Gibraltargatan 12

Väldisponerad 20-talslägenhet om fyra rum och kök i magnifik fastighet på toppadress. Stora sällskapsytor och fungerande öppen spis. Exceptionellt väl bevarade snickerier, snygg inbyggd förvaring och gästtoalett. Högt och ljust läge. Våning 4 av 6. Delad balkong och fungerande öppen spis. Hiss finns!


Gibraltargatan 12

Bostadsrätt

4 + kök

5664 kr/mån

4 av 6 (hiss finns)

124kvm

Rum för rum

Allmänt
+
I Johanneberg säljs nu en stilfull och anrik fyra på 124 kvadrat med takhöjd, stora ytor och utsikt över staden. Mycket av ursprunget från 1928 finns kvar i vackra detaljer, förvaring och till och med tapet. Tillgång till bastu i liten, ordningsam och familjär förening.

Gibraltargatans nedre del hör till det lugna Johanneberg men har fördel av närhet till nöje och kultur i Göteborgs allra centralaste delar och på Avenyn och Götaplatsen. Alldeles intill ligger skolor som Hvitfeldtska och internationella IHGR, och förstås: Chalmers tvärs över gatan och flera av Göteborgs universitets fakulteter nära. Kommunikationerna är goda, inte minst med de tysta Electricity-elbussarna som korsar staden över till Lindholmen. Gibraltargatan kantas av kaféer, restauranger och småbutiker, och bara något kvarter bort ligger alla närservice på Kapellplatsen.

I Johanneberg dominerar funkisen, men lite längre ned på Gibraltargatan är husen aningen äldre. Gibraltargatan 12 byggdes 1928 av Göteborgs Redareförening och var länge ett hyreshus. Det pampiga men ändå rena uttryck som åstadkoms då, under det glada tjugotalets slut, innan börskrascher och den Stora Depressionen, finns kvar - det märks redan på ekporten och i det rymliga, stenlagda trapphuset. Här står föreningens gemensamma julgran om vintrarna, och resten av året finns det plats för ett par bekväma skinnfåtöljer.

I föreningen, som bara har denna enda trappuppgång (förutom de kökstrappor som förr användes av tjänstefolket), finns 15 lägenheter och en lokal som hyrs ut. På fjärde våningen, nästan i höjd med toppen på en väldig kastanj utanför, är nu alltså en fyra om 124 kvadratmeter till salu. Direkt när man kommer in i den märks ursprungstanken med boendet. En ovanligt stor välkomnande hall med öppen spis. Ett kapprum med gästtoalett vid sidan av. Ett rymligt sovrum ut mot Gibraltargatan, och bredvid det två rum i fil: vardagsrum och matsal med karakteristiska inbyggda pardörrar. En serveringsgång med mängder av förvaring, och mot gården kök och ytterligare ett sovrum.

Men låt oss ta den rum för rum och ägna lite tid och tanke åt detaljerna, historiens vingslag och de moderniseringar som gjorts. Hyreshuset ombildades till bostadsrättsförening 1999 men själva lägenheten renoverades senast 2005. Nuvarande ägare har bott här i fyra år och har inte gjort några större förändringar, men har ägnat en hel del tid åt att fundera på hur lägenheten skulle kunna bli ännu mer tilltalande.

Hall
+
Hallen är som sagt ovanligt stor och dessutom ljus eftersom en extrabred öppning leder in till vardagsrummet som vetter mot Gibraltargatan. Dessutom har den en vacker, klassisk - och fullt fungerande - öppen spis från Höganäs i grå, blankpolerad sten, original från 1928 och med Höganässtämplar i teglet. Här finns ingen förvaring, utan kapphängare finns i det lilla rummet intill. Väggfasta, gråmålade trähyllor är också original, men det är ändå inte det mest iögonenfallande i den lilla hallen. Den handtryckta tapeten, liksom den sirliga trälisten upptill, är nämligen också den i original och mycket välbevarad. Frågan är om inte den lilla kroken på väggen till höger om ingången också är från tjugotalet. Svårt att avgöra, men tidigare ägare har alla sett vinsten med att bevara dessa detaljer.

