Hedåsgatan 14B

Drömmig sekelskiftestvåa i välhållen fastighet anno 1908. Belägen högt upp i huset med fönster mot rofylld gård. Smakfullt renoverad 2015-2016 och lägenheten karaktäriseras av ljusa ytskikt, genomgående brädgolv i original och fina listverk. Stor balkong med ett suveränt läge mot sydost. Stabil förening med god ekonomi.


Hedåsgatan 14B

Bostadsrätt

2 + kök

63kvm

3315 kr/mån

4 av 5 (ej hiss)

Enligt överenskommelse

3 500 000 kr

Andelstal: 3.84% Lägenhetsnr: 1301 Driftkostnader: 6204 kr/år varav El: 4200 kr / Försäkring: 2004 kr / Personer i hushåll: 2

Planlösning

Rum för rum

Allmänt
+
Mitt i hjärtat av populära Lorensberg, ett stenkast från Götaplatsen och Göteborgs paradgata, Avenyn, finner du denna undangömda och rofyllda oas till salu. I det välhållna huset anno 1908, kan denna sekelskiftestvå, högt upp i huset, med välplanerade ytor och högt i tak, verkligen stoltsera med att bada i naturligt ljus. Lägenheten pryds invändigt av originaldetaljer från nationalromantikens arkitektur och en rymlig balkong i sydostläge bjuder in till många härliga stunder i solen. Utanför dörren, mitt i de vackra och imponerande kvarteren med husfasader från det tidiga 1900-talet, finns allt man kan tänkas önska sig. Små charmiga kvartersbutiker, trevliga restauranger och mysiga caféer finns det gott om. En frukost på den italienska delin Fratelli Gridelli är oslagbar. Inom en promenadväg på 5 minuter hittas goda kommunikationer, evenemangsstråket med bland annat Liseberg, Universeum, Scandinavium, avkoppling vid grönskande Näckrosparken och sköna promenader i Trädgårdsföreningen.

En tung träport med spröjsade fönsterpartier leder de boende in till Brf Bergkristallen 13. Stanna upp en stund och insup den tystnad som råder här. Det är svårt att tro att du befinner dig ett stenkast från stadspulsen. Gården som möter dig när du stiger in genom porten genomsyras avett välkommet lugn. Här inne skapar de rustika huskropparna en skyddande atmosfär åt de boende och bredden mellan fastigheterna tillåter solen att finna sin väg in. Gården grönskar fint under sommarhalvåret och smyckas av prunkande planteringar. Fyra trappor upp i
gårdstrapphuset ligger en välplanerad sekelskiftestvåa. Lägenheten är omsorgsfullt renoverad 2015 - 2016 och detaljer som höga fotlister, ett ljusslipat brädgolv och stora fönsterpartier, som alla vetter mot sydost och den lugna innergården, gör detta till ett hem att längta till. Till lägenheten hör ett vindsförråd.

Hall
+
Väl innanför dörren finns det gott om plats för avhängning längs med väggen till höger och hallens generösa ytor erbjuder även plats för hallmöbler och hallspegel. Väggarna är här, liksom i kök och vardagsrum, målade i en bruten vit ton. Brädgolvet som löper vidare in i alla rum, slipades 2015 och behandlades sedan med vitpigment och hårdvaxolja. Från hallen nås kök och vardagsrum in till höger och badrummet är beläget rakt fram. Behaglig belysning i form av reglerbara spotlights och naturligt ljusinsläpp två håll.

Kök
+
Köket renoverades år 2016 och köksinredningen bjuder på mycket förvaringsmöjligheter och smarta lösningar. Med inslag av en bänkskiva gjuten i betong, gråvitt kakel från Marrakech och handtag i läder, ger köket ett effektfullt intryck av modernitet. Köket är utrustat med diskmaskin, integrerad kyl/frys, varmluftsugn och induktionshäll. Invid fönstret finns en naturlig matplats där ljuset flödar in under förmiddagen och som erbjuder gott om utrymme för middagsbjudningar.

Vardagsrum
+
Nästa rum är det luftiga och rymliga vardagsrummet. Golvet pryds även här av fint brädgolv och det tillsammans med vita väggar skapar en neutral bas att inreda till. Takhöjden om cirka 2,80 meter ger en härlig rymd och vardagsrummet erbjuder flertalet goda möbleringsmöjligheter. Rummet blir väldigt ljust tack vare två fönsterpartier som vetter mot gården i sydost. Rummet smyckas därtill av fina originaldetaljer i form av dekorativa golvlister och vackra fönsternischer.

Sovrum och balkong
+
Innanför vardagsrummet ligger sovrummet med plats för dubbelsäng, förvaring i två rejäla garderobsenheter och även en arbetsplats för den som önskar. Ljuset från sydost flödar in genom ett fönster samt helglasade balkongdörrar och tack vare det tysta gårdsläget kan fönstret med fördel lämnas lite på glänt för den som tycker om att sova svalt om natten. Väggarna är målade i en ljusgrå ton och en klädkammare erbjuder ytterligare plats för förvaring. Balkongen nås via helglasade pardörrar, uppfördes år 2009 och kan stoltsera med dryga 4,5 kvm med ett härligt sydostläge. Balkongen omges av ett svart smidesräcke och här ges plats för både sittmöbler och blomster. Sommartid är det sol från cirka klockan 9-16 och balkongen är med andra ord den perfekta platsen för både frukost och lunch!

