad. Lägenheten, belägen på tredje våningen i föreningens gårdshus, präglas av sin tid och erbjuder tre höga och breda fönster i rakt söderläge och en atmosfär man bara måste älska. Renoverat kök med plats för matbord, renoverat smakfullt badrum, vitmålade brädgolv och tilltagen takhöjd om dryga tre meter. Den innerliga stämning som genomsyrar både området i stort och detta hem i synnerhet, lyser igenom också på gården. Med sina kullerstenar och den prunkande växtligheten är en stillsam oas där många sommardagar - och kvällar - kommer att avnjutas i sällskap med ett glas svalkande rosé eller fladdrande värmeljus. I trapphuset finns en balkong som delas med grannen. Med det bästa av Linné runt knuten och stadens puls i väggarna, lägger kombinationen av smakfullt sekelskifte och en oerhört genomtänkt planlösning grunden till en hemtrevlig atmosfär.

Torgytan kring Sveaplan fick en helt ny utformning, med ett stensatt "golv", sittmöbler och spännande belysningsarmaturer. Här har flera film- och reklaminspelningar ägt rum med Kastellgatan som fond. En gång om året spärras Övre Husargatan av för Göteborgsvarvet, världens största halvmara. Från lägenhetens balkong har man bästa utsiktsplats över loppet och dess kringarrangemang. På helgen kan man gå ner till Egg & Milk, Franska bageriet eller surdegsbagaren Alvar & Ivar och hämta upp frukost för att sedan avnjuta den i solen på den gemensamma balkongen eller i det ljusa köket. Ett kvarter västerut ligger Linnégatan med alla uteserveringar och några kvarter bort njuter många göteborgare av härliga Slottsskogen och vackra naturreservatet Änggårdsbergen med promenadstigar som långsamt sträcker sig upp för berget och bjuder på en hänförande utsikt över Göteborg. Här finns även prisade Botaniska trädgården som anses vara en av de ledande i världen

Vi bjuder alltså in till ett hem mitt i - eller snarare högt ovanför - händelsernas centrum. På våning tre i en ambitiös bostadsrättsförening som fyller 33 år i år. Styrelsen jobbar aktivt för att medlemmarna skall trivas och att den goda ekonomin skall fortsätta borga för ett tryggt boende på lång sikt.

Hall
+
Ett tydligt gångstråk visar vägen fram till husets port av smide. På populära gatan, en bit bort, trängs soldyrkande brunchgäster som njuter av Egg & Milks amerikanska utbud eller strosar bort till surdegsbageriet Alvar & Ivar för att inhandla frukostens bröd. Det är fart och fläkt och den kontinentala känslan är påtaglig. Väl inne på innergården slås man av lugnet och hur oerhört gemytlig känslan är. Grönskande träd, planteringar, utemöbler och grill ger tillsammans med den vitputsade fasaden, de gröna fönsterbågarna och kullerstensläggningen en känsla av att befinna sig i Frankrike. Få är de innergården i Linné med denna charm och grönska. På väg upp för trappan kan man beskåda väggmålningarna av Tony Roos som visar hur kvarteret såg ut för mer än 100 år sedan och man passerar också den gemensamma balkongen som delas med grannen på samma våningsplan. Lägenhetens hall välkomnar med avhängningsmöjligheter till höger innanför dörren och erbjuder även plats för ett sideboard och en spegel. Väggarna är målade i en grå nyans som fint matchar det vitmålade brädgolvet som löper vidare in i samtliga rum.

Badrum
+
Det var först 1924 man fick in badrum i lägenheterna. Dessförinnan var man tvungen att nyttja utedasset på gården. I denna lägenhet placerades badrummet i mitten av lägenheten. Idag är detta svårt att förstå för idag har den blivande ägaren till detta hem möjligheten att njuta av ett helrenoverat badrum i tidlösa material. Badrummet renoverades 2008 och har kaklade väggar i grått med matchande grafitgrå klinker, ett runt handfat från Hafa med undersittande vit kommod och ett spegelskåp med översittande belysning. I taket sitter infällda spotlights med dimmer som ger ett behagligt ljus. Till vänster i en liten nisch finns en duschhörna som avskiljs via en frostad glasvägg och intill den en wc-stol.

Kök
+
Hallen leder vidare in till köket som även det renoverades 2008 i tidlösa materialval. Högblanka vita luckor erbjuder gott om förvaring och det platsbyggda matbordet som kombinerar förvaring på ett smart sätt visar att inget är lämnat åt slumpen. Köket kommer från Ikea och har en mörkgrå bänkskiva av laminat och ett gråmålat stänkskydd ovanför med downlights. Den maskinella utrustningen består av en inbyggd kyl/frys, spishäll och ugn i borstat stål, översittande fläktkåpa och inbyggd diskmaskin. När man sitter vid matbordet och blickar ut genom det breda och höga köksfönstret som vetter åt den gröna tysta gården inser man hur ovanligt det är att ettor är utrustade med separata kök där man kan äta och laga mat. Det ger känslan av att lägenheten är större än sina 34 kvm. Väggarna är målade i vitt och golvet pryds även här av brädgolv från 1900-talets början som vitmålats.