Gästtoalett
+
Här finns också en separat gästtoalett, renoverad 2005 och numera kaklad även om de gamla stenväggarna fortfarande syns. Denna toalett blir också automatiskt det stora sovrummets egen.

Stora sovrummet
+
Lägenhetens stora sovrum är just det: stort. Gott om plats för dubbelsäng samt förvaring i de tre garderoberna längs ena väggen, och två stora fönster ut mot gatan med djupa fönsternischer, mässingsbeslag och marmorbräden. Också sovrummet renoverades 2005. De gamla linoleumgolven har tagits bort och furugolven som låg under har vitbetsats. Mellan hall och sovrum finns också en kortare gång med en extra djup klädkammare.

Vardagsrum
+
Öppna umgängesytor är lägenhetens signum, och det blir väldigt tydligt i hur hall, vardagsrum och matsal hänger ihop. Ekparkett i fiskbensläggning löper genom rummen, och öppningarna mellan dem är generösa, så att ljuset utifrån når långt in. Takhöjden är 2,83 meter. Vardagsrummet har två stora fönster där den gamla kastanjen utanför ger lite skydd. Men eftersom lägenheten ligger så högt är det ingen insyn, bara fin utsikt över Göteborg. Och plats i fönsternischerna att sitta och njuta av den. Här, liksom i matsalen, finns också fler tidstypiska detaljer: stadiga järnelement på fot, höga golvlister och avskalad stuckatur. Pardörrarna in till matsalen är extra utsmyckade på sidan mot vardagsrummet, men stilrent, inte krusidulligt. Det anas att vi befinner oss i brytpunkten mot funkis, för detaljerna och smyckningarna finns där, men de är stramare och enklare i sitt uttryck än tidigare.

Matsal
+
I fil ligger matsalen, men de båda rummen går att skärma av med de inbyggda skjutdörrarna. Här ryms matbord för många gäster. Hittills i lägenhetens historia har alla som bott där haft rummet som just matsal. Notera gärna ringknappen i taklampan. Här kunde värdparet förr sitta och äta och underhålla gäster, och så fort något behövdes, ringde man på husan. Inne i köket föll en liten bricka ned i en panel så hon skulle veta vilket rum hon skulle bege sig till. Systemet fungerar rent elektriskt och panelen är kvar, men har enligt nuvarande ägaren något mekaniskt slitage som ska gå att åtgärda.

Serveringsgång
+
Lägenhetens tjänstefolk befann sig mycket i den inre delen av lägenheten, särskilt i serveringsgången som i stort sett ser ut som den gjorde under mellankrigstiden. Höga och djupa skåp, hylla uppe vid taket, avställningsbänkar och vackra beslag genomgående. Också här har furugolvet tagits fram och behandlats.

Badrum
+
Från serveringsgången nås badrummet, som INTE är från 1928. Senaste renoveringen genomfördes för drygt tio år sedan. Kakelväggar och klinkergolv lades in, duschkabin sattes in, liksom ytsmart tvättmaskin och torktumlare.

Köket
+
Köket ligger mot den lugna innergården och har också det dryga tio år på nacken. Framtaget furugolv, rostfria vitvaror från Bosch, bland annat kyl, frys och diskmaskin, Gorenje och Whirlpool. Dessutom ett kallskafferi, något som ofta rivits ut ur gamla lägenheter men som här har blivit kvar och rymmer massor i sval temperatur. Bänkskivorna är av sten och väggen bakom är i grön mosaik. Här finns också rum för en liten matplats. Och så den lilla bonusen: köksingången. Härifrån leder en trappa ned till gården, soporna och tvättstugan. Men här finns också en balkong alldeles utanför dörren, och den delas med närmaste granne.

Lilla sovrummet
+
Det mindre sovrummet i lägenheten är den före detta pigkammaren, men ändå rymligt och med god förvaring i en stor garderob som bara med en tunn vägg är skild från ett av de större skåpen i serveringsgången. Också här framtaget furugolv och ett fönster som vetter ut mot gården.

Ansvarig Mäklare

Malin Tulldahl

Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 12

malin@alvhem.com

Bor du i något av områdena vi arbetar i? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!