Badrum
+
Yteffektivt badrum med helkaklade väggar i vitt och grått klinker på golv. Badrummet är utrustat med kommod med handfat, WC, dusch och tvättmaskin samt torktumlare från BOSCH (inlöpta 2017). Golvvärme ger behaglig temperatur.

Övrigt:
+
Nytt elskåp med automatsäkringar installerades 2016.

Ansvarig Mäklare

Magnus Vansvik

Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 64 65

magnus@alvhem.com

Förening

Brf Bergkristallen 13

Bostadsrättsföreningen Bergkristallen 13 bildades för dryga 35 år sedan, år 1981. Det är en mysig och inarbetad förening som tar väl hand om sitt hus och engagemanget avspeglar sig i både den välskötta ekonomin och fastigheten. Föreningen äger fastigheten Heden 25:13 somtotalt 16 lägenheter och två lokaler. Den sammanlagda bostadsrättsytan uppgår till 1 710 kvm och lokalytan till 118 + 36 kvm enligt taxeringsbeskedet. Föreningen äger sin mark och påverkas således ej av justeringar av tomträttsavgälden.

Genomförda renoveringar
I stort sett alla stora renoveringar är gjorda på huset och fastigheten är i gott skick. Föreningen upprättade år 2009 en långsiktig underhållsplan som reviderades år 2012. Underhållsplanen ligger till grund för planerade underhållsarbeten och nuvarande underhållsplan löper ut 2018 (föreningen arbetar nu med att ta fram en ny).
Tre år innan föreningen förvärvade fastigheten utfördes rörstambyte och föreningen har tagit väl hand om sin fastighet sedan förvärvet. I början på 90-talet renoverades balkongerna och år 2000 lades taket om. År 2002 installerades nya ytterbågar på fönstren (energiglas) och år 2007 grundförstärktes fastigheten. År 2008/2009 uppfördes nya balkonger till lägenheterna i gårdstrapphuset. Dessa bekostades av respektive berörd lägenhetsinnehavare och belastade således ej föreningens ekonomi. År 2009 förbättrades fastighetens brandskydd, gården renoverades och golvet i båda gatu- och gårdstrapphuset belades med klinker och entrén i gatuhuset målades.

År 2010 åtgärdades en vattenskada och år 2011 spolades stammarna, de äldre balkongerna renoverades och man bättringsmålade och utförde mindre reparationer på taket. År 2012 putsades fasaden i markplan och man monterade en värmekabel i hängrännor och stuprännor. Föregående år målades fasaden, fönster, dörrar och portar i markplan. 2013 målades fasad, fönster, utvändiga dörrar och portar i markplan. Samma år byttes ventiler i
värmecentral. 2016 installerades nya maskiner i den stora tvättstuga på gården samt utfördes en OVK-besiktning av
ventilationen. Föreningen har under 2017 målat plåttaket och planerar innan året är slut att genomföra OVK-åtgärder från tidigare besiktning.

Kommande renoveringar
Underhåll av ytterväggar och balkonger planeras till 2018. Föreningen arbetar aktivt efter att i största möjliga mån förbättra och ta hand om sin fastighet.

Ekonomi & långsiktig inriktning
Nyckeltalen talar sitt tydliga språk; Brf Bergkristallen 13 är en mycket stabil förening. Föreningens långfristiga skulder uppgår till 7 900 000 kr, vilket utgör 4 517kr/kvm/bostadsrättsyta. Den genomsnittliga avgiften ligger på cirka 561kr/kvm/år. Föreningens mål är att årsavgiften skall vara stabil och långsiktigt uthållig. Föreningen skall inte minska sina skulder och nya lån skall undvikas. Föreningen har en outnyttjad råvind om cirka 225 m2 som utgör en dold intäkt. Bygglov för vindslägenheter beviljades för några år sedan men föreningens medlemmar röstade på en extrastämma år 2011 nej till att vid den tidpunkten avyttra vinden. För mer information om föreningens ekonomi, se bifogad årsredovisningen år 2016.

Övrigt
Föreningens ekonomiska förvaltning samt lägenhetsförteckning sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköter föreningen i egen regi. Fastigheten är fullvärdesförsäkrade genom if. Överlåtelseavgift samt pantsättningsavgift betalas av köparen. Innanför porten på Hedåsgatan 14 döljs en vackert stenlagd innergård med prydliga planteringar och grönskande buskage. Sommartid finns här sittmöbler. Cyklar parkeras under tak. Föreningens tvättstuga är bekvämt belägen i markplan alldeles intill entrén till trapphuset. Tvättstugan är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel. Föreningen har 3 stycken parkeringsplatser. En plats är reserverad till styrelseordföranden. Man köar till övriga 2 platser och får disponera platsen under 2 år. I övrigt gäller boendeparkering i området (beteckning M4) och kostar ca 635 kr per månad. Ansökan sker hos trafikkontoret. Både
basutbud av tv-kanaler samt bredband ingår i avgiften! Leverantör är ComHem.

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1908

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 2-glas energiglas

Energiprestanda: 126 kWh/m2 enligt energideklaration utförd 2009-08-14 00:00

Vill du bli kontaktad? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!