Allrum
+
Allrummets rymd och regelbundna form ger flera möjligheter till möblering. Här finns plats för både soffa, säng och tv-möbel/sideboard. De höga fönstren med överljus gör inte bara rummet ljust, de ger också en genuin känsla om att tidsandan lever och att huset är varsamt restaurerat med stor respekt och kunskap. Väggarnas gråmålade ton harmonierar snyggt med det vitmålade brädgolvet och de bevarade detaljerna i form av stuckatur, takrosett och de massiva fönsterbräderna av marmor. Två inbyggda garderober som målats in i samma ton som väggarna, erbjuder förvaringsmöjligheter. Läget mot den tysta innergården ger ett lugn åt bostaden som trots sitt centrala läge har känslan av en liten skyddad oas.

Ansvarig Mäklare

Sandra Guerrero

Partner/Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 11

sandra@alvhem.com

Förening

Brf Utanverket

På fastigheten Kommendantsängen 5:7 är ett vackert jugendhus uppfört. Det stod klart 1907 och är därmed ett av områdets äldsta hus. Byggherre var August Wilhelm Kuhlin. På tomten fanns dessförinnan ett skjul och ett stall för bagare Asklund vars bageri låg i korsningen Risåsgatan/Övre Husargatan. Ursprungligen ägdes marken av staten, som använde området som bete för kronans hästar och övningsområde för Göta artilleriregemente. 1968 sålde familjen Kuhlin fastigheten till K-A Samuelsson och Annedals Rörläggeri.

Brf Utanverket bildades redan 1982 och köpte ut fastigheten i sex våningar från familjen Samuelsson år 1984 till ett pris av 2,4 (!) mnkr. Föreningen består av 21 lägenheter med bostadsrätt och 2 lokaler med hyresrätt. Ett gatuhus om 6 våningsplan, med 10 trerumslägenheter och två vindslägenheter. Ett gårdshus med 5 enrums- och 4 tvårumslägenheter. Den totala ytan uppgår till 2 227 kvm, varav 1 568 kvm utgör bostadsyta och 122 kvm lokalyta.

Ekonomi
Med sina 33 år på nacken är föreningen en av de äldsta i Linnéstaden. Detta avspeglar sig i den relativt låga belåningen och de låga avgifterna. Föreningens lån ligger i Nordea. Nettoskulden är för närvarande 9,25 Mkr, varav ca 40 % ligger på 5 års löptid. Övrig del rullar med 3 månaders löptid. Detta morsvarar ca 4 940 kr/kvm (snittet i området ligger på ca 6 000 kr/kvm). Föreningen har som policy att generera ett positivt nettoresultat över tiden. Amortering sker på Föreningens lån då möjlighet därtill finns. Samtliga investeringar kostnadsförs direkt. Lokalerna står för ca 12 procent av de totala intäkterna. Årsavgifterna uppgår till ca 500 kr/kvm/bostadsyta inklusive bredband och IP-telefoni.

Genomförda renoveringar
I mitten på 80-talet byggdes två vindslägenheter och hiss installerades i A-trapphuset. 1987 fick konstnären Tony Roos i uppdrag att måla 17 bilder som speglade livet kring Skansen Kronan, Skanstorget, Haga och Annedal så som det såg ut vid 1900-talets början. 1990 byggdes källaren om till föreningslokal med bastu. Under hösten 2015 har samtliga fönster och balkongdörrar mot gatan bytts ut, som ett efterföljande steg till den renovering som utfördes på gårdshusets fönster under 2006. Under detta år har man renoverat de fyra balkonger som vetter åt Kastellgatan.

Kommande renoveringar
Föreningen har en underhållsplan från 2011 som är vägledande. Närmast större renovering som planeras avser en relining av fastighetens stamledningar. Detta arbete beräknas vara klart i mitten av december 2017. Föreningen planerar även att förse värmeelementen med moderna termostatventiler. Med anledning av reliningen kommer Föreningen att uppta ytterligare lån i Nordea. För att täcka kostnaden är det troligt att årsavgiften kommer att höjas med 5-10 %. Beslut kommer att tas av styrelsen i början av hösten. Utöver detta har man inga stora planer på gång. När arbetena är utförda är fastigheten "färdigrenoverad" för lång tid framåt. Endast sedvanlig fastighetsskötsel erfordras.

Övrigt
Den ekonomiska förvaltningen sköts av Lundéns Fastighetsförvaltning. Fastighetsskötseln sköts av styrelsen med betrodda uppdragstagare.. Föreningen äger marken som fastigheten står på och påverkas således inte av tomträttsavgäld. Fastigheten står enligt sakkunnig uppgift på en stabil grund (rustbädd). Inga sättningsproblem har noterats. Föreningen har för säkerhets skull anmält sig som sakägare i den pågående processen avseende Västlänken. För mer information om föreningen se https://www.egrannar.se/brfutanverket-kastellgatan19/sida/id/3137/

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1906-1907

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 2-glas

Energiprestanda: 122 kWh/m2 enligt energideklaration utförd 2009-01-16 00:00