Andra Långgatan 18 C

1800-talsetta i tyst gårdsläge med underbar smidesbalkong i rakt söderläge. Genomgående ca 3,15 meter till tak, fina listverk och spegeldörrar. Allrum med smart loftlösning, separat kök med matplats samt rymligt badrum med badkar. Lågt belånad förening med bra hyresintäkter. Bredband ingår i avgiften.


Andra Långgatan 18 C

Bostadsrätt

1 + kök

26kvm

1983 kr/mån

2 av 4 (ej hiss)

Enligt överenskommelse

1 995 000 kr

Andelstal: 2.883% Lägenhetsnr: 10/1101 Driftkostnader: 0 kr/år

Planlösning

Rum för rum

Allmänt
+
Långgatornas historia har formats och skapats sedan mitten av 1800-talet. Här finns idag ett kreativt och pulserande stadsliv som är helt unikt i Göteborg. Den kontinentala atmosfär som råder, med levande gatuliv, annorlunda caféer, pubar, tvättinrättningar och originella restauranger, ger värme och färg åt området och de boende bjuds på ett läge utöver det vanliga. Här finner du det mesta, allt i från nybakat ekologiskt bröd till heminredning i senaste design. Och skulle du mot all förmodan sakna något så är det inte långt till vare sig utelivet i Vasastan, cafékulturen i Haga eller affärsstråken kring Avenyn. Det så uppskattade restaurangstråket på Tredje Långgatan ligger på bekvämt gångavstånd och Järntorget, som är en given knutpunkt för kollektivtrafiken, ligger endast ett par minuter bort och tar dig smidigt vidare till andra stadsdelar. Även den kommande linbanan från Stenpiren nås med lätthet liksom det spännande kvarteret Masthuggskajen som kommer ta form på andra sidan av Järntorget. För löprundan rekommenderas Slottsskogen eller Änggårdsbergen en kort promenad bort.

Njut av kontrasterna som detta område bjuder på! Ena stunden befinner du dig i vimlet av människor, butiker och restauranger. Nästa omfamnas du av tystnaden som råder inne på föreningens stora och så grönskande innergård. Lägenhetens 26 kvadratmeter är fördelade på ett separat kök med matplats, rymligt badrum med badkar samt ett allrum med utgång till en stor söderbalkong - allt i tyst gårdsläge. Takhöjden om nära 3,20 meter, fina listverk och en klädkammare bakom en vacker gammal spegeldörr är alla spår från 1884 då huset uppfördes. Detta är ett hem för dig som vill bo i händelsernas centrum men ändå lugnt och tyst med en grön oas utanför balkongräcket.

Hall
+
Hallen ger plats för avhängning samt ytterligare förvaring tack vare en rymlig klädkammare. Takhöjden om dryga 3,15 meter ger en skön rymd. Redan härifrån ser man ut genom glaspartiet och ut på balkongen som nås från allrummet till vänster.

Allrum
+
Ett trivsamt och oerhört ljust rum med ett stort fönster- och dörrparti i rakt söderläge och en takhöjd på nära 3,20 meter. Härifrån nås den ca 6,5 kvadratmeter stora balkongen i skyddat gårdsläge. Både väggar och golv är vitmålade så när som på en framtagen tegelvägg alldeles innanför balkongdörren. Idag finns här en platsbyggd loftsäng, vilket ger plats åt både soffa och arbetsplats för den som så önskar. Fint bevarade listverk skvallrar om husets ursprung från 1880-tal.

Balkong
+
Den stora balkongen som vetter ut mot föreningens mysiga innergård blir en naturlig förlängning av allrummet innanför. Gården är ovanligt stor för området och bjuder på träd, planteringar, lekplats och sittgrupper. Sommartid badar gården i sol, vilket gör den perfekt för trivsamma grillkvällar. Balkongen ligger i rakt söderläge och solen stannar till sen eftermiddag. Utförandet är i klassisk sekelskiftesstil med svartlaserat plankgolv och svart smidesräcke. Balkongens storlek om ca 6,5 kvadratmeter ger plats åt både matplats, solhörna och rikligt med växter.

Kök
+
Köket ligger innanför hallen med köksinredning längs två väggar. Ljuset når hit genom ett insatt fönster ovanför loftsängen och även här är väggar och golv vitmålade. Köket renoverades 2006 då det flyttades från nuvarande allrum och är idag utrustat med integrerad kyl och frys, inbyggd mikro, spis med glaskeramikhäll, köksfläkt samt inbyggd diskmaskin. Här finns även plats för ett mindre matbord.

