Kastellgatan 13 A

Underbar sekelskiftesfyra på vån 3 av 6 med hiss och två balkonger, en i öst & en i väst.110 kvadrat med tre möjliga sovrum, badrum från 2017, rymligt sällskapskök med kallskafferi, högt till tak, fiskbensparkett, stuckatur, takrosetter mm. Mkt stabil & välskött förening med oerhört god ekonomi. Fiber ingår i avgiften.


Kastellgatan 13 A

Bostadsrätt

4 + kök

4569 kr/mån

3 av 6 (hiss finns)

110kvm

Planlösning

Rum för rum

Allmänt
+
På tredje våningen i vacker, välrenoverad sekelskiftesfastighet anno 1908 med hiss ligger detta ovanligt charmiga hem om fyra rum och kök. Ett hem som bör tilltala dig som söker det lilla extra. 110 smakfullt renoverade kvadrat med upp till tre bra sovrum, ett rymligt kök med kallskafferi och serveringsskåp, ett helt nyrenoverat badrum från 2017, ev möjlighet att sätta in kakelugn samt både genomgående och kringgående planlösning. Som om detta inte vore nog, kan detta hem dessutom skryta med två smidesbalkonger - en som vetter åt populära Kastellgatan med utsikt bort mot Skansen Kronan samt en som vetter åt föreningens lummiga och öppna innergård i väst. Hela lägenheten bjuder på takhöjd om ca 3 meter, massiv fiskbensparkett, vackra fönsterpartier med överljus, stuckatur, spegeldörrar och fint bevarade snickerier. Att lägenheten dessutom är belägen på en av Linnés mest attraktiva gator, granne med Alvar & Ivar och i en mycket välskött förening med oerhört god ekonomi gör detta till ett hem utöver det vanliga.

Med Skansen Kronan som blickfång i nordväst och grönskande Slottsskogen i sydost ligger Linnés kanske mest kontinentala kvarter. Det är svårt att sätta fingret på vad det är som gör stämningen på dessa gator så oerhört gemytlig. Kanske är det den sköna blandningen av små udda butiker, surdegsbageriet Alvar & Ivar och de små gallerierna, som gör att det alltid är liv och rörelse på gatorna. Sedan en tid tillbaka finns här även Göteborgs första dumplingbar, Dubbel Dubbel. Redan klockan sju på morgonen slår 50-talsinspirerade Egg & Milk upp dörrarna och sedan strömmar gästerna till för att njuta av en amerikansk frukost på stående fot innan de tar spårvagnen till jobbet. När sedan kvällen kommer väljer många att avsluta dagen med ett glas vin och en god middag på en av Linnégatans alla restauranger. Några kvarter bort breder grönskan i Slottsskogen ut sig. Den omtyckta parken har använts till rekreation och motion i över hundra år och är ett mycket populärt tillhåll. Några minuter bort ligger vackra naturreservatet Änggårdsbergen med snirkliga promenadstigar som långsamt sträcker sig upp för berget och bjuder på en hänförande utsikt över Göteborg. Här finns även prisade Botaniska Trädgården som anses vara en av de ledande i världen. Packa picknickkorgen, bred ut en filt och njut av naturens vackra lugn.

Hall
+
Redan i trappuppgången på väg till hissen, slås man av hur välbehållen fastigheten är. Trapphuset är renoverat med tidstypiska färger från husets begynnelse. På väg upp till våning tre i hissen kan man se de vackert blyinfattade fönstren på varje plan som leder ut till de gemensamma balkongerna mot gården i väster. Lägenheten är belägen på våning tre men det känns nästan som fjärde våningen då markplanet utgörs av lokaler. En fint bevarad ytterdörr med munblåst glas öppnar upp till lägenhetens rymliga hall som är stor nog att erbjuda plats för både avhängning och möblemang och som sedan leder vidare in genom lägenheten. Den tilltagna takhöjden ger tillsammans med ljust målade väggar och ljusinsläppet från de olika rummen på båda sidor om hallen, ett mycket luftigt och inbjudande intryck. Hallens golv består av massiv ekparkett i klassisk fiskbensläggning. Alldeles innanför dörren finns en inbyggd nisch som lämpar sig perfekt för skor och jackor och lite längre in finns en rundad nisch som skänker charm. Här stod tidigare än kamin. Lite längre in finns ett inbyggt bevarat linneskåp samt ett rymligt förråd i original för ytterligare förvaring. Häng av dig jackan och stig på - detta är ett hem som man snabbt inser inte hör till det vardagliga utbudet i Linné.

Kök
+
Till höger om entrén och med utgång till en av lägenhetens två balkonger, ligger köket som fullkomligt badar i ljus. Det höga och fria västerläget gör solen närvarande från eftermiddag till sen kväll. Balkongen blir utan tvekan det rum man om sommaren drömmer om. Lummigt och skyddat där man kan avnjuta både frukost, lunch och middag. Här ryms flera sittplatser, bord och växter. Själva köket ger oerhört bra förvaringsmöjligheter i fint format i form av bevarat kallskafferi, serveringsskåp samt vita profilerade köksluckor i gammal stil. Köksinredningen som kommer från Ikea renoverades 2009 och löper längs båda sidor, vilket ger möjlighet för flera att samsa kring matlagningen. Den maskinella utrustningen består av en extra bred gasspis och elektrisk ugn från Smeg, ovansittande köksfläkt, även den från Smeg samt inbyggd diskmaskin med rostfri lucka. På motsatt sida finns en kyl/frys (Samsung och ny från 2016) samt en inbyggd micro i praktisk arbetshöjd. Bra arbetsytor i klassiskt "Virrvarr" från Perstorp och framför spisen ligger betongklinker från Marrakech Design - både praktiskt och snyggt. I övrigt består golvet av fiskbensparkett. Bakom köksskåpen finns en igensatt gammal köksingång som grannarna har utnyttjat för att skapa mer förvaringsutrymme. Intill utgången till balkongen finns plats för ett matbord för 2-4 personer.

Sovrum
+
Intill köket ligger den tidigare kammaren som idag används som barnrum, men även fungerar utmärkt som arbetsrum eller gästrum. Här somnar man gott om natten tack vare det lugna läget mot gården. Ett högt fönster i väster släpper in rikligt med ljus och ett bevarat skåp med pärlspont erbjuder smart förvaring samtidigt som det ger den känsla man förväntar sig i ett hus från 1908. Takhöjden om nära 3 meter gör att man snarare tänker kubik än kvadrat här inne. Ljust målade väggar och massiv ekparkett. Vissa i huset har valt att slå ut väggen in till köket för att skapa ett större kök. Man skulle även kunna flytta ingången till detta rum till hallen.

Det största sovrummet är tyst beläget mot innergården vilket gör att man om sommaren kan sova med fönstret öppet utan att störas av storstadens brus. Ett brett treluftsfönster med överljus i väster släpper in rikligt med ljus och erbjuder en fri vy mot himlen och innergården. Härifrån ser man också lägenhetens andra balkong med utgång från köket. Rummet är luftigt, ljust och oregelbundet till formen. Här ryms gott och väl en dubbelsäng med tillhörande sängbord samt en byrå eller en fåtölj. I det snedställda fönstret finns även utrymme för en arbetsplats om så önskas. Längs ena väggen finns rikligt med förvaring i form av 6 garderober. Ca 3 meter upp ramas taket in av bevarad stuckatur med takrosett och väggarna är målade i vitt. Golvet pryds av samma massiva fiskbensparkett som i övriga rum.

Vardagsrum
+
Stort och pampigt rum med högt till tak, vackra pardörrar, stuckatur, takrosett och ett brett fönster samt utgång till en härlig smidesbalkong. Här ryms gott och väl en stor soffa med fåtölj, soffbord, tv-möbel och förslagsvis en bokhylla eller matplats. Väggarna är målade i en sober grå ton som fint framhäver stuckaturen och listverken och golvet pryds av fiskbensparkett. Godkännande finns från styrelsen att sätta in en kakelugn i hörnet som vetter mot badrummet. Här finns nämligen rökkanalerna bevarade. Vardagsrummet nås från både hallen och det rum som idag används som matsal och vackra profilerade pardörrar avskiljer de två rummen i fil. Glasade pardörrar leder ut till lägenhetens andra smidesbalkong - denna med morgon- och förmiddagssol och trevlig vy ner över Kastellgatan. Perfekt för morgonkaffet i solen eller kanske fördrinken med gästerna.

Matsal/Sovrum
+
Trivsamt rum med möjlighet till flera funktioner. Närheten till både köket och vardagsrummet gör det perfekt som matsal men det går också utmärkt att använda rummet som sovrum eller bibliotek då båda dörröppningarna går att stänga. För den stora familjen är det lyxigt att disponera tre sovrum i en gammal våning i innerstan. Faktum är att det inte är lätt att hitta stora, funktionella lägenheter i stan. Speciellt inte en 4:a. Ett rejält treluftsfönster som vetter åt lugna Kastellgatan i öster ger fint ljusinsläpp och ljusgrå väggar ger tillsammans med fiskbensparkett en stilfull bas att inreda.

Badrum
+
Lägenhetens badrum helrenoverades så sent som i år av fackmän (våtrumsintyg finns). Kalkstensliknande keramiska plattor i storleken 60x60 cm pryder både väggar och golv och ger en lyxig hotellkänsla till rummet. Blandare, duschmunstycke, krokar och två stilrena handdukstorkar i mässing kompletterar intrycket. Intill duschen med vikbara glasväggar finns en 9 kg tvättmaskin och om så önskas går det naturligtvis även att installera en torktumlare ovanpå. En bred vit kommod med tvättställ och ovansittande spegelskåp med infälld belysning ger utmärkt förvaring och ovanför den vägghängda wc:n finns praktisk avställningsyta. Dimbara spotlights i taket och golvvärme finns här naturligtvis också.

Ansvarig Mäklare

Sara Wibréus

Partner / Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 15

sara@alvhem.com

Bor du i något av områdena vi arbetar i och planerar att flytta? Eller funderar du på vad din lägenhet är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!