Badrum
+
Badrummet, i lite äldre men fräscht skick, är ovanligt rymligt och är till mångas glädje utrustat med badkar. Då utrymmet från början nyttjades som skafferi finns här ett bevarat litet fönster som ger fint dagsljus. Vitkaklade väggar med en blå bård samt blå klinkermosaik på golvet.

Ansvarig Mäklare

Sara Wibréus

Partner/Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 15

sara@alvhem.com

Förening

Brf Andra Långgatan 18

Brf Andra Långgatan18 är en gammal förening och äger fastigheten Masthugget 7:4 sedan 1983. Fastigheten uppfördes redan 1884 och tillhör därmed den äldre bebyggelsen i Linné. Förening är liten och trivsam med totalt 15 lägenheter och fyra lokaler. Många av de boende har bott i huset i över tio års tid, vilket får ses som ett tydligt tecken på att detta är en förening man trivs i och ogärna vill flytta ifrån.

Ekonomi
Taxeringsvärdet uppgår till totalt ca 32,8 mkr varav ca 17,3 mkr utgör mark och ca 15,5 mkr utgör byggnad. Föreningen har en stabil ekonomi med mycket låg belåning om totalt ca 4,9 mkr som per kvadratmeter bostadsrättsyta endast motsvarar ca 3 600 kr. Under 2010 sålde föreningen ett av gårdshusen, vilket innebar att man kunde betala av dryga 30 % av sina skulder. Knappt 40 % av de totala intäkterna kommer från lokalhyresgästerna. Inga avgiftsförändringar är planerade i dagsläget och föreningen gjorde ett positivt resultat om ca 270 000 kr.

Gjorda renoveringar
Vatten/avlopp/värmesystem
1975 byte av avloppskopparrören i källaren mot gjutjärnsrör
2001 byte av vatten/cirkulationspump
2003 byte av avloppsrören under restaurangen
2005 ny länspump för grundvattnet
2006 stamspolning
2007 nya expansionskärl för det vattenburna värmesystemet
2009 nya termostater till lägenheternas radiatorer
2016 stamspolning av samtliga rör.

Källarna/grunden
2002 renovering av källaren under restaurangen
2005 fukt - och ohyrasanering av krypgrunden under huvudbyggnaden
2009 tätning av alla källarutrymmen/ohyrasanering, godkänd av Anticimex

Taken
2004 Renovering och ommålning, samt installation av snörasskydd på huvudbyggnaden
2004 ommålning av gårdshusens tak
2009 översyn av stuprören

Fasad/fönster
1990 fasadtvätt och omfogning mot gatan
1994 omfogning mot gården
1998 (ca) nybyggnad av 12 balkonger mot gården, 2009 tillbyggnad av 1 balkong mot gården
2010 byte till nya fönster med 2+1 energiglas mot gården, (ej balkongfönster/fönsterdörrar)
2010 3 nya balkongdörrar
2014 byte av samtliga fönster mot Andra Långgatan samt fasadrenovering inkl. omfogning mot Andra Långgatan.

Tvättstuga
2000(ca) ny industritvättmaskin
2005 ny industritorktumlare, nytt torkskåp
2009 ny, mindre extra industritvättmaskin
2016 ny stor tvättmaskin samt torkskåp

Övrigt:
1975 nya elledningar
2003 Comhem drog nya ledningar
2003 mögelkontroll av våtutrymmen
2016 indragning av fiber till samtliga lokaler och lägenheter.

Kommande renoveringar
Just nu planeras byte av vissa fönster mot gården och balkongdörrar (gäller även för denna lägenhet). Detta planeras finansieras utan upptagande av nya lån.

Övrigt
Föreningen ingår i Smackens Gårdsförening som har hand om sophantering, gårdsskötsel m.m. Medlemmarna i föreningen förväntas att till viss del vara aktiva gällande skötseln av huset som exempelvis trappstädning. Den ekonomiska förvaltningen och lägenhetsförteckningen sköts av föreningen.

Till lägenheten följer ett rymligt vindsförråd (ca 10 kvm). Den gemensamma tvättstugan ligger i gårdsbyggnaden tvärs över innergården. På innergården finns även cykelrum, barnvagnsrum samt en samlingslokal.

Boendeparkering gäller i området.

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1884

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 1 & 2-glas

Energiprestanda: 218 kWh/m2 enligt energideklaration utförd 2010-02-03 00:00